Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Będzie coś około: 50W/m2

Dla zasilania 40/30 i temp w salonie 20st (tśr 17st):

Gres: 30cm (w sumie nawet 35cm też byłoby dobrze, ale musisz być pewien że to 50W/m2 a nie 60...)

Drewno: 25cm

Dla gresu i rozstawu 35cm jedna pętla będzie miała 58metrów.

Dla rozstawu 30cm trzeba będzie 56metrów...

Dla drewna i rozstawu 25cm potrzeba ok 80metrów.

Edytowane przez swistak81

Dzięki za odpowiedź odnośnie rury PEX 20, zastanawiam się nad kotłownią w miedzi, czy ktoś próbował samemu ogarnąć ten temat, lub ma dobrą instrukcję, może jakiś temat na forum?

np. ja :) ogarnąłem już prawie swoja kotłownię, pozostało dokończyć cwu, zrobić próbę i poizolować wszystko, odpalić i wyregulować

w zasadzie kotłownia w stali, bo tam za bardzo miejsca i możliwości na miedź nie ma, a to co za urządzeniami kotłowni się rozchodzi to już miedź (do rozdzielaczy, pionów itp), miedź lutowania na miękko to fajna i przyjemna robota np. porównując ze stalą 1,5 calową :) (tym mam połączone bufory z kotłem a bufory ze sobą 2-całowka, wszystko ręcznie gwintowane chińska gwintownicą Geko czy jakoś tak)

Dzięki za odpowiedź odnośnie rury PEX 20, zastanawiam się nad kotłownią w miedzi, czy ktoś próbował samemu ogarnąć ten temat, lub ma dobrą instrukcję, może jakiś temat na forum?

Ja rówmież zaprojektowałem i wykonałem kotłownie w miedzi. Robiłem to pierwszy raz w życiu. Generalnie jest to dużo łatwiejsze i szybsze niż praca w stali, na dodatek nie wymaga drogich narzędzi - mi na jedną kotłownię wystarczył palnik Rotenbergera z jednym nabojem 600 ml (ok. 160 zł. w Castoramie). Wiecej komplikacji sprawia rozplanowanie armatury: śrubunki, zawory.

Odnośnie tematów na forum to były typu "Samodzielne lutowanie miedzi", ale powtarzam że tego nauczysz się w 15 minut, nad rozplanowaniem rur i osprzętu ja sie działem pół roku i niestety nie znalazłem gotowego rozwiązania. Te pół roku zajęło mi przeanalizowanie wszystkich "za i przeciw" oraz filozofii zaworów 4d.

Witam panowie i panie. Pytanie takie czy dla projektanta podlogowki nasze zalozenia (ponizej) nie beda za duza schiza i pozniejsze wykonanie nie spowoduje zbyt duzych komplikacji ani szoku cenowego? Zapotrzebowanie domu ok. 60W/m2 podlogowka na calosci czyli ok 190m2, zalozenia:

- na calosci panele (przeznaczone na ten typ ogrzewania)

- zrodlo ciepla - PCi

- najwiekszy pokoj - salon z pustka (antresola) czyli 33m2 i 125m3 kubatury

Rozumiem, ze przez panele potrzebujemy gestszych rozstawow (5cm-10cm) i stad moje watpliwosci czy metraz rurek nas nie zabije. Pozdro.

Na temat paneli/drewna tyle już napisano..... Ja mam taki sam rozstaw pod płytkami i panelami (20 do 25 cm) i nie ma różnic w grzaniu. Jedyna zauważalna różnica to "odczuwanie" tego ciepła: bosa noga postawiona na płytkach inaczej odczuwa ciepło niż obok na panelach - panele są takie ... neutralne a płytka tak jakby ciepła. Mówimy tu o temp. zasilania rzędu 26-28 stopni.

To tylko moje rozwazania i przyznam sie, ze na podstawie tabelki zamieszczonej ponizej. Zakladajac temp zasilania do 35stC, temp w chacie 22stC mozna odczytac odpowiednie wartosci wypromieniowywanej energii. Jestem po pierwszym spotkaniu z ekipa od podlogowki i juz bylo krecenie nosem - podlogowka w calym domu....nieeee, wszedzie panele......nieeee, pompa ciepla....a fe....

http://img89.imageshack.us/img89/2442/1moccieplnapanele.jpg

Ja mam jakieś 180m2 podłogówki - wprawdzie jeszcze nie uruchomiona ( dopiero w przyszłym roku).Również mam antresole i dotego same duże okna do podłogi. Pod oknami porobiłem osobne obiegi ze strefą brzegową.Założenie było przygotować wszystko pod pompę ciepła. Rozstaw rurek waha się w granicach 10 - 12 max do 15cm. Przy 10cm wychodzi jakieś 10m/b rury na m/kw. W sumie położyłem niecałe 1400m/b rury. Dopiero na przyszłą zimę będę testował wtedy będę mógł się wypowiedzieć dokładniej jak to wszystko się zachowuje. Mogę wkleić zdjęcia tylko muszę rozgryźć jak :)

Pozdrawiam

He he, ale się gość pitoli z tym lutowaniem. I to w dodatku w pozycji komfortowej. Nie wiem czy dobrze sądzę ale lepszy palnik o szerszym płomieniu i w efekcie dobrze szybko dogrzana miedź, pasta z dodatkiem opiłków cyny (widać jak się topi i wtedy dajemy lut) i cyna wtedy się sama rozpływa i kapilarnie podciąga, a dajemy ją tylko z jednej strony. Oczywiście najważniejsze by kielich był wyczyszczony szczotką a rura czyścikiem.

PS

Tu fajnie pokazane ;)

Edytowane przez robdk

Ja mam taki sam rozstaw pod płytkami i panelami (20 do 25 cm) i nie ma różnic w grzaniu. Jedyna zauważalna różnica to "odczuwanie" tego ciepła: bosa noga postawiona na płytkach inaczej odczuwa ciepło niż obok na panelach - panele są takie ... neutralne a płytka tak jakby ciepła.

No to jak nie ma różnic - jak są :-)

To tylko moje rozwazania i przyznam sie, ze na podstawie tabelki zamieszczonej ponizej. Zakladajac temp zasilania do 35stC, temp w chacie 22stC mozna odczytac odpowiednie wartosci wypromieniowywanej energii. Jestem po pierwszym spotkaniu z ekipa od podlogowki i juz bylo krecenie nosem - podlogowka w calym domu....nieeee, wszedzie panele......nieeee, pompa ciepla....a fe....

http://img89.imageshack.us/img89/2442/1moccieplnapanele.jpg

maysee, zakładam, że się tylko przejęzyczyłeś, ale mimo wszystko chciałem zwrócić uwage na to, że te 35 stopni w tabeli to temperatura średnia a więc na zasilaniu 40 stopni. Niestety nie spotkałem jeszcze tabeli, która by podawała dla średniej temperatury 30 stopni (czyli Tp/Tz 35/25). Trzeba to sobie interpolować albo przeliczyć z wzoru jaki purmo podaje w dokumencie, z którego wziąłeś tabulke.