fenix2 20.11.2010 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Będzie coś około: 50W/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 20.11.2010 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 (edytowane) Będzie coś około: 50W/m2 Dla zasilania 40/30 i temp w salonie 20st (tśr 17st): Gres: 30cm (w sumie nawet 35cm też byłoby dobrze, ale musisz być pewien że to 50W/m2 a nie 60...) Drewno: 25cm Dla gresu i rozstawu 35cm jedna pętla będzie miała 58metrów. Dla rozstawu 30cm trzeba będzie 56metrów... Dla drewna i rozstawu 25cm potrzeba ok 80metrów. Edytowane 20 Listopada 2010 przez swistak81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 20.11.2010 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Dziękuje za precyzyjną odpowiedz. Jeszcze nie wiem czym będę wykańczał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 20.11.2010 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Dzięki za odpowiedź odnośnie rury PEX 20, zastanawiam się nad kotłownią w miedzi, czy ktoś próbował samemu ogarnąć ten temat, lub ma dobrą instrukcję, może jakiś temat na forum? np. ja ogarnąłem już prawie swoja kotłownię, pozostało dokończyć cwu, zrobić próbę i poizolować wszystko, odpalić i wyregulować w zasadzie kotłownia w stali, bo tam za bardzo miejsca i możliwości na miedź nie ma, a to co za urządzeniami kotłowni się rozchodzi to już miedź (do rozdzielaczy, pionów itp), miedź lutowania na miękko to fajna i przyjemna robota np. porównując ze stalą 1,5 calową (tym mam połączone bufory z kotłem a bufory ze sobą 2-całowka, wszystko ręcznie gwintowane chińska gwintownicą Geko czy jakoś tak) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 21.11.2010 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Dzięki za odpowiedź odnośnie rury PEX 20, zastanawiam się nad kotłownią w miedzi, czy ktoś próbował samemu ogarnąć ten temat, lub ma dobrą instrukcję, może jakiś temat na forum? Ja rówmież zaprojektowałem i wykonałem kotłownie w miedzi. Robiłem to pierwszy raz w życiu. Generalnie jest to dużo łatwiejsze i szybsze niż praca w stali, na dodatek nie wymaga drogich narzędzi - mi na jedną kotłownię wystarczył palnik Rotenbergera z jednym nabojem 600 ml (ok. 160 zł. w Castoramie). Wiecej komplikacji sprawia rozplanowanie armatury: śrubunki, zawory. Odnośnie tematów na forum to były typu "Samodzielne lutowanie miedzi", ale powtarzam że tego nauczysz się w 15 minut, nad rozplanowaniem rur i osprzętu ja sie działem pół roku i niestety nie znalazłem gotowego rozwiązania. Te pół roku zajęło mi przeanalizowanie wszystkich "za i przeciw" oraz filozofii zaworów 4d. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maysee 21.11.2010 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Witam panowie i panie. Pytanie takie czy dla projektanta podlogowki nasze zalozenia (ponizej) nie beda za duza schiza i pozniejsze wykonanie nie spowoduje zbyt duzych komplikacji ani szoku cenowego? Zapotrzebowanie domu ok. 60W/m2 podlogowka na calosci czyli ok 190m2, zalozenia:- na calosci panele (przeznaczone na ten typ ogrzewania)- zrodlo ciepla - PCi- najwiekszy pokoj - salon z pustka (antresola) czyli 33m2 i 125m3 kubatury Rozumiem, ze przez panele potrzebujemy gestszych rozstawow (5cm-10cm) i stad moje watpliwosci czy metraz rurek nas nie zabije. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 21.11.2010 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Rozumiem, ze przez panele potrzebujemy gestszych rozstawow (5cm-10cm) i stad moje watpliwosci czy metraz rurek nas nie zabije. Pozdro. aż tyle? u mnie na parkiecie/panelach projektant dał co 20cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 21.11.2010 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Nie no 5cm to jakaś przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 21.11.2010 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Na temat paneli/drewna tyle już napisano..... Ja mam taki sam rozstaw pod płytkami i panelami (20 do 25 cm) i nie ma różnic w grzaniu. Jedyna zauważalna różnica to "odczuwanie" tego ciepła: bosa noga postawiona na płytkach inaczej odczuwa ciepło niż obok na panelach - panele są takie ... neutralne a płytka tak jakby ciepła. Mówimy tu o temp. zasilania rzędu 26-28 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maysee 21.11.2010 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 To tylko moje rozwazania i przyznam sie, ze na podstawie tabelki zamieszczonej ponizej. Zakladajac temp zasilania do 35stC, temp w chacie 22stC mozna odczytac odpowiednie wartosci wypromieniowywanej energii. Jestem po pierwszym spotkaniu z ekipa od podlogowki i juz bylo krecenie nosem - podlogowka w calym domu....nieeee, wszedzie panele......nieeee, pompa ciepla....a fe....http://img89.imageshack.us/img89/2442/1moccieplnapanele.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 21.11.2010 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 aż tyle? u mnie na parkiecie/panelach projektant dał co 20cm a może maysee chodziło nie o rozstaw 5-10cm a o zmnijeszenie rozstawu o 5-10 cm, czyli np. zamiast 30cm dać 20 czy 25 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maysee 21.11.2010 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 @edde Chodzilo mi o wypowiedzi doswiadczonych jakie rozstawy przy takich warunkach powinny spokojnie dac rade. A przy konkretnych rozstawach to ile metrow rurki na metr kwadrat? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 21.11.2010 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Ja mam jakieś 180m2 podłogówki - wprawdzie jeszcze nie uruchomiona ( dopiero w przyszłym roku).Również mam antresole i dotego same duże okna do podłogi. Pod oknami porobiłem osobne obiegi ze strefą brzegową.Założenie było przygotować wszystko pod pompę ciepła. Rozstaw rurek waha się w granicach 10 - 12 max do 15cm. Przy 10cm wychodzi jakieś 10m/b rury na m/kw. W sumie położyłem niecałe 1400m/b rury. Dopiero na przyszłą zimę będę testował wtedy będę mógł się wypowiedzieć dokładniej jak to wszystko się zachowuje. Mogę wkleić zdjęcia tylko muszę rozgryźć jak Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maysee 21.11.2010 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 @Mabram - a co na podlogach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sepior 22.11.2010 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 No to nadzszedł czas na naukę kolejnego rzemiosła i trza odwiedzić kolejny temat: "Samodzielne lutowanie miedzi", a pomyśleć, że jeszcze pół roku temu nie wiedziąłem czym się różni wiertło do drzewa od wiertła do betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 22.11.2010 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 tu jest fajnie pokazane:http://www.youtube.com/watch?v=tywp7IKMIuI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 22.11.2010 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 (edytowane) He he, ale się gość pitoli z tym lutowaniem. I to w dodatku w pozycji komfortowej. Nie wiem czy dobrze sądzę ale lepszy palnik o szerszym płomieniu i w efekcie dobrze szybko dogrzana miedź, pasta z dodatkiem opiłków cyny (widać jak się topi i wtedy dajemy lut) i cyna wtedy się sama rozpływa i kapilarnie podciąga, a dajemy ją tylko z jednej strony. Oczywiście najważniejsze by kielich był wyczyszczony szczotką a rura czyścikiem. PS Tu fajnie pokazane Edytowane 22 Listopada 2010 przez robdk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 22.11.2010 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 gość się pitoli pewnie żeby pokazaćw praktyce jak piszesz, najważniejsze dobre wyczyszczenie, topnik, i dobrze równomierne nagrzanie aby cyna została "wsyśnięta" w połączenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 22.11.2010 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Ja mam taki sam rozstaw pod płytkami i panelami (20 do 25 cm) i nie ma różnic w grzaniu. Jedyna zauważalna różnica to "odczuwanie" tego ciepła: bosa noga postawiona na płytkach inaczej odczuwa ciepło niż obok na panelach - panele są takie ... neutralne a płytka tak jakby ciepła. No to jak nie ma różnic - jak są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heron 22.11.2010 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 To tylko moje rozwazania i przyznam sie, ze na podstawie tabelki zamieszczonej ponizej. Zakladajac temp zasilania do 35stC, temp w chacie 22stC mozna odczytac odpowiednie wartosci wypromieniowywanej energii. Jestem po pierwszym spotkaniu z ekipa od podlogowki i juz bylo krecenie nosem - podlogowka w calym domu....nieeee, wszedzie panele......nieeee, pompa ciepla....a fe.... http://img89.imageshack.us/img89/2442/1moccieplnapanele.jpg maysee, zakładam, że się tylko przejęzyczyłeś, ale mimo wszystko chciałem zwrócić uwage na to, że te 35 stopni w tabeli to temperatura średnia a więc na zasilaniu 40 stopni. Niestety nie spotkałem jeszcze tabeli, która by podawała dla średniej temperatury 30 stopni (czyli Tp/Tz 35/25). Trzeba to sobie interpolować albo przeliczyć z wzoru jaki purmo podaje w dokumencie, z którego wziąłeś tabulke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts