Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MÓJ PROJEKT MAM W GLOWIE, ALE NIE NA PAPIERZE...

Recommended Posts

Nie pisałas , ale czy masz już WZ , albo jest dla Twojej działki plan zagospodarowania..? Warto wiedzieć czy upatrzony domek jest zgody z odgórnymi warunkami :)

Ja jestem w takiej nietypowej sytuacji: dzialka jest, ale zmieniliśmy miejsce zamieszkania-wiec trzeba kupić nową. To rzeczywiście dobra myśl, by najpierw mieć projekt, a potem szukać dzialki. Żeby niespodzianek nie było.

mieszkamy teraz w super miejscu, ale działka jest za mała-a cenimy swobodę.

A ja bym zrobiła na odwrót - najpierw rozejrzałabym się za ziemią - w takim punkcie , który Wam sie najbardziej spodoba , a potem do tego konkretnego kawałka ziemi ustawiałabym projekt.Przecież nie wiesz , z której strony będzie wjazd , jak szeroki front itd , itp. A to dość ważne , mieć fajne i przyjazne otoczenie. :)

Jest koło nas takie fajne miejsce, cena nie jest nawet zbyt szalona-ale tam nchylenie dachu musi być 45 stopni.Nie bardzo mi sie to usmiecha, bo nie chcę takiego prostego domku, chciałabym z dachem kopertowym-a tam kat jest mniejszy.

czy ktos z Was ma na posesji studnię glebinową? jest to dosć ciekawe rozwiazanie i ciekawi mnie jak to wyglada w praktyce.

Czy studnia może być wszędzie? na każdym rodzaju podłoża?

Jest koło nas takie fajne miejsce, cena nie jest nawet zbyt szalona-ale tam nchylenie dachu musi być 45 stopni.Nie bardzo mi sie to usmiecha, bo nie chcę takiego prostego domku, chciałabym z dachem kopertowym-a tam kat jest mniejszy.

czy ktos z Was ma na posesji studnię glebinową? jest to dosć ciekawe rozwiazanie i ciekawi mnie jak to wyglada w praktyce.

Czy studnia może być wszędzie? na każdym rodzaju podłoża?

no i doszedł kolejny punkt : badania gruntu :)

Po kolei :

- najpierw wypis PZP lub WZ na działkę, krtóra Ci się podoba

Nie musisz być właścicielem działki by to dostać, a ja szczerze mówiąc nie kupiłabym bez tego żadnej ziemi. Potem wychodzą wodociągi w połowie działki i inne kwiaty.

- potem badania gruntu - zobaczysz co i jak z wodą. Pogadać z sąsiadami. Studnia to fajna rzecz - ale trzeba to policzyć - czy mając wodociąg w ulicy nie bardziej się opłaca podpiąć. Ja odpuściłam. Można sobie zrobić wodę do podlewania ogrodu ze studni - ale na to zawsze jest czas. I jesli masz dobre warunki.

Zresztą bez badań gruntu też bym domu nie stawiała/

- potem szukanie projektu do danego terenu. Jesli najpierw zakochasz się w projekcie, a potem się okaże, że dach musisz mieć dwuspadowy - to się zapłaczesz

na szczęście zakochałam sie już w 10 róznych(dziekuję wszystkim za rady!!)(niestety 1 nitka schodów;/) i liczę, że cos dobiorę.

Grunt to rzecywiscie podstawa-o malo nie kupiliśmy działki, gdzie są złoża uranu czy czegos takiego. podobno owce tam padają... :o

Gdy wreszcie kupimy ziemię, porobię zdjęcia i ocenicie czy wszystko gra.

jeszcze raz dzięki;)

• 1 month później...

Hej Arjuna- Sylwia&Masza sie kłania :lol:

Przeglądam wlasnie twoj post, fajnie ze zamierzacie sie budować, z opisu domu jaki chcesz miec, moj Neptunek by pasował :lol: ma 4spadowy dach, przejscie z domu do garazu...

Moj po małych przerobkach, ma na dole:

-wielki hol

-wc

pokój z własną łazienką(sypialnia, gabinet, pokoj goscinny.. ... ) u nas to sypialnia małżenska

-kuchnia

-wielki salon z jadalnia

-wyjscie na taras

Na gorze

-3 sypialnie i wielgasna łazienka 15m!

zapraszam do mojej galerii jakby co ;)

''Neptun Ja$zczurki''

Pozdrawiam