Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja będę miał w salonie parkiet, 90mkw, przy 20 cm będzie grzało super, po co zawyżać rozstawy, później trzeba dobrej pompy żeby przepchała wodę, u mnie jest 200mkw podłogówki, 12 obwodów podłączonych pod jeden rozdzielacz zasilany bezpośrednio z pieca, pompa w piecu spokojnie wydala

Z tego co widzę piszesz o pomieszczeniach na poddaszu. W łazience nie ma ściany kolankowej i jedyną przegrodą przez które ucieka ciepło jest dach z 2 oknami. Natomiast w pokoju dochodzi duża ściana szczytowa, lukarna z oknem na 150x120 oraz dach. Możliwe że mogłem się machnąć przy powierzchni dachu nad pokoje ale nie na tyle żeby miało to aż tak ogromny wpływ. Zreszta program to przeliczał, ja tylko wprowadziłem dane. Mogę Ci podesłać pliczek zobaczysz.

Mr_Mabram, to przynajmniej nie jestem sam bo myślałem że tylko u mnie takie rzeczy wychodzą.

Przy długości pętli 55 nie połączę w 2 w 1 bo wyjdzie już 110 mb plus dojście do rozdzielacza, i też nie chciałbym łączyć ze sobą pomieszczeń typu gospodarczy i kuchnia.

Chyba że ktoś ze znających się na rzeczy wskaże duży błąd w tak krótkich pętlach (rozdzielacze już kupione)

zakładacie na rozdzielaczu rotametry, i wtedy te krótkie można lekko przydławić, ja również mam u siebie jedną pętle 40m, oprócz tego większość około 80m, a jedna 114m. ta najdłuższa w garażu, grzeje najsłabiej, najcieplej w łazience z 40m pętlą (narazie bez regulacji bo wygrzewam wylewki)

:) mam i będę miał zamontowany

mam zakupiony, leży narazie na stosie i nabiera klimatu domu, montaż za jakiś miesiąc, dwa

można spokojnie ogrzać salon, jest to tak duża powierzchnia grzewcza że nie ma żadnego problemu, przy oknach mam tkz. strefy brzegowe, zagęszczone co 15cm

a, i mam całość w meandry, a nie w spirale