Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

wiesz jak dziala kurtyna powietrzna ?? tak samo dziala ta strefa jak bys doczytal dalej to pisze ze reszte pomieszczenia co 15-20cm wiec radzilbym sie nauczyc czytac ze zrozumieniem jestem pracownikiem firmy instalatorskiej wiec nie robie jak ty 1 domku w zyciu tylko kilkadziesiat w sezonie i na podstawie tych doswiadczen pisze wedlug ciebie wierutne bzdury dlatego dla takich jak ty dziele sie swoimi doswiadczeniami zebyscie nie wystrzelili sie w kosmos

Masz rację, ale tylko Ty udowodniłes nam kim jesteś. Kilkadziesiąt domów to naprawdę duże doświadczenie, poważnie, to prawie jak strzyżenie pod garnek...albo ta ruska maszynka do golenia- po której kazdy ma taką samą twarz....To musi chodzić, stereotypowo i niezaprzeczalnie. Zdradź więc laikom jaki jest więc idealny przepis na podłogówkę samemu, najwyżej skujemy podłogi i nasze niefachowe buble nie wysadzą nas w kosmos.

dalej nie kumasz ja daje komus rade a ty ja negujesz gdyz uwazasz ze jestes lepszy a sezon to inaczej rok pracuje (0,5 roku w handlu technika grzewcza i sanitarna)3 lata w tym biznesie konczac wyzsza uczelnie zwiazana z tym czym sie zajmuje wiec mozna powiedziec ze przez 8 lat mnie maglowali np sprawa zwiazana czym jest przenikanie ciepla np przez sciany.Ja daje przepis na to ze to pociagnie i bedzie funkcjonowac jak zrobi to jego sprawa ty dales swoj a ja swoj ja twojego nie negowalem jak dziala to niech dziala nie musisz kuc tylko ze kazdy dom jest inny i kazdy ma inne wymagania.zamierzam budowac dom wiec przyszedlem popatrzec co mowicie o materialach budowlanych jak cegla dachowka bo dla mnie to czarna magia ale CO CWU itp moge sie podzielic doswiadczeniami ale widze ze jak zawsze rowna sie do poziomu :(

• Odpowiedzi 7,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wiesz jak dziala kurtyna powietrzna ?? tak samo dziala ta strefa jak bys doczytal dalej to pisze ze reszte pomieszczenia co 15-20cm wiec radzilbym sie nauczyc czytac ze zrozumieniem jestem pracownikiem firmy instalatorskiej wiec nie robie jak ty 1 domku w zyciu tylko kilkadziesiat w sezonie i na podstawie tych doswiadczen pisze wedlug ciebie wierutne bzdury dlatego dla takich jak ty dziele sie swoimi doswiadczeniami zebyscie nie wystrzelili sie w kosmos

Jak potrzebujesz kurtyny powietrznej to montujesz strefę brzegową? Pięknie.

Przepraszam że nie zauważyłam, że jesteś "fachowcem" bo bym uklękła czytając Twój post.

Jak byś wiedział i tacy jak Ty, że znajomość fizyki i przestudiowanie paru poradników firm typu Purmo itp. pozwoliła mi zbudować podłogówkę która w niczym nie przypomina dzieła którego jedyną możliwością uratowania jest pompa 200W i rozbudowane rozdzielacze. Tylko dlatego, że jesteś pracownikiem firmy instalatorskiej (chyba nie kierowcą?) i widziałeś, jak szef wali ludziom wszędzie rury co 10cm i po kilka obiegów w pomieszczeniu to na pewno nie wyskakiwałbyś bez jakichkolwiek argumentów poza tymi co przedstawiłeś (następnym razem uklęknę) .

Pokaz mi gdzie napisalem ze na calym pomieszczeniu wale rury co 10 cm??? bo jestem slepy albo ty jestes slepy :evil:

Dalej nie kumasz ja daje komus rade a ty ja negujesz gdyz uwazasz ze jestes lepszy a sezon to inaczej rok pracuje (0,5 roku w handlu technika grzewcza i sanitarna)3 lata w tym biznesie konczac wyzsza uczelnie zwiazana z tym czym sie zajmuje wiec mozna powiedziec ze przez 8 lat mnie maglowali np sprawa zwiazana czym jest przenikanie ciepla np przez sciany.Ja daje przepis na to ze to pociagnie i bedzie funkcjonowac jak zrobi to jego sprawa ty dales swoj a ja swoj ja twojego nie negowalem jak dziala to niech dziala nie musisz kuc tylko ze kazdy dom jest inny i kazdy ma inne wymagania.zamierzam budowac dom wiec przyszedlem popatrzec co mowicie o materialach budowlanych jak cegla dachowka bo dla mnie to czarna magia ale CO CWU itp moge sie podzielic doswiadczeniami ale widze ze jak zawsze rowna sie do poziomu :(

Kumam od początku do końca, tylko od jakiegoś czasu na tym forum przydają się dobre rady a wychwalanie się kim kto jest budzi już swoistą reakcję. Ja jestem strażakiem , który sam pobudował 2 domy, uratował zycie wielu ludziom i nie uważam siebie za bohatera, natomiast wiem jedno - pokora czyni z człowieka istotę rozumą i wyciągającą wnioski tak z własnych jak i swoich błędów. Więc poprostu nie pieprz mi tu o swoim doświadczeniu, bo teoria czesto nijak ma się z praktyką. Rozumiem że napompowali Cię wiedzą i przekonaniem że jako inżynier jesteś The Best. Oczywiście, łatwiej ci coś policzyć i może nawet wymyśleć, ale nie miej ludzi , których nie znasz za ciemniaków i niedouków. Ja nie twierdzę że moje rozwiązanie jest najlepsze, ale jak ci powiem , że w salonie mam rurki co 30 cm to mnie wyśmiejesz....

Pamiętaj jednak, że w każdym domu inaczej się oblicza zapotrzebowanie ciepła i inaczej te rurki układa, a generalizowanie jest poprostu śmieszne. Nie gniewaj się , okaż się pokorą wobec współtwórców tego forum , a wszystko będzie OK. A jeszcze jedna różńica, ty robisz ludziom, a my sobie i w tym mieszkamy...nie znamy opini użytkowników Twojej Pracy.

Trochę pokory a dowiesz się dużo , dużo więcej.... może nawet nież wiesz.

(0,5 roku w handlu technika grzewcza i sanitarna)3 lata w tym biznesie konczac wyzsza uczelnie zwiazana z tym czym sie zajmuje wiec mozna powiedziec ze przez 8 lat mnie maglowali np sprawa zwiazana czym jest przenikanie ciepla np przez sciany.

Szkoda, że Ci nie wyjaśnili, że ściana w oborze jest inna od ściany w nowoczesnym domku - bo byś nie opowiadał głupot o kurtynach powietrznych...

Pokaz mi gdzie napisalem ze na calym pomieszczeniu wale rury co 10 cm??? bo jestem slepy albo ty jestes slepy :evil:

Widzisz ja zrobiłam 2 pokoje co 30cm równo. Także mam pewną skalę - która się troszkę różni się od: "wszędzie przy ścianach co 10cm a jak starczy miejsca to rozrzedzam do 15-20.

Nie wiem, gdzie będzie najpepsze miejsce na skrzynkę rozdzielacza? :-?

..w sumie najlepiej byłoby ją schować w spiżarni - ale czy przez to nie będzie tam wyższej temperatury? W końcu wychodzi z niej kilka obwodow grzewczych... Jest jeszcze miejsce w szafie w przedsionku, niestety tam raczej utrudniony dostęp, chyba że ją specjalnie zaprojektuję do tego celu?

Widzisz ja zrobiłam 2 pokoje co 30cm równo. Także mam pewną skalę - która się troszkę różni się od: "wszędzie przy ścianach co 10cm a jak starczy miejsca to rozrzedzam do 15-20.

jezeli pomieszczenie ma 5 x 5 to daje razem 25m2 powiedzmy ze jedna ze scian jest sciana zewnetrzna co daje nam juz 4,4 x 5= 22m2 strefa brzegowa 0,6 x 5 3m2 strefa co 10 cm 3m2/0,1m=30m rury , reszta co 20 22m2/0,2m=110m rury =140m jako calosc na to pomieszczenie daje to w przyblizeniu 2-3 sekcje gdyz sekcja maks 80-85 z przylaczeniami czego nie rozumiesz proste obliczenia i mozliwe ze post byl troche niezrozumialy pisze o pex 16 przy uzyciu grubszych rur oczywiscie rur bylo by mniej.I wlasnie te 60cm tworzy kurtyne ciepla przy scianie gdyz cieplo zawsze unosi sie ku gorze no chyba ze jest mechanicznie dmuchane w dol

jezeli pomieszczenie ma 5 x 5 to daje razem 25m2 powiedzmy ze jedna ze scian jest sciana zewnetrzna co daje nam juz 4,4 x 5= 22m2 strefa brzegowa 0,6 x 5 3m2 strefa co 10 cm 3m2/0,1m=30m rury , reszta co 20 22m2/0,2m=110m rury daje to w przyblizeniu 2-3 sekcje gdyz sekcja maks 80-85 z przylaczeniami czego nie rozumiesz proste obliczenia i mozliwe ze post byl troche niezrozumialy pisze o pex 16 przy uzyciu grubszych rur oczywiscie rur bylo by mniej.

Bawi mnie Twoje podejście: im więcej rur tym lepiej - na pewno jest słuszne jeśli chodzi o efekt (czyli ciepło w domu), na pewno nie jest słuszne z punktu widzenia ekonomicznego. Zaufałam kiedyś producentom z za Odry i ich poradnikom i jakoś bardziej przekonuje mnie wieloletnie doświadczenie zachodniej cywilizacji niż Pana druta choćby nie wiem ile osiedli opędził i tylko to stwierdzał.

2-3 sekcje - to brzmi jakby Twoja firma brała od sekcji. Dosyć nowatorskie jest spojrzenie na pomieszczenie 25m2 z jedną ścianą zewnętrzną i zmontowaniem tam 3 sekcji. Czy jest możliwość wyboru "półdupka" który będzie bardziej ogrzany? Masz rozmach kolego...

jezeli pomieszczenie ma 5 x 5 to daje razem 25m2 powiedzmy ze jedna ze scian jest sciana zewnetrzna co daje nam juz 4,4 x 5= 22m2 strefa brzegowa 0,6 x 5 3m2 strefa co 10 cm 3m2/0,1m=30m rury , reszta co 20 22m2/0,2m=110m rury daje to w przyblizeniu 2-3 sekcje gdyz sekcja maks 80-85 z przylaczeniami czego nie rozumiesz proste obliczenia i mozliwe ze post byl troche niezrozumialy pisze o pex 16 przy uzyciu grubszych rur oczywiscie rur bylo by mniej.

Bawi mnie Twoje podejście: im więcej rur tym lepiej - na pewno jest słuszne jeśli chodzi o efekt (czyli ciepło w domu), na pewno nie jest słuszne z punktu widzenia ekonomicznego. Zaufałam kiedyś producentom z za Odry i ich poradnikom i jakoś bardziej przekonuje mnie wieloletnie doświadczenie zachodniej cywilizacji niż Pana druta choćby nie wiem ile osiedli opędził i tylko to stwierdzał.

2-3 sekcje - to brzmi jakby Twoja firma brała od sekcji. Dosyć nowatorskie jest spojrzenie na pomieszczenie 25m2 z jedną ścianą zewnętrzną i zmontowaniem tam 3 sekcji. Czy jest możliwość wyboru "półdupka" który będzie bardziej ogrzany? Masz rozmach kolego...

jak chcesz wiedziec lacze to wszystko w KAN-ie i to raczej zachodnia cywilizacja do tego szkoli mnie w tym co robie gdyz dla detali nie robia takich szkolen i wydaja poradniki jak przepisy do gotowania ,taniej by bylo ogrzewanie scienne zrobic a jak juz tak patrzysz ekonomicznie w tym systemie. NIE jestem instalatorem podemna pracuja ludzie ktorzy to montuja i nademna siedzi tez ktos ale to trzeba odwiedzic moj profil, a ze zyjesz na scianie no coz niektorzy w klapkach chodza w zimie.Aha na 1m2 jest przyjete 120 W gdyz licze ze to parter bez grzanej piwnicy.Teoria i praktyka no to zes blysnal.pochwal sie jak to u ciebie wyszlo ile m sekcje jaka pompa jaka szafka jaki rozdzielacz moze czegos nowego sie naucze skoro negujesz wszystko co proponuje zobaczymy co za machine podlogowa walneles i na jakich zlaczkach ?.Jak ktos ci proponuje branie kasy za sekcje to tak sie doi krowy my bierzemy za cala robote a nie jakies pkt i inne bajery.Powiedz mi ktory poradnik radzi zeby sekcja miala wiecej niz 80m chetnie sie do szkole??oj jeszcze jedno ten projetk podlogowki bedzie chodzil spoko na 25-35 stopniach moge dac co 40 ale za to temp podlogowki bedzie musiala byc wyzsza co za tym idzie temp na piecu wyzsza a co za tym wieszke rachunki za medium grzewcze ale kazdy robi jak lubi oszczednosc na materiale raz lub przez lata 8)

pochwal sie jak to u ciebie wyszlo ile m sekcje jaka pompa jaka szafka jaki rozdzielacz moze czegos nowego sie naucze skoro negujesz wszystko co proponuje zobaczymy co za machine podlogowa walneles i na jakich zlaczkach ?

Użyj opcji szukaj - wszystko tu już wcześniej opisywałam, lub też radziłam się w tych sprawach. Opcja SZUKAJ to na pewno będzie coś nowego dla Ciebie.

Wypisujesz tak podstawowe błędy, że teraz wiem skąd się wzięło przeświadczenie ludzi o tym, że podłogówka jest droga.

Co ma złączka - do stref brzegowych czy też rozstawu rur w podłodze? Załóżmy, że mam wszystko chińskie. Wolniej woda w tym chodzi? Plastik się rozpuszcza? Złączka wprowadza chaos albo chińską propagandę w obiegu? Chętnie poczytam...

Przypomne Ci temet tego wątku: "PODŁOGÓWKA samemu - jak uniknąć błędów??". I najważniejsza moja rada - trzymać się tego "samemu" nie wpuszczać do domu "paproków", to gorsze niż złodziej - bo złodziej ukradnie raz i kropka, a po paprokach będzie nam się odbijało bardzo długo. Paproka podstawowym argumentem jest to, że udało mu się to 100razy dotychczas - moją odpowiedzią zawsze było: albo zrobisz to pierwszy raz dobrze albo idziesz dalej szukać frajerów. Nie neguję wiedzy "fachowców". Natomiast stwierdzam, że skoro buduję dom tu i teraz z nowoczesnych materiałów to mają być zmontowana zgodnie z aktualną technologią a nie tak jak zawsze.

jezeli pomieszczenie ma 5 x 5 to daje razem 25m2 powiedzmy ze jedna ze scian jest sciana zewnetrzna co daje nam juz 4,4 x 5= 22m2 strefa brzegowa 0,6 x 5 3m2 strefa co 10 cm 3m2/0,1m=30m rury , reszta co 20 22m2/0,2m=110m rury =140m jako calosc na to pomieszczenie daje to w przyblizeniu 2-3 sekcje gdyz sekcja maks 80-85 z przylaczeniami czego nie rozumiesz proste obliczenia i mozliwe ze post byl troche niezrozumialy pisze o pex 16 przy uzyciu grubszych rur oczywiscie rur bylo by mniej.I wlasnie te 60cm tworzy kurtyne ciepla przy scianie gdyz cieplo zawsze unosi sie ku gorze no chyba ze jest mechanicznie dmuchane w dol

To na moich 110 metrach zrobiłbyś pewnie z 15 sekcji i 1200 metrów rury...

Przykład: salon 45 metrów , okno wyjsciowe potrójne i wykusz jak na zdjęciu , 2 strefy brzegowe a na reszcie 1 pętla co 30. W całym domu poszło jedynie 490 mb. rury. Pewnie powiesz że oszczędnie...odpowiem ci NIE, obecnie około 40 m.kw podłogi jest zakręcona w ogóle. Co znaczy , że nie musi grzać, wyluuzuj człowieku. Nie pisz jak robicie, a pisz jak byś zrobił prawidłowo, bo już tu posłuchu a tym bardziej pracy nie znajdziesz...

Skoro temat jest jak uniknąć błędów, dlatego też wyłonił się 1 zasdniczy błąd jakiego można uniknąć:

1. Brać fachowca, który indywidualnie podejdzie do naszego domu a swoje propozycje wykonania podłogówki zrobi w oparciu na obliczeniu zapotrzebowania cieplnego poszczególnych pomieszczeń i domu a nie na stwierdzeniu - ja wiem, robiłem i będzie dobrze..... słowem BĘDZIE PAN ZADOWOLONY.

Skoro temat jest jak uniknąć błędów, dlatego też wyłonił się 1 zasdniczy błąd jakiego można uniknąć:

1. Brać fachowca, który indywidualnie podejdzie do naszego domu a swoje propozycje wykonania podłogówki zrobi w oparciu na obliczeniu zapotrzebowania cieplnego poszczególnych pomieszczeń i domu a nie na stwierdzeniu - ja wiem, robiłem i będzie dobrze..... słowem BĘDZIE PAN ZADOWOLONY.

Coś chyba namieszałeś :) Uniknąć trzeba "fachowców", którzy "wiedzą, robili i będzie dobrze [zawsze daję co 10cm I JEST CIEPŁO]".

Chyba ten mentalny próg jest najtrudniej dla nich pokonać - że nie ma "byc ciepło", bo ciepło będzie na pewno. Ma być ciepło jak najmniejszym kosztem - i montażu i następnie ekploatacji.

Ja swojego paproka (bo parter układało dwóch łepków pod moją komendą, dopiero piętro już rozkładałem sam) zostawiłem dosłownie na 20 minut i już pojechał po swojemu, mimo, że wyraźnie dałem instrukcje, że wiatrołap mają zawinąć meandrem z powrotu kuchni. Wchodzę, a tam naćkane rurek co kilka cm i to na ślimaka, więc nijak tego odwinąć i stoja te matołki z końcem rurki w rękąch i zbolałymi minami i mówią "Panie, nie starczy nam do rozdzielacza". No szok. Pytam się - "czemu Pan zrobił po swojemu, a nie tak, ja mówiłem" a on - "No bo musi byc CIEPŁO". W WAIATROŁAPIE??? :o

Ręce opadają.

Tak, jak przy tych 3 sekcjach i 140m rury w pomieszczeniu 25 m2 :lol: Boże uchowaj nas od takich "fachowców" :roll: Ja zrobiłem jak dotąd 1 podłogówkę, ale mam wrażenie, że podchodząc do tego więcej sie przyłożyłem, niż "fachowiec" do tych swoich 100. Zresztą nie dziwne - JA za to płace i JA będę w tym mieszkać.

Ja swojego paproka (bo parter układało dwóch łepków pod moją komendą, dopiero piętro już rozkładałem sam) zostawiłem dosłownie na 20 minut i już pojechał po swojemu, mimo, że wyraźnie dałem instrukcje, że wiatrołap mają zawinąć meandrem z powrotu kuchni. Wchodzę, a tam naćkane rurek co kilka cm i to na ślimaka, więc nijak tego odwinąć i stoja te matołki z końcem rurki w rękąch i zbolałymi minami i mówią "Panie, nie starczy nam do rozdzielacza". No szok. Pytam się - "czemu Pan zrobił po swojemu, a nie tak, ja mówiłem" a on - "No bo musi byc CIEPŁO". W WAIATROŁAPIE??? :o

Ręce opadają.

Tak, jak przy tych 3 sekcjach i 140m rury w pomieszczeniu 25 m2 :lol: Boże uchowaj nas od takich "fachowców" :roll: Ja zrobiłem jak dotąd 1 podłogówkę, ale mam wrażenie, że podchodząc do tego więcej sie przyłożyłem, niż "fachowiec" do tych swoich 100. Zresztą nie dziwne - JA za to płace i JA będę w tym mieszkać.

U mnie w wiatrołapie a w zasadzie przedpokoju przechodzą praktycznie 4 komplety rur zasilających i powrotnych do salonu, kuchni i korytarza, więc dałem je ładnie co 25 cm i siłą rzeczy jest pod butami ciepło, a i śnieg szybko się roztapia i buty do rana wysychają zimą :) A ciekawostką jest to np. że nasza sypialnia jest ogrzewana pasem w którym przechodzą 2 komplety takich rurek, jest w niej 21 stopni i resztę mam zakreconą, bo nie potrzeba wiecej. Ja poprostu wykorzystałem tzw. jak ja to nazywam transporty i też ułożyłem je w odpowiednich odległościach, dzięki czemu grzeją sobie i jest ok. Zmniejszyło to ilośc obiegów i jednocześnie zwiększyło powierzchię jaką odjąłem od pomieszczeń jako powierzchnię czynną. Tylko że u mnie jest to w całym domu a niektórzy robią tylko doły albo salony, a to liczy się troszkę inaczej, co nie znaczy trudniej.

Dokładnie - u mnie jak weszli, to na korytarze chcieli dawać osobne pętle. Ja im mówie - Panowie, tu będzie i tak rurka na rurce. W korytarzach mam jeno większe różnice w temp. powierzchni - bo idzie na przemian b. ciepłe zasilanie i totalnie wychłodzonypowrót.

Depi

... to jaką masz temperaturę zasilania i powrotu???

Podobno (optymalnie) różnica nie powinna przekraczać 10 sC.

Nie obawiasz się uszkodzenia rurek (jedna pętla dwa lub więcej pul) spowodowanego pływaniem jastrychu (rozszerzalność cieplna)???

-wiem w miejscach przejść przez dylatację daje się ~0.5m np. peszla ale …

Ja myślałem dać na rurki koszulki od rozdzielacza do pola i z powrotem.

... przekombinowane ???

Dokładnie - u mnie jak weszli, to na korytarze chcieli dawać osobne pętle. Ja im mówie - Panowie, tu będzie i tak rurka na rurce. W korytarzach mam jeno większe różnice w temp. powierzchni - bo idzie na przemian b. ciepłe zasilanie i totalnie wychłodzonypowrót.

Nie wiem dlaczego tak masz, u mnie jak mam na zasilaniu 32 to na powrocie jest około 23 - 24. To nie jest toatalnie wychłodzone....:)

Kazik masz rację , dałem peszle na przejściach przez dylatacje, natomiast danie peszla od rozdzielacza do pola to zbedne ograniczenie grzania, chyba że w damym pomieszczeniu nie zalezy ci aby był ciepło.

Witam Forumowiczów

Planuje ogrzewanie mieszane- podłogówka w łazience(3mkw), jadalni(10mkw) i kuchni(10mkw) na parterze oraz w łazience(12mkw) na poddaszu. Piec na paliwo stałe. Zastanawiam sie nad trzema ewentualnościami:

1. Czy puścić oddzielny obwód z rozdzielaczem, mieszaczem i pompą na wszystkie pomieszczenia w których będzie podłogówka.

2. Łazienkę na poddaszu podpiąć pod obieg kaloryferów i postawić na powrocie RTLa z odpowietrzaczem a dół jak p.1.

3. Wszystkie pomieszczenia z podłogówka zasilić z obiegu kaloryferowego z RTLem i odpowietrzaczem na powrocie.

Powiem, że najbardziej się skłaniam do rozwiazania1. bo trochę przeraża mnie temperatura wody z pieca ale chiałbym znać opinię bardziej doświadczonych kolegów.