Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

buja się sedes montowany na stelażu - gdzie jest błąd??

Recommended Posts

ale nadal czuć, jak rusza się ścianka na dole przy gwałtowniejszym siadaniu i wstawaniu.

ten rodzaj "geberitu" wymaga zastosowania profila przypodlogowego U miedzy jego nogami. u "Ciebie" prawdopodobne jest,ze go nie dano a z pojedynczym plytowaniem "kon jaki jest wszyscy juz wiemy".

• 2 years później...
Jeśli stelaż jest solidnie przymocowany do podłoża( najlepiej w nim zalany) i przykręcony do ściany, a płyty g-k(dwie) przykręcone do tegoż stelaża, to nic nie ma prawa się bujać. Gdy nóżki mojego geberita wypadły przez nieuwagę w miejscu ułożenia podłogówki to zastosowałem dodatkowe kątowniki stelaż-ściana, a styk z podłogą obrzuciłem klejem do gresu. Profil między nogami stelaża nie jest wymagany. Naprężenia pionowe rozkładają się między dwie dolne poziome poprzeczki w tym systemie. Ważne jest również zastosowanie porządnego kleju do płytek, gruntowanie i solidne wypełnienie podczas klejenia. Pianka dodawana czasem do zestawu gratis ma za zadanie wygłuszenie dźwięków i nic więcej.

Wogóle te śruby co dają w zestawie do montażu stelaża to zazwyczaj "dziadowski" kołek rozporowy, nierzadko pod śrubokręt a nie na klucz. Ja montowałem na cztery długie metalowe kotwy do ściany. Raz widziałem jak jakiś fachman montował stelaż do suporexu na czarne wkręty. Efektów można sie spodziewać. Tak samo jak niektórzy dają tylko jedną płytę G-K. Najlepszym rozwiązamiem zamiast dwóch płyt G-K to trzeba do stelaża przykręcić płyty OSB taką ~ 2cm a na to płyte G-K poprzykęcać na całej powierzchni a nie tylko do stelaża, do tego dobry klej do płytek i nic nie ma prawa sie ruszyć.

• 3 years później...