Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiercenie studni

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie, dostałem ofertę wiercenia studni. Kompletnie się na tym nie znam. Wykonawca zaproponował 300zl na metr wiercenia. Rura 160.

Wszystko oprócz pompy i filtra on daje. Czy to dużo czy mało? (cena)

Zagwarantował, studnia będzie miała wydajność ok 11 m3 na dobę. To dużo czy mało? (mycie aut, podlewanie sporego ogrodu)

Pozdrawiam

Witam,

Mam pytanie, dostałem ofertę wiercenia studni. Kompletnie się na tym nie znam. Wykonawca zaproponował 300zl na metr wiercenia. Rura 160.

Wszystko oprócz pompy i filtra on daje. Czy to dużo czy mało? (cena)

Zagwarantował, studnia będzie miała wydajność ok 11 m3 na dobę. To dużo czy mało? (mycie aut, podlewanie sporego ogrodu)

Pozdrawiam

IMHO jest to drogo, ale nie piszesz skąd jesteś... być może jeśli jest to aglomeracja warszawska to jest to cenaq standardiwa jak na tamtejszy specyficzny rynek... dużo zależy też na jakiej głębokości masz wodę, nie daj Boże np. na 40 metrach... już masz 12 tys., do tego dobra pompa /3 tys./, hydrofor /2 tys./, a pewnie trzeba będzie i odżelaziacz /4 tys./... i już jest 21 tys. zł, a niektóre wodociągi sprzedają wodę po 3 zł/m3 wtedy te pieniadze starczyłyby Ci na 7 tys. m3, co przy standardowym zużyciu daje bezpłatną wodę na 700 miesiecy tj. na 58 lat...

no ale może nei mma wodociągu w pobliżu...

Płaciłem 250zł/mb. Głębokość 14,5m ,rury zapewnili studniarze. Wydajność u mnie to 450 l wody wpływa do studni w ciągu h, wg mnie to nie za bardzo. Ale w wodociągach powiedzieli mi że taka wydajność spokojnie wystarczy dla normalnego funkcjonowania.

Jak bym miał blisko wodociąg to bym pewnie nie wiercił :wink:

Witam

Poszukuję namiarów na kopaczy studni z okolic Cieszyna, wdzięczny będę za wszelkie opinie razem z cenami. Chodzi o studnie ok 5 m

we wrocławiu studnia do 8 metrów kosztuje 1350 złotych. w tym wszystkie materiały łącznie z pompą elektryczną. ceny tegoroczne

a co to za studnia..? do wód powierzchniowych..? to nie lepiej do tej wody wykopać pod kręgi...?

a co to za studnia..? do wód powierzchniowych..? to nie lepiej do tej wody wykopać pod kręgi...?

może i lepiej. to zależy od warunków geologicznych

po za tym policz 8 metrów studni to 16 kręgów betonowych plus pokrywa plus pompa plus rury itp. co się bardziej opłaca?? po za tym do kopania potrzeba niskiego faceta z małą łopatą i doświadczeniem który też bierze kilka zetów.

Nie tylko we Wrocławiu w okolicach Pszczyny- Tychów też w tej kasie sie zmieścisz

http://www.studniarstwo.jak.pl/

Proponuje zadzwonić do tej firmy i popytać o szczegóły, a nie wprowadzać ludzi w błąd. Oni nie wiercą tylko stosują metodę wypłukiwania (czy jakoś tak). Maksymalnie mogą się "dowiercić" do 9-12m. Jeden warunek - miękki grunt.

U nich cena to ok 90-100zł netto za samo wiercenie (pod rurę 30!!!)

przy metodzie wypłukiwania ciężko określić dokładnie początek warstwy wodonośnej. przy tradycyjnym wierceniu w rurach osłonowych można określić dość dokładnie początek, głębokość oraz rodzaj warstwy wodonośnej. ale faktycznie ułatwia ona pracę i w piasku można taką studnię bez większego wysiłku wywiercić. przy iłach plastycznych można zapomnieć o tym sposobie wiercenia