Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nad rurkami podlogówki musi byc pewna grubość wylewki - ok. 5cm (producenci pisza zazwyczaj o 45mm, ale weź tak wyceluj). rurka ma 16mm. To juz masz ok. 6,5-7 cm. Jak podłożysz cos pod spód, to odpowiednio sie podniesie. Proste :)

Może dodam - bo ma być o błędach - nie dawajcie rurek pod samą ścianą - warto dać te 30cm odstępu (oczywiście nie w łazience 4m2), podobnie pod szafkami w kuchni (jak wcześniej napisano). Nie będziecie pompować ciepła w ściany i meble. A i ciepło się będzie równiej rozchodzić w pomieszczeniu.

Jutro wybiorę się praktycznie rozpracować temat. Ile centymetrów i co na czym. Może namówię na zaczepy - rozumiem, że te dluższe niebieskie przy testowaniu szczelności nie wyskoczą? ;)

PS. U mnie już bangla sobie podłogówka-samoróbka. Na razie pędzona 4kW prądu i przy zupełnie nieocieplonym domu, z dziurami wszędzie daje 12st przy temperaturze posadzki (tam, gdzie grzana) od 15 do 19 stopni. Jest to dzień 4 grzania (najpierw chodziło na 2kW).

Przeszukałam Siennik, nie ma niestety fotorelacji z montażu. Gdzieś zamieszczasz zdjęcia? Chętnie bym pooglądała, dla utrwalenia wizji. Wygląda, że ma dobrą efektywność grzewczą (nie wiem, czy jakich tempraturach to 12, np. u nas w nocy są przymrozki)

Siatka stalowa ma działać jedynie przeciwskurczowo. Jak już ja kłaść w tym celu, to lepiej NA rurkach, a nie POD. Te podkładki dodaja jeszcze grubości wylewki - trzeba o tym pamiętać. No i pewnie będą sie wgniatać w styropian.

Właśnie, częściowo się zgadam; podzielę się teorią jaka posiadłem i na razie mam wrażenie że się spełnia:

Położenie siatki po rurkami powoduje między innymi że wylewka ma tendenscję do kurczenie się i co ciekawe, do podnoszenia krawędzi i rogów, po zastosowaniu siatki z dołu wylewki (to tak jak w ławach) unikamy tego zjawiska a przynajmniej stanowczo jest ograniczone.

W przypadku popękania wylewki, siatka mimo wszystko wiąże posadzkę i nie mamy kłopotów z zapadaniem się wylewki w styropianie czy też możliwości niekontrolowanego jej zdylatowania. A wracając do dylatacji to połączenie siatką dwóch płaszczyzn równiez powoduje , że rysa dylatacyjna kurczy się i rozszerza, ale nie następuje klawiszowanie płyt. Ja np złącza wypełniłem silikonem, tak jak i połączenia 2 stykających się na dylatacji powierzchni.

Na ile jest to prawda nie wiem, faktem jest że posłuchałem się gościa , który robi to praktycznie od początku ja się to w polsce pojawiło. Może ma rację....

[

PS. U mnie już bangla sobie podłogówka-samoróbka. Na razie pędzona 4kW prądu i przy zupełnie nieocieplonym domu, z dziurami wszędzie daje 12st przy temperaturze posadzki (tam, gdzie grzana) od 15 do 19 stopni. Jest to dzień 4 grzania (najpierw chodziło na 2kW).

Jak rozumiem wygrzewasz ją zgodnie z regułami:), szkoda że to tak długo trwa i przy tym sporo wietrzenia:). U mnie chodził juz rekuperator i dzienie wylewałem po 10 litrów wody. Ale teraz ani śladu wilgoci, mimo że to dom ze styropianu:) Powodzenia

Położenie siatki po rurkami powoduje między innymi że wylewka ma tendenscję do kurczenie się i co ciekawe, do podnoszenia krawędzi i rogów, po zastosowaniu siatki z dołu wylewki (to tak jak w ławach) unikamy tego zjawiska a przynajmniej stanowczo jest ograniczone.

..

...nie rozumiem, pod rurkami to przecież z dołu?

Położenie siatki po rurkami powoduje między innymi że wylewka ma tendencję do kurczenie się i co ciekawe, do podnoszenia krawędzi i rogów, po zastosowaniu siatki z dołu wylewki (to tak jak w ławach) unikamy tego zjawiska a przynajmniej stanowczo jest ograniczone.

..

...nie rozumiem, pod rurkami to przecież z dołu?

masz rację , u mnie jest z dołu....

do 1 postu malo co widac ale od poczatku petle na parterze zrobil bym tak zeby pociagnac strefe przybrzegowa [czyli przy scianach] co 10 cm i zrobic ta strefe na szerokosc 60-70cm zeby nie ciaglo od nich.Parter dalej co 15-20cm w zaleznosci od posadowienia pomieszczen i ich czestego wykorzystania,pietro co 20 cm petle[sekcje] maks 80-90m z podejsciem bo naprawde ciezko bedzie to napedzic.co do rozdzielaczy uzywamy kan-therm z seri 75 do tego pompa 60 a system rury 16 co 1m spinka.a zlaczki w press ale sa drogie skrecane sa tansze ale to juz kazdy wybiera co i jak.Folia pod podlogowke hmm widzialem rolki po 50x1m za 114 rolka.podlogowke kladziemy na foli i styropianie wylewka 7cm.

do 1 postu malo co widac ale od poczatku petle na parterze zrobil bym tak zeby pociagnac strefe przybrzegowa [czyli przy scianach] co 10 cm i zrobic ta strefe na szerokosc 60-70cm zeby nie ciaglo od nich.

Jeśli dasz na ściany z 10 cm styropianu to strefa brzegowa nie ma sensu.

dokładnie, to samo chciałem napisać, wystarczy , że dasz rurki 10 cm od ściany, a strefy brzegowe napewno daj pod oknami i wyjsciami, wykuszami itp.

do 1 postu malo co widac ale od poczatku petle na parterze zrobil bym tak zeby pociagnac strefe przybrzegowa [czyli przy scianach] co 10 cm i zrobic ta strefe na szerokosc 60-70cm zeby nie ciaglo od nich.

Jeśli dasz na ściany z 10 cm styropianu to strefa brzegowa nie ma sensu.

pewnie i jeszcze okna zamurowac drzwi balkonowe i wszedzie dac styropian pisze o doswiadczeniach z inwestycji narazie nikt nie narzeka w takim ukladzie. mozna tak zrobic tylko jak bedzie narzekal ze ciagnie od sciany to jego sprawa

Mam 16 cm na ścianie i 13 cm w podłodze, a cykam się i tak :-). Najbardziej tego, że będzie nierówno...

Ja będe miał 20 cm na ścianie i 28 cm w podłodze i tez się cykam :wink:

Jutro zaczynam liczenie według Kisana, ciekawe co mi wyjdzie !? :roll:

Póki co to rozdzielacz poskładałem ! Za 2 tygodnie zaczynam pętle !

Pozdr.

pewnie i jeszcze okna zamurowac drzwi balkonowe i wszedzie dac styropian pisze o doswiadczeniach z inwestycji narazie nikt nie narzeka w takim ukladzie. mozna tak zrobic tylko jak bedzie narzekal ze ciagnie od sciany to jego sprawa

Podłogówka to zupełnie inny typ grzania niż kaloryfer - czyli zwalczacz zimna bijącego z okien. Przy wykonaniu podłogówki trzeba odrzucić stereotypy kaloryferowe. Zauważ, że zagęszczając pod ścianami ładujesz tam najwyższą temperaturę - dalsza część obiegu będzie dużo chłodniejsza niż przy równomiernym układzie - w ten sposób dalej chcesz, żeby ciepło szło od ścian.

I mam styropianu: 12cm na ścianach, 10cm w podłodze.

Podłogówka to zupełnie inny typ grzania niż kaloryfer - czyli zwalczacz zimna bijącego z okien. Przy wykonaniu podłogówki trzeba odrzucić stereotypy kaloryferowe. Zauważ, że zagęszczając pod ścianami ładujesz tam najwyższą temperaturę - dalsza część obiegu będzie dużo chłodniejsza niż przy równomiernym układzie - w ten sposób dalej chcesz, żeby ciepło szło od ścian.

Ale za to jak izolacja przeciwilgociowa kiepsko zrobiona i ekipa od styropiany się nie popisała, jest szansa że nie będzie grzyba przy podłogach, albo pojawi się jeszcze szybciej...

wiesz jak dziala kurtyna powietrzna ?? tak samo dziala ta strefa jak bys doczytal dalej to pisze ze reszte pomieszczenia co 15-20cm wiec radzilbym sie nauczyc czytac ze zrozumieniem jestem pracownikiem firmy instalatorskiej wiec nie robie jak ty 1 domku w zyciu tylko kilkadziesiat w sezonie i na podstawie tych doswiadczen pisze wedlug ciebie wierutne bzdury dlatego dla takich jak ty dziele sie swoimi doswiadczeniami zebyscie nie wystrzelili sie w kosmos

wiesz jak dziala kurtyna powietrzna ?? tak samo dziala ta strefa jak bys doczytal dalej to pisze ze reszte pomieszczenia co 15-20cm wiec radzilbym sie nauczyc czytac ze zrozumieniem jestem pracownikiem firmy instalatorskiej wiec nie robie jak ty 1 domku w zyciu tylko kilkadziesiat w sezonie i na podstawie tych doswiadczen pisze wedlug ciebie wierutne bzdury dlatego dla takich jak ty dziele sie swoimi doswiadczeniami zebyscie nie wystrzelili sie w kosmos

Masz rację, ale tylko Ty udowodniłes nam kim jesteś. Kilkadziesiąt domów to naprawdę duże doświadczenie, poważnie, to prawie jak strzyżenie pod garnek...albo ta ruska maszynka do golenia- po której kazdy ma taką samą twarz....To musi chodzić, stereotypowo i niezaprzeczalnie. Zdradź więc laikom jaki jest więc idealny przepis na podłogówkę samemu, najwyżej skujemy podłogi i nasze niefachowe buble nie wysadzą nas w kosmos.

Jak potrzebujesz kurtyny powietrznej to montujesz strefę brzegową? Pięknie.

Przepraszam że nie zauważyłam, że jesteś "fachowcem" bo bym uklękła czytając Twój post.

Jak byś wiedział i tacy jak Ty, że znajomość fizyki i przestudiowanie paru poradników firm typu Purmo itp. pozwoliła mi zbudować podłogówkę która w niczym nie przypomina dzieła którego jedyną możliwością uratowania jest pompa 200W i rozbudowane rozdzielacze. Tylko dlatego, że jesteś pracownikiem firmy instalatorskiej (chyba nie kierowcą?) i widziałeś, jak szef wali ludziom wszędzie rury co 10cm i po kilka obiegów w pomieszczeniu to na pewno nie wyskakiwałbyś bez jakichkolwiek argumentów poza tymi co przedstawiłeś (następnym razem uklęknę) .

Jak potrzebujesz kurtyny powietrznej to montujesz strefę brzegową? Pięknie.

Przepraszam że nie zauważyłam, że jesteś "fachowcem" bo bym uklękła czytając Twój post.

Jak byś wiedział i tacy jak t\Ty, że znajomość fizyki i przestudiowanie paru poradników firm typu Purmo itp. pozwoliła mi zbudować podłogówkę która w niczym nie przypomina dzieła którego jedyną możliwością uratowania jest pompa 200W i rozbudowane rozdzielacze, tylko dlatego, że jakiś pracownik firmy instalatorskiej (chyba nie kierowca?) widział, jak szef wali ludziom wszędzie rury co 10cm i po kilka obiegów w pomieszczeniu to na pewno nie wyskakiwałbyś bez jakichkolwiek argumentów poza tymi co przedstawiłeś (następnym razem uklęknę) .

Dobre, zwłaszcza z ta pompą 200 W :):):).

Ja wiem jedno, każdy temat w którym pisze się jak zrobić samemu, ma swojego przeciwnika i zapewniam że niejednego, wszak takimi postami w stylu to jest proste, zabieramy im pracę, nadętym bufonom, wyuczonym na forum muratora.