Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka optymalna szerokość bramy garażowej dwustanowiskowej ?

Recommended Posts

Witam w projekcie mam 470 cm ale dzisiaj jak objechałem sprzedawców zdecydowanie polecają 500 cm. Moja szerokość garażu to 700 cm. Liczę na opinię praktyków. Mury stawiam na wiosnę więc chciałbym odpowiedni otwór zrobić aby później nie obudzić się z przysłowiową ręką w nocniku :-)

szafa u siebie też mam garaż dwustanowi skowy i bramę szerokości 4,75m na 2,2

i starcza jak najbardziej , możesz samochodem stać w bramie ,to drugim się zmieścisz spokojnie , no chyba że żona ci na środku zaparkuje :lol: bo baby nie zwracają uwagi gdzie parkują

4,75/2,25 to standardowe wymiary bramy u Hormmana , mam właśnie od nich segmentową złoty dąb , otwór miałem 10cm większy ale za niestandardowe wymiary było z tysiąc zł dopłaty wiec zmniejszyłem 10cm i jest ok

W projekcie otwór garażowy miał 4,60 m, tak też został wymurowany.

Przy doborze i zamawianiu bramy garażowej (Wiśniowski) okazało się, że brama o standardowych wymiarach, czyli 4,75 m x 2,25 m jest tańsza niż niestandardowa pod otwór 4,60 m.

Zamówiliśmy standardową bramę o szerokości 4,75 m, a otwór poszerzyliśmy o około 5 cm z każdej strony - na szczęście nadproże pozwoliło nam na taki manewr.

Niby 10 centymetrów różnicy, a i brama taniej i wjazd do garażu wygodniejszy :D

Lepiej wpierw zdecyduj się na bramę danego sprzedawcy i dopasuj do tej bramy (wraz z punktami mocowań trasy po której porusza się brama w trakcie podnoszenia) wszystkie elementy garażu. Gdy zdecydujesz się na daną bramę weź danym katalog gdzie są szczegółowe rysunki i zrób przygotówkę wg tych rysunków (tak np. ma Horman). Montaż bramy z napędem przez serwis przebiega wtedy bez żadnych kombinacji i prowizorek. Oczywiście każda firma ci powie że dopasuje się do twoich warunków ale na pewno kosztem czegoś np. dłuższy termin przygotowania, jednostkowość wykonania itp. - nie warto.

Ja bym dał 5m, mam u siebie 4,5m i trochę przy mało, auta wstawiamy tak że stoją w garażu w literę V aby wygodniej było wysiadać, te 0,5m sporo by ułatwiło. Zależy też jakimi autami będziesz tam parkował, my mamy dwie spore osobówki i z jednej nijak nie można wysiąść wjeżdżając na wprost II stąd V.

Zazdroszczę Tobie tych 7m.Garaż o szerokości w osiach 6.00-a taki mam nie nadaje się na 2 samochody.Brama min. 5m.Zastanów się jednak czy nie zrobić wjazdu na dwie bramy.Jezeli nie zepsuje to architektury budynku chyba ten wariant bym wybrał.Czasy sa rózne.Zastanów się również,czy nie zwiększyć wysokości bramy,żeby się zmiescił bus.Tutaj jednak decyzja zależy od Ciebie.Wielu moich kolegów tej decyzji dziś żałuje.

to jak już tak daleko idziecie to może pomyśl o podwyższeniu garażu jakbyś tak kiedyś chciał wywrotką zaparkować w garażu :lol:

na tym forum często odpowiadających ponosi fantazja , każą ci powiększać w nieskończoność jakby ci to do szczęścia było potrzebne , zrób taką jak uważasz ty, na jaką cie stać ,

• 7 months później...

Sprzedaje bramy paru firm i wymiar 5 m jest na pewno standardowy w każdej. Mniejsze są różne zależnie od producenta. Dlatego warto przed budową rozejrzeć się co się podoba i pod taką bramę zrobić otwór. TYPOWY na pewno jest dużo tańszy od nietypowego. To samo dopłata do nadproża jeżeli jest za niskie i bramy na obniżonym nadprożu zwłaszcza te duże tak sobie potrafią chodzić.

Co do bram powyżej 5m jak ktoś gdzieś wspomniał to oczywiście ale nie liczcie na to że będzie tanio. Robi to Normstahl w G60. Cena też jest ładna :) tylko G60 ma omegę wzmacniającą panele przed wykrzywieniem na każdym panelu od środka i tak to sobie wygląda.

Pozdrawiam