robdk 01.12.2010 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 Chyba, że mamy mozliwość regulacji temperatury w każdym pomieszczeniu - wtedy łatwiej to opanować ? To nic ci nie da, bo kocioł dla tego jednego pomieszczenia musi dać wyższą temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 01.12.2010 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 tylko jak dobrze rozumuje - zimniejsza woda wychodząca z tego jednego obiegu będzie się mieszać z cieplejszą wychodzącą z innych obiegów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekbo 01.12.2010 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 tylko jak dobrze rozumuje - zimniejsza woda wychodząca z tego jednego obiegu będzie się mieszać z cieplejszą wychodzącą z innych obiegów A resztą zajmie się rekuperator, znaczy to co się nie wyrówna na mieszaczu to się wyrówna wentylacją - także na jedno wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 03.12.2010 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 tylko jak dobrze rozumuje - zimniejsza woda wychodząca z tego jednego obiegu będzie się mieszać z cieplejszą wychodzącą z innych obiegów niekoniecznie będzie zimniejsza - może być nawet wyższa (pomieszczenie nie jest dogrzane; więc energia nie została przekazana; więc woda ciepła), ale słusznie - wszystko miesza się na powrotach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 03.12.2010 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 A resztą zajmie się rekuperator, znaczy to co się nie wyrówna na mieszaczu to się wyrówna wentylacją - także na jedno wyjdzie. hehe, to ja dodam że resztą zajmą się grzejniki elektryczne umieszczone w każdym pomieszczeniu z własnymi termostatami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heron 05.12.2010 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 A ja z takim pytankiem w kwestii nierówności chudziaka pod styro i jak sobie z tym poradzić. Pod ścianami jest papa, która wychodzi spod ściany na chudziaka na jakieś 10 cm. Papa ma jakieś 4mm grubości. Jako izolacje poziomą przeciwwilogociową planuje dać folie (2x 0,3mm). I teraz tak - sam chudziak jakieś nierówności ma, do tego dochodzi "uskok" w miejscu gdzie zaczyna się papa. Podejrzewam, że te 4mm + nierówności chudziaka to jest za dużo dla styro, żeby to zostawić bez jakiegos wyrównania. Jak sobie z czymś takim poradziliście? Biore pod uwagę takie opcje: 1. Wylać szlichte aby zrównać płaszczyzne chudziaka z papą i jednocześnie zniwelować nierówności chudziaka. Tylko czy 4mm to nie za mało aby szlichtę zastosować (nie znam sie)? Na to by poszła folia i styro. 2. Położyć folie na to co jest i później rzeźbić w styro aby równo leżał. Hmm, skojarzenia podpowiadają coś o Syzyfie Co sądzicie? Jak sobie poradziliście z tym problemem? Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 05.12.2010 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 A ja z takim pytankiem w kwestii nierówności chudziaka pod styro i jak sobie z tym poradzić. Pod ścianami jest papa, która wychodzi spod ściany na chudziaka na jakieś 10 cm. Papa ma jakieś 4mm grubości. Jako izolacje poziomą przeciwwilogociową planuje dać folie (2x 0,3mm). I teraz tak - sam chudziak jakieś nierówności ma, do tego dochodzi "uskok" w miejscu gdzie zaczyna się papa. Podejrzewam, że te 4mm + nierówności chudziaka to jest za dużo dla styro, żeby to zostawić bez jakiegos wyrównania. Jak sobie z czymś takim poradziliście? Biore pod uwagę takie opcje: 1. Wylać szlichte aby zrównać płaszczyzne chudziaka z papą i jednocześnie zniwelować nierówności chudziaka. Tylko czy 4mm to nie za mało aby szlichtę zastosować (nie znam sie)? Na to by poszła folia i styro. 2. Położyć folie na to co jest i później rzeźbić w styro aby równo leżał. Hmm, skojarzenia podpowiadają coś o Syzyfie Co sądzicie? Jak sobie poradziliście z tym problemem? Z góry dzięki. Masz dwie możliwości albo tarką do styropianu zeszlifujesz te 4mm albo w tym miejscu będziesz miał wylewkę 4mm cieńszą obie opcje są prawidłowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sepior 13.12.2010 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Mam pytanie, bo chcę podłączyć rury PEX do rozdzielacza poprzez: Złączka przyłączeniowa z pierścieniem, (katalog Wavin). Czy taką złączkę uszczelnia się jeszcze pakułami/taśmą teflonową, czy ją wystarczy przykręcić do nypla wkręconego w rozdzielacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 13.12.2010 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 Powinieneś mieć już cały nypel przyłączeniowy z pierścieniem. Wkręcasz ten nypel w rozdzielacz i tam jest uszczelniany oringiem gumowym. Do pexa masz nakrętkę, pierścień mosiężny i grzybek z oringami. Przewlekasz nakrętkę, wkładasz pierścień mosiężny na pexa (oczywiście pex skalibrowany) i wkładasz ten grzybek w pexa i całość przykręcasz do wcześniej wkręconego nypla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netspiker 17.12.2010 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 I teraz tak - sam chudziak jakieś nierówności ma, do tego dochodzi "uskok" w miejscu gdzie zaczyna się papa. Podejrzewam, że te 4mm + nierówności chudziaka to jest za dużo dla styro, żeby to zostawić bez jakiegos wyrównania. Ja bym się nie przejmował tymi 4 mm nierówności z powodu pasa papy wzdłuż ściany. Moim zdaniem za mało, żeby coś złego się robiło ze styro. Co innego nierówności na chudziaku, te przekraczające powiedzmy centymetr to bym skuł lub wypełnił zaprawą, żeby się styro nie uginał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gp69 27.12.2010 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Zwróciłem się do różnych firm (znanych producentów systemów ogrzewania podłogowego) o przedstawienie propozycji zrobienia ogrzewania podłogowego. Dostałem zatem różne projekty, dość znacznie od siebie odbiegające. Na przykład, dla pokoju na poddaszu, z podłogą drewnianą (współczynnik R=0,1) i o powierzchni podłogi 33 m2 (30 m2 użytkowej). Jedna z firm w ogóle nic nie liczyła, tylko wszędzie rozstaw rurek dawała jednakowy i równy 15 cm (w łazience, w salonie z płytkami i w pokojach z drewnem). Kolejna proponowała: rozstaw 20 cm, temp wody 60/35 I następna: rozstaw 10 cm temp wody 55/33 1) Co o tym myślicie ?2) Czy przy tych parametrach wody, temperatura wylewki (na której będzie klejona drewniana podłoga) nie będzie przekraczała dopuszczalnych 26 stopni C ? Pozdrawiam,Gzregorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 27.12.2010 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Boszzzzz że niby przyjęli temperaturę zasilania 60 stopni? Bez jaj.... Niezłe te firmy znalazłeś.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 27.12.2010 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 cos sie chyba zel zrozumieliscie, albo te firmy sa do d..y, 55,60 stopni na zasilaniu przecierz będzie prawie parzyc w stopy :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gp69 27.12.2010 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Boszzzzz że niby przyjęli temperaturę zasilania 60 stopni? Bez jaj.... Niezłe te firmy znalazłeś.... Tak wyczytałem z projektów. To dane dla kotła. Może jakaś nastawa na pętlach redukuje tą temperature. Te firmy, to: 1) Wavin 2) TECE, 3) Rehau Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 27.12.2010 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 a to pewnie zawor 3drogowy dali, zasilany wyzsza, a po zaworze na podlogowke nizsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 27.12.2010 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 cos sie chyba zel zrozumieliscie, albo te firmy sa do d..y, ..../ Te firmy, to: 1) Wavin 2) TECE, 3) Rehau Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chris01 08.01.2011 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 (edytowane) Witam! Chciałem się poradzić Was o rozstaw rurek. Sporządziłem obliczenia w OZC oraz w programie Basic Kan Therm. Różnice w obliczeniach na zapotrzebowanie domu na ciepło wyszyły nie większe niż 100W na korzyść OZC. Dopasowałe według tabel Roth rozstawy i wyszły naprawdę różnie w prowadziłem pewne poprawki. Poniżej zamieszcze dane dotyczące pomieszczeń w takiej kolejności: pomieszczenie/rodzaj podłogi/zapotrzebowanie na ciepło/ metraż pokoju/ x W\mk / rozstaw wg Rotha dla 35oC/ rozstaw mój 1.Salon/ panele/ 2115W/ 37,1mk/ 57 w\mk/ 10cm/ 15 cm (3 pętle)2.Kuchnia/ teraktoa/ 471W/ 13,2mk/ 35,7w\mk/ 35cm/ 20cm3.Gabinet/ panele/ 695W/ 13,5mk/ 51,5W\mk/ 10cm/ 15 cm4.Łazienka/ terakota/ 322W/ 5,6mk/ 57,5W\mk/ 15cm/ 15cm5.Koryt+wiatro/ terakota/ 534W/ 18mk/ 30W\mk/ 35cm/ 20cm6.Garaż/ terakota/ 1269W/ 31mk/ 41W\mk/ 35cm/ 15cm (nie na całej powierzchni beda rury wartość dla 20oC)7. Sypialnia/ panele/ 906W/ 17,3mk/ 52,5W\mk/ 10cm/ 15cm (2 petle)8. Łazienka/ terakota/ 495W/ 10,9mk/ 45,4W\mk/ 25cm/ 15cm9. Pokój1/ panele/ 780W/ 12,4mk/ 62,9W\mk/ 10cm/ 15cm10. Pokój2/ panele/ 658W/ 9,7mk/ 67W\mk/ 10cm/ 15cmRazem 13 obwodów, planuje zrobić to na 2 rozdzielaczach parter poddasze. Jak uważacie odnośnie rozstawów proponowanych przeze mnie? Czy ze względu na panele nie zagęsto rozmieściłem rurki? Panele jakie będę kładł to najprawdopodobniej Kronoorginal 8 mm grubości. Jeżeli chodzi o sam budynek to: ściana: gazobeton 24+ styrop 15podłoga: papa/chydziak/papa/folia/styropian 14/folia/ wylewka 6cmdach: wełna 20 cm Z góry dzięki za pomoc Edytowane 8 Stycznia 2011 przez chris01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 08.01.2011 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 moim skromnym zdaniem:- zagęść łazienki do 10cm- w kuchni daj też 15 (pod szafkami nie ma sensu to ci powierzchnia sie zmniejszy- garaż ja bym zmniejszył - nie potrzeba tam Ci 20 stopni reszta na 15 to pewnie tak na wyrost, będzie jak coś z czego ujmowaćtylko nie rób długich pętli - nie wiem po ile to Ci wyjdzie przy 15 ale chyba ciut za długo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chris01 08.01.2011 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Przy rozstawach po 15cm pod panelami wyjdą obiegi rzędy 80-90mb w salonie. A jak uważa reszta forumowiczów odnośnie rozstawów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 08.01.2011 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 Ja pod panelami dałem 20 u mnie, a 25 u rodziców i też dobrze. Rozstaw 15 robiłem tylko w jednym pomieszczeniu - duża jadalnia łączona z salonem (ale tam są dwie pętle). W malutkiej łazience co 10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts