Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

czy stosujecie u siebie strasznie drogie dachówki krawędziowe/końcowe, czy robicie deskę szczytową lub/i obróbkę blacharską? Mi osobiście podobają się dachówki końcowe ale ich cena jest tak wysoka, że zaczynam się skłaniać ku desce z wywiniętą obróbka blacharską
https://forum.murator.pl/topic/11721-dach%C3%B3wki-kraw%C4%99dziowe-czy-obr%C3%B3bka-blacharska/

Rzecz gustu...

Ja chcialem miec na dachu z dachowka jak najmniej blachy...

Na szczyty poszla zaimpregnowana deska (tak, zeby zaslonic krokiew) i na to dachowki boczne.

Dekarz oczywiscie radzil wykonczyc blacha, bez wzgledu na to czy beda dachowki boczne, czy nie - bo to trwalsze...

A mnie sie po prostu nie podobaja wykonczenia szczytow blacha na dachach z dachowka...

A bez dachowek bocznych to juz w ogole... ale to tylko moje osobiste odczucie :wink:

Z ekonomicznego punktu widzenia - blacha

A z estetycznego - tylko dachówka

Jeśli kupując dachówkę powiedziało się A to teraz kolej na wypowiedzenie B

U mnie też dachóweczki skrajne .... fakt 1 dachówka cena 13 zł ale wygląd zupełnie inaczej niz blachy .... dekarz za darmo tez nie zrobi opierrzenia ..blacha tez kosztuje .... przy zakupie kompleksowym dachu dostałem 10 % rabatu na podstawową i chyba 20 % na skrajną , gąsiory, wentylacyjną (dachówka VanMUller)

dachówki kątowe, pod spodem obróbka blacharska

wygląda bardzo ładnie (blacha w kolorze dachówek)

uważam że warto było tym bardziej że cena kątowych nie była wysoka

pozdrawiam

Też popieram dachówkę kątową ,zastanawiałem nad blachą położyłem d.kątową nie żałuję niech wygląda jak się należy w końcu robi się na całe życie a nie na sezon, jest powiedzenie -poszła krowa niech idzie ciele 8)
Do obróbki blacharskiej trzeba mieć prawdziwego fachowca - my nie mieliśmy i wzięliśmy dachówki szczytowe. Jednak cenowo jest dużo taniej zrobić obróbki - jak masz fachowca i nie musisz mieć koniecznie dachówek szczytowych - to rób obróbkę - różnica ok. 2 tys. złotych

że oszczędności rzędu kilkuset złotych na dachu mijają się z celem - tym bardziej że blacha nie jest niezniszczalna - po kilku latach pewnie trzeba będzie ją wymienić - dachówki pod tym względem są o wiele trwalsze...

choć blacha wyjdzie taniej (to pewne), czy nie będzie trzeba za kilka lat jej wymienić?

dochodzi niepewność o jakość wykonania...

dla mnie sprawa była oczywista......

choć i u mnie jest obróbka blacharska - jako pas nadrynnowy.......

pozdrawiam

My wybraliśmy dachówki boczne (krawędziowe) bo nie chcielśmy mieć widocznych obróbek blacharskich. Wiązało się to oczywiście z dużo większymi kwotami ale nie żałujemy bo tak jest ładniej :D