Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka optymalna szerokość bramy garażowej dwustanowiskowej ?

Recommended Posts

no to zrobiłem 5x2,25 bo taki mi wymiar polecili w hormanie - mam nadzieje ze będzie OK pierwsze parkowanie w garażu może w przyszłym roku. Dzieki wszystkim za opinie.

olej hormana i weź Normstahla - duzo solidniejsze bramy... a jak prównujesz ceny to zwróć uwagę że hormann podaje często gęsto ceny za sama bramę do których trzeba doliczyć spręzyny skrętne, które Normstahl ma w standardzie. Jak jeszcze doliczysz siłowniki to Normstahl wyjdzie taniej... i solidniej...

Browar

no to zrobiłem 5x2,25 bo taki mi wymiar polecili w hormanie - mam nadzieje ze będzie OK pierwsze parkowanie w garażu może w przyszłym roku. Dzieki wszystkim za opinie.

olej hormana i weź Normstahla - duzo solidniejsze bramy... a jak prównujesz ceny to zwróć uwagę że hormann podaje często gęsto ceny za sama bramę do których trzeba doliczyć spręzyny skrętne, które Normstahl ma w standardzie. Jak jeszcze doliczysz siłowniki to Normstahl wyjdzie taniej... i solidniej...

Browar

W pełni się zgadzam,po analizie "rynku" tez tak zrobiłem - łączny koszt 6700.

• 2 years później...
  • 4 years później...

Będąc ostatnio na targach Budma w Poznaniu rozmawiałem na stoisku Horman`a o szerokości bramy 6 m.

U siebie mam taką możliwość wyboru pomiędzy 2 bramami oraz 1 szersza. Między słupami mam około 7 metrów także szersza brama się zmieści.

Zapytałem wprost czy nie wyjdzie taniej kupić 1 bramy szerszej z 1 napędem. Na stoisku pracownik wycenił mi na około 9 tyś zł. przy standardowej wysokości bramy.

Dla porównania 2 bramy standardowej szerokości z napędami wyszły mu podobnie.

Kilka osób doradzało mi, żeby zrobić 1 bramę ponieważ brak słupka po środku w moim przypadku spisze się lepiej ( wjazd do garażu mam w literę L, z 4 metrowej drogi )

Czy ktoś ma może 6 metrową bramę, jak to się spisuje ?

• 2 weeks później...

Witam ponownie.

Widzę, że nikt nie ma podobnych dylematów, albo nie chce się nimi podzielić :p. Natomiast ja w międzyczasie byłem również na targach w Gliwicach, gdzie rozmawiałem, z przedstawicielem firmy Wiśniowski. Na początku jak przedstawiłem mu swój pogląd, że 1 szersza brama powinna być w tych samych cenach co 2 bramy, odpowiedział - "cena coś około 7 tyś. zł - dla dwóch bram do 10 tyś. zł dla jednej". Jednak po szybkich obliczeniach przy stoliku wyszło mu : 7,6 tyś zł ( 2 bramy ) - 8,2 tyś zł ( 1 brama ). Tutaj co do wysokości nie ma różnic cenowych dla 2,2 m czy 2,3 m.