langerob25 17.01.2011 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 a skoro twierdzisz ze rozstawy niezbyt wielkie to czemu twierdzisz ze jeszcze mial oszczedzac na rurze i je zmniejszyc?? Raczej zwiększyć rozstawy i przez to zaoszczędzić na mieszacz.Przecież dom 5-cio litrowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 17.01.2011 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 Raczej zwiększyć rozstawy i przez to zaoszczędzić na mieszacz.Przecież dom 5-cio litrowy Wolalbym rozmawiac raczej o tym jak robic teraz bo jest juz po wylewkach i rozmowa o rurkach nic nie wniesie. Instalator jest osoba biegla w temacie choc nie koniecznie ze wszystkim na biezaco (nie uzywal komputera do oszacowania rozstawu rurek tylko zrobil tak "jak z reguly sie robi". Mozecie podac co taka instalacja "powinna miec" i ew. jakiegos linka do konkretnych rozwiazan to dalej bede sobie jakos radzil. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 17.01.2011 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2011 wszystko juz bylo wymienione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 18.01.2011 01:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Wolalbym rozmawiac raczej o tym jak robic teraz bo jest juz po wylewkach i rozmowa o rurkach nic nie wniesie. Instalator jest osoba biegla w temacie choc nie koniecznie ze wszystkim na biezaco (nie uzywal komputera do oszacowania rozstawu rurek tylko zrobil tak "jak z reguly sie robi". To podstawowy argument osób nienadążających za postępem i wymogami budownictwa energooszczędnego. A na marginesie, to tak dobry to ten Twój instalator nie jest skoro zrobił Ci podłogówkę o mocy dla domu o dwukrotnie większym zapotrzebowaniu na ciepło. W ogóle odnoszę wrażenie że przewymiarowuje Ci system grzewczy, zabezpieczając się przed ewentualnymi zastrzeżeniami za Twoje pieniądze. Patrząc na to w ten sposób to rzeczywiście jest "osobą biegłą w temacie" Ale jak sam piszesz, nie ma co płakać na rozlanym mlekiem. Jedno jest pewne. Będzie Ci Ciepło , czyli "będziee Pan zadoowoolony" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 18.01.2011 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 To podstawowy argument osób nienadążających za postępem i wymogami budownictwa energooszczędnego. A na marginesie, to tak dobry to ten Twój instalator nie jest skoro zrobił Ci podłogówkę o mocy dla domu o dwukrotnie większym zapotrzebowaniu na ciepło. W ogóle odnoszę wrażenie że przewymiarowuje Ci system grzewczy, zabezpieczając się przed ewentualnymi zastrzeżeniami za Twoje pieniądze. Patrząc na to w ten sposób to rzeczywiście jest "osobą biegłą w temacie" Ale jak sam piszesz, nie ma co płakać na rozlanym mlekiem. Jedno jest pewne. Będzie Ci Ciepło , czyli "będziee Pan zadoowoolony" Pozdrawiam Wlasnie na temat rurek delikatnie w rozmowie probowalem mu troche zasugerowac zmniejszenie co przynioslo taki efekt, ze udalo mi sie "ublagac" rozstaw co 15 cm w pokojach na poddasz, bo wczesniej mialo isc wszedzie 10 Zdecydowalem sie na niego bo jest to Pan, ktory poprawek prawie nie ma, robi wszystko z 1 pomocnikiem, a czy nie wie czy nie chce wiedziec (z korzyscia dla swojego zysku), ze mozna troche optymalniej to juz wie tylko on sam Nie mniej jest sklonny do rozmowy wiec probowal minimalizowac system a za sugestie i namiary na sprzet dziekuje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 18.01.2011 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 To ja moze dopytam. Planuje kociol Junkers Cerapur SMart 14 KW, natomiast instalator wycenia mi poki co rozne akcesoria, w tym: mieszacz, dodatkowa pompka i nie pamietam co jeszcze. Mam dobrze ocieplony domek (prawie 5-litrowy), 130 metrow podlogowki (920 metrow na wavinie), 2 rodzielacze (1 na parterze i 1 na poddaszu uzytkowym) grzejnikow brak. Czy w takiej konfiguracji potrzebuje jakies wspomaganie obiegu?? Jesli nie to prosze o uzasadnienie:) Pozdrawiam Hej. U mnie rurki jest ok 1400 mb (już pisałem gdzieś, przepraszam, że się powtarzam), kocioł ten sam, ok 200 m2 podłogówki, góra i dół, żadnego grzejnika. Mam 2 rozdzielacze kusmetu z przepływomierzami (co prawda nic one nie wskazują, może mam za mały przepływ), oba 9-obwodowe, wykorzystane po 8 obwodów. Instalacja w kotłowni prosta jak budowa cepa. Z kotła zasilanie idzie bezpośrednio do jednego i drugiego rozdzielacza i to wszystko. Osobno idzie zasilanie na wężownicę zasobnika CWU, mam 220 L - kocioł ma wyjście na zasialnie zasobika CWU więc nie potrzeba żadnych mieszaczy, elektroniki (poza pogodówką FW100) itp. Jest jedno naczynie wzbiorcze do CWU, jakaś grupa bezpieczeństwa do zasobnika, mam też pompę cyrkulacyjną, ale nie używam. Nie mam też żadnej dodatkowej pompy - jest OK, zimę przeżyłem (jedyne co, to nie widzę nic na tych przepływomierzach ). Kocioł moduluje już od 3kW i bez mieszacza potrafi puścić temp 26 st. na podłogówkę. Gdy grzeje zasobnik temperaturą 60 st. to nie ma możliwości puszczenia tej wody na CO bo w kotle jest zawór przełączający CO/CWU. Przyznam się, że też robiłem rurki trochę na oko, tzn. na zdrowy rozsądek, tzn. w dużych pomieszczeniach rzadziej, w małych częściej, strefy brzegowe itp. i wyszło dobrze. Nie mam termometru w każdym pokoju, ale mam komfort cieplny w całym domu, więc nie zależy mi na tym czy wszędzie temp. jest taka sama. Mniemam, że jest wszędzie podobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 18.01.2011 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 jaka oszczędność, co Ty piszesz, tu chodzi o jak najprostszy układ - to razpodłogówka ma taką bezwładność, że nawet jak się będziesz kąpał Ty, Twoja żona, teściowa, dzieci to nie ma szans na jej wychłodzenie w stopniu odczuwalnym - to dwa piec jednofunkcyjny działa jak piszą koledzy, kiedy jest zapotrzebowanie na ciepło do CO to grzeje CO, a kiedy CWu to grzeje CWu, nigdy naraz, z priorytetem ciepłej wody użytkoweju mnie 150l grzeje około 5min do 40 stopnimieszacz ma jedynie zaletę w okresach gdy na dworze jest 10-15 stopni i chciałbyś grzać podłogówką, piec może mieć problem z daniem tak niskiej temperatury, wtedy mieszacz się przydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 18.01.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Pytanie do "RadziejS" . |Poważnie masz kocioł tylko 13 kW na tak duży dom jak mój??? Ja mam też 200m2 do ogrzania i przymierzam się do wyposażenia kotłowni. Rurek mi wyszło ok.1400m podobnie jak "RadziejowiS". Myśle nad kondensatem, po wstępnej rozmowie z hydraulikiem to od razu mi powiedział że musi zbudować sprzęgło hydrauliczne i ze 2 pompy dodatkowo potrzebne. |Moje pętle to max 80m. Może spróbuje tęż zrobić wszystko jak najprościej i pociągnę na pompie od kotłą. Chciałem jednak sterować oddzielnie górą i dołem domu. Może ma ktoś coś podobnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 18.01.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Pytanie do "RadziejS" . |Poważnie masz kocioł tylko 13 kW na tak duży dom jak mój??? Ja mam też 200m2 do ogrzania i przymierzam się do wyposażenia kotłowni. Rurek mi wyszło ok.1400m podobnie jak "RadziejowiS". Myśle nad kondensatem, po wstępnej rozmowie z hydraulikiem to od razu mi powiedział że musi zbudować sprzęgło hydrauliczne i ze 2 pompy dodatkowo potrzebne. |Moje pętle to max 80m. Może spróbuje tęż zrobić wszystko jak najprościej i pociągnę na pompie od kotłą. Chciałem jednak sterować oddzielnie górą i dołem domu. Może ma ktoś coś podobnego? Ja mam sprzęgło i dwie grupy pompowe Meibes jedna na podłogówkę druga na grzejniki docelowo ma być sterowanie temperaturą w każdym pomieszczeniu oddzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 18.01.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Ja mam sprzęgło i dwie grupy pompowe Meibes jedna na podłogówkę druga na grzejniki docelowo ma być sterowanie temperaturą w każdym pomieszczeniu oddzielnie. Aha moc kotła do ogrzania domu jest zazwyczaj niższa niż do ogrzania domu i CWU. Jak nie chcesz mieć problemów z ciepłą wodą musisz dobrać moc kotła do zapotrzebowania na CWU Sam sobie odpowiedziałem a chciałem Mr.Mabram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 18.01.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 przy wyborze kotła, a właściwie jego mocy po pierwsze kieruj się zapotrzebowaniem domu na ciepło, przy obecnym zaawansowaniu budownictwa pod względem termicznym wystarczające są kotły o mocy rzędu 12kW, jednak do ogrzania zasobnika taka moc powoduje iż będzie to trwało dwa razy dłużej. Ja mam zasobnik 150l, moc jego wężownicy to 26kW, piec mam 24kW i dlatego mi grzeje 5 min. Piec kupiłem okazyjnie, miał być 19kW, przy wyborze warto więc kierować się tym. Warto kupować piec z jak najniższą mocą minimalną, przy naszych ciepłych domach pełna moc nie będzie praktycznie nigdy wykorzystana.ps. w moim piecu ograniczyłem jego moc dla CO na 12kW i spokojnie daje rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ConradBeata 18.01.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 u mnie też junkers kondensat 14-3 plus zasobnik 80 lub 100l, i z tego co czytam to raczej przekonałem się do podłogówki na całości, odpuszczę sobie grzejniki na poddaszu, dam tylko 2 razy grzejnik drabinkowy w łazienkach i jeden grzejnik w garażu, do tego 2 razy rozdzielacz, bez dodatkowej pompki bo jest w piecu i czytam że wystarcza nawet na 200m2 podłogówki. U mnie na dole 65m2 i na górze po około 70m2, razem 135m2. Tylko teraz teraz zabawa z rozplanowaniem rurek, bo pętle powinny być podobnych długoci czy nie ma to większego znaczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 18.01.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 ma znaczenie, później przy jednakowych długościach (zbliżonych przynajmniej) łatwiej będzie Ci sterować aby osiągnąć podobne temperatury (u mnie pętla w garażu ma ponad 100m, i grzeje najsłabiej, pętla w łazience zaraz za rozdzielaczem ma chyba 40m i grzeje najmocniej (narazie bez regulacji na rotametrach co również pomaga to okiełznać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 18.01.2011 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Dzieki wszystkim za odpowiedz. Nie wiem jeszcze jaki kondensat zakupic (jakiej marki) ale rozglądałem się właśnie za kotłem z jak największą modulacją. Dochodzę do wniosku że kotły o mocach 19-24kW modulacja zaczyna się od 6-7kW dopiero. Jedynie w kotłach o mniejszej mocy modulacja jest od 3-4kW. U mnie pętle są w zasadzie różne ale trzymałem się tego aby utrzymać równej długości. Jedynie w małych pomieszczeniach wyszło mi mniej odpowiednio po ok 40m. Myślę że wyreguluję na przepływomierzach. Pewnie będzie zabawy co nie miara. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 18.01.2011 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Dzieki wszystkim za odpowiedz. Nie wiem jeszcze jaki kondensat zakupic (jakiej marki) ale rozglądałem się właśnie za kotłem z jak największą modulacją. Dochodzę do wniosku że kotły o mocach 19-24kW modulacja zaczyna się od 6-7kW dopiero. Jedynie w kotłach o mniejszej mocy modulacja jest od 3-4kW. U mnie pętle są w zasadzie różne ale trzymałem się tego aby utrzymać równej długości. Jedynie w małych pomieszczeniach wyszło mi mniej odpowiednio po ok 40m. Myślę że wyreguluję na przepływomierzach. Pewnie będzie zabawy co nie miara. Pozdrawiam Pamiętaj tylko że jak kupisz kondensat Vaillant i podłączysz do komina innego producenta to tracisz gwarancję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 18.01.2011 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Ja mam sprzęgło i dwie grupy pompowe Meibes jedna na podłogówkę druga na grzejniki docelowo ma być sterowanie temperaturą w każdym pomieszczeniu oddzielnie. Jak chcesz rozwiązać sterowanie ? Elektrozawory na każdej pętli i termostaty w każdym pokoju ? Pompka serwowana przez piec ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 18.01.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 U mnie to ja chce sterować tylko osobno całym parterem i osobno piętrem. temperaturę ustawię na zaworach termostatycznych przy rozdzielaczach (ręcznie).Nie wiem w sumie jak rozwiązać to sterowanie. Na dwóch odzielnych pompach nie byłoby większego problemu ale na jednej pompie hmmm - jakieś zawory elektromagnetyczne ale to strasznie drogie - ok.500zł za sztukę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 18.01.2011 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Pamiętaj tylko że jak kupisz kondensat Vaillant i podłączysz do komina innego producenta to tracisz gwarancję. tak wiem nie myślałem o takim połączeniu . Jak kupię kocioł od jednego producenta to wezmę i resztę gratów też. Może poza zasobnikiem na cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 18.01.2011 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 a właśnie ja mam kocioł vaillanta i ich zasobnik, sam zasobnik jest rewelacyjnie ocieplony, super trzyma ciepłoco do komina to nie wiedziałem że tak jest, choć mój piec to turbotec to i tak kupiłem ich system, nie budowałem komina, tylko mam przewód powietrzno-spalinowy wypuszczony przez dach (przepust, 2m 80/125, redukcja z odpływem kondensatu 80/125 na 60/100), wyszło duuużo taniej niż komin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 18.01.2011 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 No ja mam komin ale będę musiał kupić cały wkład kominowy o długości ok.6m/b do podłączenia kotła. Z zasobników myślałem o ACV - super zasobniki szczególnie z serii SMART tyle że cena trochę nie teges Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts