odaro 18.01.2011 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 No ja mam komin ale będę musiał kupić cały wkład kominowy o długości ok.6m/b do podłączenia kotła. Z zasobników myślałem o ACV - super zasobniki szczególnie z serii SMART tyle że cena trochę nie teges A czemu ten zasobnik jest super? Bo ja jeszcze nie wybrałem zasobnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IFS 18.01.2011 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 U mnie hydraulik układał 80 m2 podłogówki, niestety nie skleił taśma folii oraz dał za mało uchwytów. Musiałem poprawiać ponieważ na podłogówkę wylewany był anchydryt. Przy tej technologii rurki musza idealnie przylegać ponieważ wylewka jest bardzo cienka ok 4 cm. Dzisiaj jak bym robił kupiłbym styropian systemowy z wyżłobieniami na rurki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 19.01.2011 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 U mnie to ja chce sterować tylko osobno całym parterem i osobno piętrem. temperaturę ustawię na zaworach termostatycznych przy rozdzielaczach (ręcznie). Nie wiem w sumie jak rozwiązać to sterowanie. Na dwóch odzielnych pompach nie byłoby większego problemu ale na jednej pompie hmmm - jakieś zawory elektromagnetyczne ale to strasznie drogie - ok.500zł za sztukę Te zawory to sobie mozesz darować, przynajmniej na razie. Załóż rozdzielacze z możliwością montażu zaworów - jeśli okażą się konieczne to je założysz. Ja też miałem taki plan, ale okazało się że wystarczy wyregulować przepływy rotametrami. W każdym pomieszczeniu można ustawić inną temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 19.01.2011 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 U mnie to ja chce sterować tylko osobno całym parterem i osobno piętrem. temperaturę ustawię na zaworach termostatycznych przy rozdzielaczach (ręcznie). Nie wiem w sumie jak rozwiązać to sterowanie. Na dwóch odzielnych pompach nie byłoby większego problemu ale na jednej pompie hmmm - jakieś zawory elektromagnetyczne ale to strasznie drogie - ok.500zł za sztukę Mój dom ma 200mkw podłogówki, żadnych wynalazków typu mieszacze, sprzęgła nie mam, ale byli tacy, którzy chcieli je instalować. Najbardziej zaawansowana automatyka poza sterownikiem pogodowym to u mnie pompa cyrkulacyjna wraz z termostatem przylgowym (które de facto nie są używane). Jedynym minusem małej maksymalnej mocy kociołka jest to, że trzeba sobie zapewnić odpowiednio dużą ilość wody CWU, ja mam 220L na dwie osoby i starcza. W razie czego można zamontować grzałkę, ale nie zdarzyło się, żeby nam zabrakło ciepłej wody. Natomiast moc minimalna jak najmniejsza jest dużym plusem. Jeśli chodzi o sterowanie to można wyregulować przepływy na pętlach raz na zawsze zaworami na listwie rozdzielacza. Mam jeden rozdzielacz na parter, jeden na piętro. Przed każdym mam zwykły zawór kulowy i mogę sobie przykręcić jakby było za ciepło. Ewentualnie można zastosować zawór termostatyczny i głowicę (otwórz/zamknij) i zwykły regulator pokojowy, który by zamykał cały jeden rozdzielacz, gdy na którymś poziomie będzie za ciepło.To najprostszy i najtańszy sposób regulacji automatycznej. Żadnych dwóch pomp nie potrzeba, ani sprzęgła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 19.01.2011 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 do sterowania wymknij otworz dana sekcje mozna zastosowac takze glowice termostatyczna jak do grzejnikow z czujnikem temp zewnetrznym - elektronicznym ale to drogo najprosciej jest zamontowac na zasilaniu rozdzielacza jedna taka glowica z czujnikem elektronicznym badz z czujnikiem wyniesionym z kapilara tyle ze to zacznie nam odcinac caly rozdzielacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 19.01.2011 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 ... tyle ze to zacznie nam odcinac caly rozdzielacz no ale o to chodzi koledze - jak sobie ustawi przepływy na pętlach uzyska żadane temperatury w pomieszczeniach na danym poziomie, jeśli chce sterować temperaturą parteru/piętra to właśnie odcinanie/otwieranie całego rozdzielacza będzie mu to zapewniało (chyba) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 19.01.2011 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Zawory termostatyczne na rozdzielaczach parter/piętro - OK.Tylko co z łazienkami, które mają (powinny mieć) wyższą temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 19.01.2011 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Przed każdym mam zwykły zawór kulowy i mogę sobie przykręcić jakby było za ciepło. Ewentualnie można zastosować zawór termostatyczny i głowicę (otwórz/zamknij) i zwykły regulator pokojowy, który by zamykał cały jeden rozdzielacz, gdy na którymś poziomie będzie za ciepło.To najprostszy i najtańszy sposób regulacji automatycznej. Żadnych dwóch pomp nie potrzeba, ani sprzęgła. Rozumiem że rano ręcznie otwierasz zawór a wieczorem przykręcasz i na tym polega regulacja. A wiesz przy jakim zładzie wody i przy jakiej wielkości całej instalacji należy montować sprzęgło hydrauliczne. Jak nie wiesz to możesz zadzwonić na infolinię któregoś z producentów kotłów bo wielu hydraulików też tego nie wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 19.01.2011 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Zawory termostatyczne na rozdzielaczach parter/piętro - OK. Tylko co z łazienkami, które mają (powinny mieć) wyższą temperaturę. ja najpierw ustawilem w lazience temp 23* w reszcie domu 21 efekt??pocilem sie w wannie - zmienilem wszedzie na 21 wyreguluje temp odpowiednio zwiekszajac nieco przeplyw na dana petle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 19.01.2011 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Może woda była za ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 19.01.2011 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Rozumiem że rano ręcznie otwierasz zawór a wieczorem przykręcasz i na tym polega regulacja. przeciez instalacje reguluje sie raz a potem spokoj na lata - podal tylko co ewentualnie i jak mozna zrobic A wiesz przy jakim zładzie wody i przy jakiej wielkości całej instalacji należy montować sprzęgło hydrauliczne. Jak nie wiesz to możesz zadzwonić na infolinię któregoś z producentów kotłów bo wielu hydraulików też tego nie wie. a ciekawe to stwierdzenie...moglbys rozwinac?? separator gazu by sie przydal w instalacji co czy jest on elementem sprzegla(tak cos mi sie obilo o uszy - jednak moglem zle zrozumiec)?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 19.01.2011 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Może woda była za ciepła moze:) jednak zdecydowanie to nie to:p lubie garace kapiele, jednak nie lubie goraca w pomieszczeniach - a mnie jest goraco powyzej 21* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 19.01.2011 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Pamiętaj tylko że jak kupisz kondensat Vaillant i podłączysz do komina innego producenta to tracisz gwarancję. Przeparszam ale to jakaś bzdura !!! Czy ja dobrze zrozumiałem, że jak kupuje piec kondensacyjny Vaillanta to muszę kupić od nich system kominowy ? Jeśli tak to proponuję nie wprowadzać ludzi w błąd. Jeśli nie to zwracam honor i proszę o wyjaśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 19.01.2011 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 (edytowane) Rozumiem że rano ręcznie otwierasz zawór a wieczorem przykręcasz i na tym polega regulacja. A wiesz przy jakim zładzie wody i przy jakiej wielkości całej instalacji należy montować sprzęgło hydrauliczne. Jak nie wiesz to możesz zadzwonić na infolinię któregoś z producentów kotłów bo wielu hydraulików też tego nie wie. Nie myślisz chyba, że jestem tak chętny do otwierania codziennie szafki z rozdzielaczami i kręcenia zaworem. Jeśli mam kocioł uruchomiony, jest sezon grzewczy i na parterze stale jest cieplej niż na piętrze (lub odwrotnie) to szukam takiego uchylenia zaworu, żeby była rozkład temperatur był taki jak chcę. Sprzęgło odradził mi instalator - stwierdził, że stosuje się je raczej do układów bardziej skomplikowanych, a u mnie nie ma praktycznie nic - z kotła wychodzi ciepła woda i dalej są tylko rurki, nie powstają różnice ciśnień, prądy wsteczne i inne wianki ze względu na brak kolejnych układów pompowych, mieszaczy itp. więc po co mi to sprzęgło. Nie ma co wysprzęglać . To są zalety prostoty systemu. Za robociznę, kocioł, komin z rur, zasobnik z 2 wężownicami, pompę cyrkulacyjną, termostat przylgowy, naczynie wzbiorcze, grupę bezpieczeństwa oraz rury i kształtki miedziane aż do rozdzielaczy zapłaciłem 10k pln - i to też jest zaleta prostoty. A jeśli chodzi o wyższą temp. w łazience, też się tego bałem, więc dałem rurki trochę częściej (co ok 8 cm, lazienka ok 8 mkw, pod wanną też są). Dodatkowo mam drabinkę z grzałką, która miała być podpięta pod układ, ale nie jest, bo nie ma takiej potrzeby. Żona przy 21,5 już otwiera okno w łazience (a jest raczej ciepłolubna).bo za gorąco. Edytowane 19 Stycznia 2011 przez RadziejS uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 19.01.2011 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Ja również kierowałem się prostotą, ale mam kociol na ekogroszek - mieszacz był niezbędny. Koszt - ok. 180 zł.. Układ dziala na jednej pompie, podobnie jak u kolegi temperaturę wyregulowałem "raz na zawsze" dławiąc przepływy na rozdzielaczach. Acha jest jeden bajer - sterowanie pogodowe tegoż mieszacza, ale to już bajer za dopłatą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 19.01.2011 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 plamiak, z ciekawości spytam - gdzie masz w swoim układzie pompę? Na zasilaniu czy na powrocie? Jeśli na zasilaniu to przed czy za zaworem mieszającym patrząc od kotła..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 19.01.2011 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Pompę obiegową mam za zaworem czterodrogowym - po stronie "chłodniejszej" , na zasilaniu podłogówek. Po stronie "gorącej" mam tylko układ zasobnika (równolegle do mieszacza). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ConradBeata 19.01.2011 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 RadziejS nie ukrywam że twój system odpowiada mi najbardziej i rozwiewa moje obawy o tym że pompka z pieca nie pociągnie mi podłogówki na 130 m2, planuje takiego samego junkersa kondensata jak Ty masz, z uwagi na niską modulacje, szukałem u innych producentów ale albo cena nie odpowiednia albo minimalna moc za wysoka, masz prostą instalacje i to mi najbardziej odpowiada nie tylko ze względu na cene. tylko zasobnik planuje mały, (80-100l) nie wiem czy nie za mały bo na dwie osoby ( w perspektywie 2 dzieci) bo nie widze potrzeby zeby grzać tyle wody na okraglo, wszyscy na raz i tak nie beda kozystac i mysle ze kociol sobie poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 19.01.2011 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Zasobnik mam wlaśnie mały 100 l Biawar Qattro - szybko się nagrzewa, a wody wystarcza dla 4-osobowej rodziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Mabram 19.01.2011 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 A czemu ten zasobnik jest super? Bo ja jeszcze nie wybrałem zasobnika Dlaczego super hmmmm . Seria SMART MULTI ENERGY została stworzona specjalnie do podłączenia wielu źródeł zasilania. Zbiornik wykonany ze stali nierdzewnej w topologii "płaszczowej" (zbiornik w zbiorniku), w dolnej części zbiornika dodatkowo wężownica do podłączenia np: solarów oraz opcjonalnie można wstawić grzałkę. Nieznalazłem nikogo z naszych producentów jak na razie który by produkował zbiornik dwupłaszczowy z wężownicą. Ból jest taki,że za 300L zbiornik trzeba wyłożyć ok.5500zł Przeczytałem wasze posty powyżej i może macie racje że nie warto komplikować sobie życia i zrobić instalacje jak najprostrza. Podoba mi się twoja koncepcja "RadziejS" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts