Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli jest tylko podłogówka i działa tylko na pompie z kotła, sprzęgło jest niepotrzebne wg mnie. Jeśli natomiast dołożona jest druga pompa do podłogówki (chociaż jak pokazuje mój i nie tylko przykład - nie ma potrzeby) - wtedy trzeba by się zastanowić, bo w przypadku kotła 1f, gdy zawór przełączy się na grzanie zasobnika CWU, to pompa piecowa grzeje wodę w wężownicy zasobnika. Co się będzie działo wtedy z tą drugą dołożoną pompą podłogówki? Czy nie powstaną jakieś niekorzystne różnice ciśnień?? Tylko tak w ogóle - po co się zastanawiać i robić sobie problem>?! - nie dokładać żadnych pomp i cieszyć się prostotą instalacji.

Czyli w sytuacji, gdy mamy tylko podłogówkę (i ewentualnie grzejniki pracujące na tej samej temperaturze, co podłogówka)

- nie jest potrzebna druga pompa ani sprzęgło

- nie jest potrzeby mieszacz (zawór trój-drogowy)

Tak ?

A co jeśli będę chciał niezależnie sterować podłogówką na poddaszu. Będzie tam DGP mechaniczna do wszyskich sypialni i przy porządnym rozpaleniu w kominku dość szybko powinna się podnieść temperatura na całym poddaszu. Jak zrobić, żeby odłączać dopływ wody do górnego rozdzielacza? Czy może lepiej regulować jej temperaturę zaworem 3d?

Sposobów jest kilka - od wspomnianego zaworu 3d ze sterowaniem, poprzez silownik calkowicie odcinający rozdzielacz, do siłowników na poszczegolnych pętlach. Ostatnie rozwiązanie ma przewagę bo np. łazienka będzie dalej ogrzewana.

Natomiast problemem jest sam fakt wolnej reakcji podłogówki na gwałtowny wzrost temperatury w pomieszczeniu. Uważam że żadne sterowanie - nawet natychmiastowe odcięcie pętli nic nie da, będzie za gorąco... Podłogówki nie da się tak po prostu wyłączyć i ona nie grzeje - tu bezwładność jest wadą. Skomplikowane sterowanie tego nie zmieni, wydasz kasę na sterowniki i siłowniki.

Uważam że taniej, łatwiej i efektywniej będzie Ci sterować tym ciepłym powietrzem z kominka -przez regulację nawiewów.

Przy -10 C za oknem wczoraj wieczorem w domu 22 C a temperatura zasilania 26 C.

Ile może mieć wtedy podłoga?

Jak sprawdzacie temp. zasilania ?

U mnie jest tak:

1.Zakupiłem 2 termometry przylgowe , jeden zamontowałem na rurze od zasilania , drugi na powrót. Na zasilaniu temp. skacze w zależności czy piec grzeje czy nie od 23 do 30C. Dodam ,że pompa chodzi prawie non-stop. Temp na powrocie jest ok. 22C.

Przystawiłem termometr do podłogi i była w zależności od miejsca od ok. 19 do 20,5 C.

Temp. w domu mam 18C. Jak wieje mocno to spada do 17.

Temp. zasilenia na piecu mam 38C

Za cholere nie moge dojść do 19C, 20C.

Fakt ,że nigdy jeszcze nie podkręcałem pieca więcej niż 39C. Czy podkręcić go bardziej ?

Czy to dobry pomiar ?

Temp. zasilania powinna być dobrana do strat ciepła w danym momencie .

Musisz ją podnieść czyli zwiększyć moc grzewczą podłogi.

Jak wieje to chłodniej bo wentylacja jest za duża.

18 C to trochę za mało.

Każdy dom jest inny, Twój widocznie potrzebuje więcej energii do ogrzania.

Daj zasilanie 5 C wyższe i powinno być ok.

Ale jak się cieplej zrobi to w domu za gorąco będzie.

Przydał by się "murzyn" to kręcenia tym zaworem.

Temp. zasilania powinna być dobrana do strat ciepła w danym momencie .

Musisz ją podnieść czyli zwiększyć moc grzewczą podłogi.

Jak wieje to chłodniej bo wentylacja jest za duża.

18 C to trochę za mało.

Każdy dom jest inny, Twój widocznie potrzebuje więcej energii do ogrzania.

Daj zasilanie 5 C wyższe i powinno być ok.

Ale jak się cieplej zrobi to w domu za gorąco będzie.

Przydał by się "murzyn" to kręcenia tym zaworem.

Tam gdzie mogłem to uszczelniłem kratki went. aby nie wiało tak bardzo. Odkrytą tylko zostawiłem w spiżarce przy kuchni.

Zastanwia mnie jeszcze jedna kwestia:

Nie mam na razie sterowania pogodowego jak i pokojowego...ustawiam wszystko na piecu ręcznie. Piec chodzi przez ostatnie kilka dnia zasilaniu 38C i jednego dnia mam zużycie gazu ok. 7,8 m3 dziennie a drugiego 10,5 m3. Czemu takie różnice skoro zasilenie stałe. Zawory na grzejnikach ustawiałem w tym samym położeniu.

Czy ta pompa WILO od podłogówki ma chodzić cały czas lub jakie przedziały czasowe jej ustawić ?

Pozdr,

To Ty grzejniki masz ?

Przy podłogówce pompa musi chodzić cały czas, jeśli się wyłącza okresowo to d... nie grzanie.

Mam grzejniki na górze i w dwóch pokojach na dole oraz w garazu.

Pompa chodzi dosyć długo, w tej chwili czas pracy mam ustawiony tak :

1:00 - 6:00

9:00 - 14:00

16:00 - 22:00

Także w sumie 16h na dobe. Te przerwy jak zaobserwowałem nie wpływają bardzo na temp. w domu.

Grzejniki w sumie grzeją spoko, kwestia tylko podłogówki.

Także w sumie 16h na dobe. Te przerwy jak zaobserwowałem nie wpływają bardzo na temp. w domu.

Grzejniki w sumie grzeją spoko, kwestia tylko podłogówki.

No to teraz widzisz że to nie to samo ?

Daj pompę całodobowo i nie podnoś temp. zasilania.

Może nie będzie trzeba !