netspiker 13.01.2011 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 można spokojnie ogrzać salon, jest to tak duża powierzchnia grzewcza że nie ma żadnego problemu, przy oknach mam tkz. strefy brzegowe, zagęszczone co 15cm a, i mam całość w meandry, a nie w spirale Czy ktoś znający się na tym praktycznie może wyjaśnić, który sposób układania pętli lepszy - meandry czy spirale? Meandry wydaje się, że łatwiejsze do samodzielnego ułożenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 13.01.2011 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 mi wykonano projekt w meandry, jak pytałem czy nie lepiej w spirale to osoba projektująca powiedziała że jak się podłoga rozgrzeje nie ma znaczenia czy spirale czy meandry, jedynie podczas rozruchu można wyczuć różnice, jak już się wylewka nagrzeje jest OKwg mnie łatwiej jest w spirale, w meandrach są duże łuki i trzeba uważać aby nie załamać rurki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 13.01.2011 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 wg mnie łatwiej jest w spirale, w meandrach są duże łuki i trzeba uważać aby nie załamać rurki w spirale na pewno latwiej - znaczy sie trudniej zagiac pexa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 13.01.2011 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 A ja mam mendrę w strefie brzegowej co 15 cm a dalej z niej przechodzę w spiralę 20 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 13.01.2011 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 A ja mam mendrę w strefie brzegowej co 15 cm a dalej z niej przechodzę w spiralę 20 cm. i to jest podejrzewam najbardziej poprawna droga:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 13.01.2011 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2011 Przynajmniej według wszelkich znaków na niebie i ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ConradBeata 16.01.2011 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 (edytowane) też zastanawiam się nad podłogówką, chce to wszystko zgrać z kotłem junkers ZSB 14-3 C plus zasobnik 100 litrów, bez dodatkowych źródeł ciepła, jedynie kominek okazjonalnie, dom to http://projekty.muratordom.pl/projekt_barwny,374,1,0.htm mam dylemat czy na poddaszu tez zastosować podłogówkę czy grzejniki, jestem za grzejnikami, ale w takim układzie dochodzą dodatkowe elementy oraz trudniej wyregulować, coś doradzicie ?? i jeszcze jedno na ocieplenie wraz z wylewką mam 15 cm, chce to zrobić tak1. styro 4cm2. styro 5 cm w którym pójdą rurki c.w.u3. wylewka w której będzie podłogówkadobrze kombinuje ? Edytowane 16 Stycznia 2011 przez Conrad&Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 16.01.2011 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 też zastanawiam się nad podłogówką, chce to wszystko zgrać z kotłem junkers ZSB 14-3 C plus zasobnik 100 litrów, bez dodatkowych źródeł ciepła, jedynie kominek okazjonalnie, dom to http://projekty.muratordom.pl/projekt_barwny,374,1,0.htm mam dylemat czy na poddaszu tez zastosować podłogówkę czy grzejniki, jestem za grzejnikami, ale w takim układzie dochodzą dodatkowe elementy oraz trudniej wyregulować, coś doradzicie ?? i jeszcze jedno na ocieplenie wraz z wylewką mam 15 cm, chce to zrobić tak 1. styro 4cm 2. styro 5 cm w którym pójdą rurki c.w.u 3. wylewka w której będzie podłogówka dobrze kombinuje ? ja tak zrobilem - wszedzie podlogowka i sypialnie grzejniki teraz zrobil bym wszedzie podlogowke + ewentualnie ogrz scienne kombinujesz dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 16.01.2011 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 (edytowane) i jeszcze jedno na ocieplenie wraz z wylewką mam 15 cm, chce to zrobić tak 1. styro 4cm 2. styro 5 cm w którym pójdą rurki c.w.u 3. wylewka w której będzie podłogówka dobrze kombinuje ? TO już daj 2x5cm sytyro po co się szczypać z tą 4ką?! Jeżeli kocioł nie jest kondensacyjny to obojętne co zastosujesz na poddasz. Wybór zależy od twoich upodobań. Jeżeli kondensat to lepiej podłogówka po całości. Edytowane 16 Stycznia 2011 przez fenix2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ConradBeata 16.01.2011 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 (edytowane) Tak to kocioł kondensacyjny.Dlatego 4 i 5 cm warstwy, bo 6 cm musi zostać minimalnie na wylewkę ?? podpowiedzcie jeszcze odnośnie dodatkowych urządzeń w instalacji, jak by jednak były grzejniki na poddaszu, nie orientuje się za bardzo, ale dochodzi mieszacz który schładza wodę idącą od pieca do podłogówki, a ciepła woda wprost z pieca tylko na grzejniki? tylko że wtedy kondensat ma mniejszą wydajność bo grzeje wodę do wyższych temp, dobrze to rozumiem? coś tam jeszcze dochodzi dodatkowo do instalacji, jakieś pompy, sterowniki? No i na poddaszu w 3 sypialniach oczywiście panele, ale z tego co wyczytałem to nie problem. No chyba że jeszcze inne rozwiązanie, żeby nie komplikować instalacji, to w 3 sypialniach na górze przewymiarować grzejniki (z tego co czytam muszą być 2 razy większe? i jak dobrać temp zasilania i powrotu do takiego zestawu? Edytowane 16 Stycznia 2011 przez Conrad&Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 16.01.2011 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 Nie kombinuj, podłogówka wystarczy. Unikniesz skomplikowania instalacji i zaoszczędzisz na mieszaczach i pompach. Tok rozumowania masz dobry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 16.01.2011 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 Nie kombinuj, podłogówka wystarczy. Unikniesz skomplikowania instalacji i zaoszczędzisz na mieszaczach i pompach. Tok rozumowania masz dobry... dobrze Ci kolega radzi, najprostszy system najlepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 16.01.2011 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 jesli wszedzie podlogowka i instalacja bedzie duza zalecal bym zamontowac dodatkowa pompe-lub pompy przy rozdzielaczach, a przeplyw regulowac na rozdzielaczach wyposazonych w przeplywomierze - oczywiscie kazdy przypadek skonsultowac z instalatorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 16.01.2011 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 Określenie "duża instalacja" jest bardzo płynne... W mojej 120 m2 jedna pompa "czterometrowa" pracuje na najniższej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 16.01.2011 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 Określenie "duża instalacja" jest bardzo płynne... W mojej 120 m2 jedna pompa "czterometrowa" pracuje na najniższej mocy. u mnie na ok 65 m2 podlogowki petle maja po ok 10 m2 i wystarcza pompka od kotla jesli ktos zapragnie miec wieksze petle bo np skrzynka sie nie zmiesci od rozdzielaczy to pompka kotla nie da rady dlatego dodalem aby skonsultowac z instalatorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 16.01.2011 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 u mnie 200m2, podłogówka ma około 1000mb, i śmiga na pompie z pieca (nie wiem na jakim biegu bo pompa ma sterowanie elektroniczne) przepływomierze mam, pokazują minimalny przepływ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 16.01.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 a u mnie na 65 m2 ok 600 mb alupexanieduze powierzchnie grzewcze wiec rozstaw max zawezony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ConradBeata 16.01.2011 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2011 hmm, podłogówkę, instalację c.o. c.w.u (system hepworth) chce zrobić sam, jednak muszę skonsultować co i jak z doświadczonym instalatorem, poczytałem sporo na forum i wiem więcej. Może ktoś kto ma przewymiarowane grzejniki wypowie się jak to działa, czy można do jednego rozdzielacza na poddaszu podłączyć 3 przewymiarowane grzejniki i jedna pętlę do łazienki, żeby to sprawnie działało pętle muszą mieć podobne długości?? no bo długość "pętli" do grzejnika ma się nijak do pętli podłogówki w łazience (12m2 po podłodze), jak, czym to wyregulować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 17.01.2011 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Nie wiem czemu tak się uparłeś na te grzejniki... co do systemu Hepworth - drogo. Alupexem zrobisz taniej, a rury też można przekręcać. CO zrobisz w miedzi łatwiej niż myślisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 17.01.2011 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Nie czytałem za dużo wstecz, ale co do ostatnich wpisów - u mnie na ponad 200mkw jest ok 1400 mb rurki, wszystko śmiga na pompie w kotle który ma tylko 13kw - niektóre "firmy" instalatorskie pukały się w głowę jak mówiłem że taką chcę moc kotła do tak sporego domu. Nie mam żadnych dodatkowych pomp, mieszaczy, cudów - woda z kotła idzie bezpośrednio do dwóch 9xrozdzielaczy. I jest super - gdy w łazience jest 21st. żona otwiera okno bo jej za ciepło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts