Krzysztof BB 25.02.2009 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 A czy ostatnio popularne włókna nie wystarcza na etapie dodania do wylewki??? Te włókna chyba niewiele są warte na poddaszu nie dałem siatki i wylewka samoistnie "zdylatowała" tam gdzie tego nie planowłem. Na parterze dałem siatkę i pod rurki i nad rurki. Do dziś nie pękło nic. Na klipsach do styropianu rurki nie chciały się trzymać (w niektórych miejscach rurka sprężynuje i unosi się do góry) ale może dlatego że za miękki styropian miałem i do tego zbyt krótkie te klipsy były. Posłużyły zatem do mocowania siatki do styropianu coby rurki się nie dźwigały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mike01 25.02.2009 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Spoko ale jak juz ktos wspomnial w chwili wylewania posadzki ekipa i tak powygina te siatke wiec nie wiem czy to cos da taka powichrowana siatka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 25.02.2009 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 A czy ostatnio popularne włókna nie wystarcza na etapie dodania do wylewki??? Włókna z tego co mi wiadomo są lepsze od siatki. Nie wiem tylko jak to wychodzi cenowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.02.2009 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Włókna z tego co mi wiadomo są lepsze od siatki. Nie wiem tylko jak to wychodzi cenowo? o wiele lepiej mi wyszło kupic w lokalnym składzie niz na allegro ... ale bywają i promocje na allegro i tez mozna sie na taka niekiedy załapac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raafi99 25.02.2009 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 U mnie dali włókno poipropylenowe, bez siatki. Po wyschnięciu powstaly kontrolowane pęknięcia, czyli na progach tam gdzie gość nadciął packą ten beton. Cenowo wychodzą taniej, mniej problemu jak z siatką. Patent z wężem- wąż u mnie obciążali w kilku miejscach workami cementu żeby się nie "ciskał", a siłe to ona ma.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 01.04.2009 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Czytam wasza dyskusje i zastanawiam się ,czy każdy ze sposobów nie ma swojej racji bytu. Otóż ja w swoim projekcie podłogówki mam tak ,że na parterze siatka jest pod rurkami a na piętrze nad . Najpierw myślałam,ze to jakaś pomyłka. Dzis jednak jeden człowiek zwórcił moją uwage postem" : ewadora napisał: ...20 cm styropianu oraz 7 cm podłogówki... nie jestem fachowcem, ale propocje to masz lekko zachwiane. Poszukaj w innych wątkach lub wprost w postach janzara. Podobno przy proporcjach 20+7 możesz mieć wrażenie, że podłoga jest elastyczna, pływa. Byc może tu cały pies pogrzebany - na parterze mam miec grubo styropianu - coby zmniejszyc wrażenie "pływania" projektant dał siatkę pod rurkami. Na pietrze styropianu jest niewiele więc dal na górę - bo moze tak jest poprawniej? Nie wiem. Może znaczenie ma to ,ze na dole będzie terakota, a na górze panele drewniane? Ciekawe co by powiedział projektant? Moja projektantka nie chce "zdradzać" swoich sekretów bo się chyba na mnie obraziła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 03.04.2009 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 DZięki za pocieszenie. Ja już się zastanawiałam co zrobić ze styropianem 2 x 10 cm ,który leży w garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 03.04.2009 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Na stronie Kisana w tym ich pdf-ie jest jako jedna z możliwości układanie na foli aluminiowej sitki zbrojeniowej i przytwierdzenie rurek alupex właśnie do tej siatki plastikowymi opaskami. Piszą oni że jest rozwiązanie stosowane gdy przewiduje się większe obciążenie. Tak piszą, ale ta siatka ma być na 1/3 wysokości całej wylewki (od dołu) a nie tak jak się niektórym wydaje bezposrednio na styropianie. Taka płyta grzewcza musiałaby mieć minimum 9cm grubości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atomic 03.04.2009 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 WitamMam na styropianie (2x5cm) położoną folię, na to ułożone rurki od podłogówki przypięte klipsami. Podczas zalewania jastrychem ekipa najpierw wylała warstwę betonu tak aby przykryła rurki, później położyli na to siatkę zbrojącą i na koniec dolała resztę betonu (całość około 6cm).Posadzka leży już od roku pokryta terakotą (w tym jeden sezon grzewczy) i nie widać jak narazie żadnych pęknięć, zapadania czy odpryskiwania.Podstawa to skuteczna dylatacja, bo jak się posadzka zaklinuje o ścianę, to na bank gdzieś pęknie. Dodatkowo we wszystkich progach drzwiowych i pomieszczeniach o nieregularnych kształtach była zrobiona kontrolowana rysa dylatacyjna.Posadzka robiona z mixokreta i zacierana mechanicznie - polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 03.04.2009 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Ciekawe co ta siatka da na dole posadzki??Prawie nic,lepiej włóknem zezbroić! w pewnych rozwiązaniach monatażowych (np. kisan) jest bazą montażową rur, w innych systemach rury montuje się na plastikowe spinki do styropianu (np. kan-therm) Nie do styropianu, tylko do siatki właśnie Jak ktoś buduje hale produkcyjną to siatkę daje pod rurki (rys.5 inst.Kisana) bo powinien Wystarczy poczytać intrukcje montażu KISANA ( pkt 2.4 ), ...i wszystko jasne http://www.kisan.pl/obrazki/download/InstrukcjaIIpolska/instrukcjaiipol.pdf siatkę z prętów stalowych 3 ÷ 6 mm, do której mocujemy rury za pomocą zapinek z tworzywa sztucznego lub drutu w powłoce z tworzywa; siatka spełnia dodatkowo rolę wzmocnienia podłoża przy dużych obciążeniach, np.: w halach fabrycznych, magazynach, sklepach. Czytac a wszystko się rozjaśnii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 03.04.2009 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Na stronie Kisana w tym ich pdf-ie jest jako jedna z możliwości układanie na foli aluminiowej sitki zbrojeniowej i przytwierdzenie rurek alupex właśnie do tej siatki plastikowymi opaskami. Piszą oni że jest rozwiązanie stosowane gdy przewiduje się większe obciążenie. Tak piszą, ale ta siatka ma być na 1/3 wysokości całej wylewki (od dołu) a nie tak jak się niektórym wydaje bezposrednio na styropianie. Taka płyta grzewcza musiałaby mieć minimum 9cm grubości. Siatka ma być oblana betonem od strony styropianu /wystarczy 1 cm./ i nie rozumie po co w 1/3 grubości wylewki i dlaczego niby wylewka musiała by mieć 9 cm.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 03.04.2009 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Tak piszą, ale ta siatka ma być na 1/3 wysokości całej wylewki (od dołu) a nie tak jak się niektórym wydaje bezposrednio na styropianie. Taka płyta grzewcza musiałaby mieć minimum 9cm grubości. Spotkałem się, że siatke daja na rurki. Czyli styropian folia do podłogówki, rurki i dopiero siatka. Czy to jest prawidłowe - nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 03.04.2009 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Tak piszą, ale ta siatka ma być na 1/3 wysokości całej wylewki (od dołu) a nie tak jak się niektórym wydaje bezposrednio na styropianie. Taka płyta grzewcza musiałaby mieć minimum 9cm grubości. Spotkałem się, że siatke daja na rurki. Czyli styropian folia do podłogówki, rurki i dopiero siatka. Czy to jest prawidłowe - nie wiem Są różne szkoły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickey30 07.04.2009 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 no i cholera "bądź mądry i pisz wiersze...." Mam mieć na dniach zalewaną podłogówkę - siatki pod nie dałem, więc nie wiem czy dawać na rurki, czy może zamiast siatki włókna????? Instalatorzy mówią, że może być bez siatki, że dodają specjalny plastyfikator... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 08.04.2009 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 no i cholera "bądź mądry i pisz wiersze...." Mam mieć na dniach zalewaną podłogówkę - siatki pod nie dałem, więc nie wiem czy dawać na rurki, czy może zamiast siatki włókna????? Instalatorzy mówią, że może być bez siatki, że dodają specjalny plastyfikator... Trzech posadzkarzy u których robiłem wycenę robi tylko na włóknach. Bez siatek. Posadzki w domkach jednorodzinnych z podłogówką i bez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 08.04.2009 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Trzeci sezon grzałem podłogę(ok 7cm wylewki) siatki nie dawałem, a jedynie włókna. Nic nie popękało jak dotąd. Uważam, że siatka może i jest potrzebna ale w garażu (ze względu na nacisk). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan12 24.08.2009 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Gdzie można kupić te dystanse do siatki do podłogówki, bo w necie nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 24.08.2009 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Gdzie można kupić te dystanse do siatki do podłogówki, bo w necie nie widzę. Prawie na każdym składzie budowlanym. Ale nie kupuj takich jak na zdjęciach wyżej - te są do ścian i się wyginają na posadzkach, są inne odpowiednie podkładki na stropy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 25.08.2009 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Ciekawy wątek. Podanych jest kilka rozwiązań, a które jest włąściwe??? U mnie kilka dni temu rozłożono podłogówkena parterze i kolejnośc ukłądania jest taka: folia budowlana -> styropian (8+6) -> folia aluminowa -> rurki od podłogówki przymocowane klipsami. Żadnej siatki nie mam. Teraz się zastanawiam czy to dobrze czy nie. Jak będe się widział z hydraulikiem to zapytam "gdzie jest siatka"? A może tą siatke, o ile wogóle, to rozłoży mi ekipa od wylewek? Nie wiem-zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts