Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dachówki krawędziowe czy obróbka blacharska??

Arek99

Recommended Posts

Rzecz gustu...

Ja chcialem miec na dachu z dachowka jak najmniej blachy...

Na szczyty poszla zaimpregnowana deska (tak, zeby zaslonic krokiew) i na to dachowki boczne.

Dekarz oczywiscie radzil wykonczyc blacha, bez wzgledu na to czy beda dachowki boczne, czy nie - bo to trwalsze...

A mnie sie po prostu nie podobaja wykonczenia szczytow blacha na dachach z dachowka...

A bez dachowek bocznych to juz w ogole... ale to tylko moje osobiste odczucie :wink:

U mnie też dachóweczki skrajne .... fakt 1 dachówka cena 13 zł ale wygląd zupełnie inaczej niz blachy .... dekarz za darmo tez nie zrobi opierrzenia ..blacha tez kosztuje .... przy zakupie kompleksowym dachu dostałem 10 % rabatu na podstawową i chyba 20 % na skrajną , gąsiory, wentylacyjną (dachówka VanMUller)

Do obróbki blacharskiej trzeba mieć prawdziwego fachowca - my nie mieliśmy i wzięliśmy dachówki szczytowe. Jednak cenowo jest dużo taniej zrobić obróbki - jak masz fachowca i nie musisz mieć koniecznie dachówek szczytowych - to rób obróbkę - różnica ok. 2 tys. złotych

że oszczędności rzędu kilkuset złotych na dachu mijają się z celem - tym bardziej że blacha nie jest niezniszczalna - po kilku latach pewnie trzeba będzie ją wymienić - dachówki pod tym względem są o wiele trwalsze...

choć blacha wyjdzie taniej (to pewne), czy nie będzie trzeba za kilka lat jej wymienić?

dochodzi niepewność o jakość wykonania...

dla mnie sprawa była oczywista......

choć i u mnie jest obróbka blacharska - jako pas nadrynnowy.......

pozdrawiam