Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam serdecznie

Zakupiliśmy projekt muratora Pod dębem C06a

http://projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=250&IdKolekcji=&powierzchnia_od=&powierzchnia_do=&kondygnacja=&nazwa=pod+d%C4%99bem&symbol=&x=24&y=9&nr=2

Długo szukaliśmy projektu z osobnym mieszkaniem dla rodziców (miało mieć dwa pokoje,kuchnię i łazienkę-mniej nie mogło być).

Jednak gryzie mnie problem salonu.Czy nie jest za mały- w pierwotnym projekcie miał mieć 25,9m2 (z holem między kuchnią a salonem).

Na parterze dla nas jest salon, kuchnia ze spiżarnią, mała łazienka i całe poddasze a dla rodziców na parterze dwa pokoje i łazienka z przedpokojem.

W projekcie zrobiliśmy dużo zmian: ważniejsze: poszerzenie domu po 0,5 metra z każdej strony od frontu, zadaszenie tarasu, zaplanowaliśmy balkon aby trochę zmniejszyć dwa pokoje nad salonem i kuchnią- projektant wrysował nam ściankę 1,4m między salonem i kuchnią która mi się strasznie nie podoba-wielokrotnie pytaliśmy się go czy można tego uniknąć mówił że nie -stropy są terriwa, balkon szerokość 1,4m

Byłam dzisiaj w innej firmie projektowej powiedziano mi że można nad kuchnią i salonem wylać strop FILIGRAN i wtedy nie trzeba robić ścianki a nawet na jej wysokości może być okno.

Po adaptacji (zdjęcia poniżej)

parter http://www.imagic.pl/files/3256/projekt/pod%20d%EAbem1.jpg

poddasze http://www.imagic.pl/files/3256/projekt/pod%20d%EAbem1.jpg

Obecnie salon (bez korytarza miedzy kuchnią a salonem) ma ok 26m2, miałoby szerokość 4,27m (gdzie ścianka 3,95m2) x 6,2m2, pod oknem (ma być na środku) miałby stać stół a na przeciwległej ścianie kominek i telewizor.

Zastanawiam się nad powiększeniem go o 1m2 w stronę schodów, wiązałoby się to z przesunięciem schodów i kominów o 1m2, salon zyskałby 4,27m2

Jego wymiary miałyby być 4,27m x 7,2m

Stół mógłby stać pod oknem lub nawet (jeśli byłaby możliwość zmiany stropu na FILIGRAN) między kuchnią a salonem-z tym czy by się zmieścił jeśli salon ma szerokość 4,27m2, a w stronę ścianki przylegającej do schodów miałyby stać dwie kanapy jedna naprzeciw tej ściany a druga tyłem do kuchni.

W kuchni mógłby stać mały stół.

Poza tym jeszcze w części rodziców kuchnia miała być w przedpokoju (tak chcieli), ale gdybyśmy przesunęli schody o 1m2 w ich stronę kuchnia musiałaby być w pokoju od strony kotłowni który możnaby zwiększyć a drugi zmniejszyć (sypialnię)

W tym większym pokoju z aneksem kuchennym przydałoby się też drugie okno.

Bardzo proszę o rady nie krytykę (bo projekt powoli przestaje mi się podobać...) za które będę bardzo wdzięczna.

rzeczywiscie ta scianka miedzy kuchnia i salonem troche tam nie pasuje :-?

ale zamiast innego stropu moze lepiej by bylo zrobic slup np: gdzies na wysokosci tej scianki do spizarki (powyzej tego numerka 22) wtedy czesc korytarza i ta czesc przed spizarka moglabys wyroznic innym rodzajem podlogi, a salon i kuchnia bylby bardziej ustawne

kaloosa-podciąg jest w tym miejscu i biegnie przez cały dom -wzdłuż domu, będzie widoczny-może jakoś go zatuszuje. Ta ścianka jest niestety z powodu balkonu, który podtrzymuje, drugi podciąg jest równolegle pod balkonem 1,4m-prostopadle do tej ściany, udało się go ukryć, ale już byliśmy gotowi na stalowe szyny. Została ta nieszczęsna ściana, której podobno nie da się usunąć.

Mnie też salon wydaje się za mały, ale tak naprawdę dużo zależy od potrzeb i upodobań. Jaki sposód spędzania czasu lubią domownicy? Jak salon połączony jest z inną przestrzenią (także np. okna czy drzwi tarasowe)? W obecnym mieszkaniu mam 22m2 salonu, a z okna balkonowego widok na przeciwległe wzgórze, nie czuję się "klaustrofobicznie"... ;) W domku zaplanowałam około 50m2, ale jest to przestrzeń wykorzystana dość ekstensywnie, jest ogólnie mało pomieszczeń. Żeby uwzględnić nasze indywidualne potrzeby, zamówiliśmy projekt indywidualny, nie było odpowiedniego w setce przejrzanych...

Jednak rezygnujemy z powiększenia salonu bo schody by zostały przesunięte i nie byłoby miejsca na kuchnię dla rodziców-miałaby być w tym korytarzyku przy schodach (nie chcą kuchni w pokoju).

Salon jest wielkości 6,2mx 4=30m, ale ta ścianka optycznie go zwęża i nie biorą pod uwagę holu.

Jakby nie było te ściany byłby dokładnie 31m2 razem z holem , a kuchnia 9,5m2.

Muszę jeszcze powalczyć z tą ścianą-jutro popytam w innych biurach projektowych czy by dało radę ją usunąć.