Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tylko jak dobrze rozumuje - zimniejsza woda wychodząca z tego jednego obiegu będzie się mieszać z cieplejszą wychodzącą z innych obiegów

niekoniecznie będzie zimniejsza - może być nawet wyższa (pomieszczenie nie jest dogrzane; więc energia nie została przekazana; więc woda ciepła), ale słusznie - wszystko miesza się na powrotach.

A ja z takim pytankiem w kwestii nierówności chudziaka pod styro i jak sobie z tym poradzić. Pod ścianami jest papa, która wychodzi spod ściany na chudziaka na jakieś 10 cm. Papa ma jakieś 4mm grubości. Jako izolacje poziomą przeciwwilogociową planuje dać folie (2x 0,3mm). I teraz tak - sam chudziak jakieś nierówności ma, do tego dochodzi "uskok" w miejscu gdzie zaczyna się papa. Podejrzewam, że te 4mm + nierówności chudziaka to jest za dużo dla styro, żeby to zostawić bez jakiegos wyrównania. Jak sobie z czymś takim poradziliście? Biore pod uwagę takie opcje:

1. Wylać szlichte aby zrównać płaszczyzne chudziaka z papą i jednocześnie zniwelować nierówności chudziaka. Tylko czy 4mm to nie za mało aby szlichtę zastosować (nie znam sie)? Na to by poszła folia i styro.

2. Położyć folie na to co jest i później rzeźbić w styro aby równo leżał. Hmm, skojarzenia podpowiadają coś o Syzyfie :-)

Co sądzicie? Jak sobie poradziliście z tym problemem?

Z góry dzięki.

A ja z takim pytankiem w kwestii nierówności chudziaka pod styro i jak sobie z tym poradzić. Pod ścianami jest papa, która wychodzi spod ściany na chudziaka na jakieś 10 cm. Papa ma jakieś 4mm grubości. Jako izolacje poziomą przeciwwilogociową planuje dać folie (2x 0,3mm). I teraz tak - sam chudziak jakieś nierówności ma, do tego dochodzi "uskok" w miejscu gdzie zaczyna się papa. Podejrzewam, że te 4mm + nierówności chudziaka to jest za dużo dla styro, żeby to zostawić bez jakiegos wyrównania. Jak sobie z czymś takim poradziliście? Biore pod uwagę takie opcje:

1. Wylać szlichte aby zrównać płaszczyzne chudziaka z papą i jednocześnie zniwelować nierówności chudziaka. Tylko czy 4mm to nie za mało aby szlichtę zastosować (nie znam sie)? Na to by poszła folia i styro.

2. Położyć folie na to co jest i później rzeźbić w styro aby równo leżał. Hmm, skojarzenia podpowiadają coś o Syzyfie :-)

Co sądzicie? Jak sobie poradziliście z tym problemem?

Z góry dzięki.

Masz dwie możliwości albo tarką do styropianu zeszlifujesz te 4mm albo w tym miejscu będziesz miał wylewkę 4mm cieńszą obie opcje są prawidłowe.

Powinieneś mieć już cały nypel przyłączeniowy z pierścieniem. Wkręcasz ten nypel w rozdzielacz i tam jest uszczelniany oringiem gumowym. Do pexa masz nakrętkę, pierścień mosiężny i grzybek z oringami. Przewlekasz nakrętkę, wkładasz pierścień mosiężny na pexa (oczywiście pex skalibrowany) i wkładasz ten grzybek w pexa i całość przykręcasz do wcześniej wkręconego nypla.

I teraz tak - sam chudziak jakieś nierówności ma, do tego dochodzi "uskok" w miejscu gdzie zaczyna się papa. Podejrzewam, że te 4mm + nierówności chudziaka to jest za dużo dla styro, żeby to zostawić bez jakiegos wyrównania.

Ja bym się nie przejmował tymi 4 mm nierówności z powodu pasa papy wzdłuż ściany. Moim zdaniem za mało, żeby coś złego się robiło ze styro. Co innego nierówności na chudziaku, te przekraczające powiedzmy centymetr to bym skuł lub wypełnił zaprawą, żeby się styro nie uginał.

• 2 weeks później...

Zwróciłem się do różnych firm (znanych producentów systemów ogrzewania podłogowego) o przedstawienie propozycji zrobienia ogrzewania podłogowego.

Dostałem zatem różne projekty, dość znacznie od siebie odbiegające.

Na przykład, dla pokoju na poddaszu, z podłogą drewnianą (współczynnik R=0,1) i o powierzchni podłogi 33 m2 (30 m2 użytkowej).

Jedna z firm w ogóle nic nie liczyła, tylko wszędzie rozstaw rurek dawała jednakowy i równy 15 cm (w łazience, w salonie z płytkami i w pokojach z drewnem).

Kolejna proponowała: rozstaw 20 cm, temp wody 60/35

I następna: rozstaw 10 cm temp wody 55/33

1) Co o tym myślicie ?

2) Czy przy tych parametrach wody, temperatura wylewki (na której będzie klejona drewniana podłoga) nie będzie przekraczała dopuszczalnych 26 stopni C ?

Pozdrawiam,

Gzregorz

• 2 weeks później...

Witam!

Chciałem się poradzić Was o rozstaw rurek. Sporządziłem obliczenia w OZC oraz w programie Basic Kan Therm. Różnice w obliczeniach na zapotrzebowanie domu na ciepło wyszyły nie większe niż 100W na korzyść OZC. Dopasowałe według tabel Roth rozstawy i wyszły naprawdę różnie w prowadziłem pewne poprawki. Poniżej zamieszcze dane dotyczące pomieszczeń w takiej kolejności: pomieszczenie/rodzaj podłogi/zapotrzebowanie na ciepło/ metraż pokoju/ x W\mk / rozstaw wg Rotha dla 35oC/ rozstaw mój

1.Salon/ panele/ 2115W/ 37,1mk/ 57 w\mk/ 10cm/ 15 cm (3 pętle)

2.Kuchnia/ teraktoa/ 471W/ 13,2mk/ 35,7w\mk/ 35cm/ 20cm

3.Gabinet/ panele/ 695W/ 13,5mk/ 51,5W\mk/ 10cm/ 15 cm

4.Łazienka/ terakota/ 322W/ 5,6mk/ 57,5W\mk/ 15cm/ 15cm

5.Koryt+wiatro/ terakota/ 534W/ 18mk/ 30W\mk/ 35cm/ 20cm

6.Garaż/ terakota/ 1269W/ 31mk/ 41W\mk/ 35cm/ 15cm (nie na całej powierzchni beda rury wartość dla 20oC)

7. Sypialnia/ panele/ 906W/ 17,3mk/ 52,5W\mk/ 10cm/ 15cm (2 petle)

8. Łazienka/ terakota/ 495W/ 10,9mk/ 45,4W\mk/ 25cm/ 15cm

9. Pokój1/ panele/ 780W/ 12,4mk/ 62,9W\mk/ 10cm/ 15cm

10. Pokój2/ panele/ 658W/ 9,7mk/ 67W\mk/ 10cm/ 15cm

Razem 13 obwodów, planuje zrobić to na 2 rozdzielaczach parter poddasze. Jak uważacie odnośnie rozstawów proponowanych przeze mnie? Czy ze względu na panele nie zagęsto rozmieściłem rurki? Panele jakie będę kładł to najprawdopodobniej Kronoorginal 8 mm grubości. Jeżeli chodzi o sam budynek to:

ściana: gazobeton 24+ styrop 15

podłoga: papa/chydziak/papa/folia/styropian 14/folia/ wylewka 6cm

dach: wełna 20 cm

Z góry dzięki za pomoc

Edytowane przez chris01

moim skromnym zdaniem:

- zagęść łazienki do 10cm

- w kuchni daj też 15 (pod szafkami nie ma sensu to ci powierzchnia sie zmniejszy

- garaż ja bym zmniejszył - nie potrzeba tam Ci 20 stopni

reszta na 15 to pewnie tak na wyrost, będzie jak coś z czego ujmować

tylko nie rób długich pętli - nie wiem po ile to Ci wyjdzie przy 15 ale chyba ciut za długo...