Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiany w projekcie-bardzo proszę o radę

Recommended Posts

witam serdecznie

Zakupiliśmy projekt muratora Pod dębem C06a

http://projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=250&IdKolekcji=&powierzchnia_od=&powierzchnia_do=&kondygnacja=&nazwa=pod+d%C4%99bem&symbol=&x=24&y=9&nr=2

Długo szukaliśmy projektu z osobnym mieszkaniem dla rodziców (miało mieć dwa pokoje,kuchnię i łazienkę-mniej nie mogło być).

Jednak gryzie mnie problem salonu.Czy nie jest za mały- w pierwotnym projekcie miał mieć 25,9m2 (z holem między kuchnią a salonem).

Na parterze dla nas jest salon, kuchnia ze spiżarnią, mała łazienka i całe poddasze a dla rodziców na parterze dwa pokoje i łazienka z przedpokojem.

W projekcie zrobiliśmy dużo zmian: ważniejsze: poszerzenie domu po 0,5 metra z każdej strony od frontu, zadaszenie tarasu, zaplanowaliśmy balkon aby trochę zmniejszyć dwa pokoje nad salonem i kuchnią- projektant wrysował nam ściankę 1,4m między salonem i kuchnią która mi się strasznie nie podoba-wielokrotnie pytaliśmy się go czy można tego uniknąć mówił że nie -stropy są terriwa, balkon szerokość 1,4m

Byłam dzisiaj w innej firmie projektowej powiedziano mi że można nad kuchnią i salonem wylać strop FILIGRAN i wtedy nie trzeba robić ścianki a nawet na jej wysokości może być okno.

Po adaptacji (zdjęcia poniżej)

parter http://www.imagic.pl/files/3256/projekt/pod%20d%EAbem1.jpg

poddasze http://www.imagic.pl/files/3256/projekt/pod%20d%EAbem2.jpg

Obecnie salon (bez korytarza miedzy kuchnią a salonem) ma ok 26m2, szerokość 4,27m (gdzie ścianka 3,95m2) x 6,2m2, pod oknem (ma być na środku) miałby stać stół a na przeciwległej ścianie kominek i telewizor.

Zastanawiam się nad powiększeniem go o 1m2 w stronę schodów, wiązałoby się to z przesunięciem schodów i kominów o 1m2, salon zyskałby 4,27m2

Jego wymiary miałyby być 4,27m x 7,2m (plus przejście między kuchnią a salonem)

Stół mógłby stać pod oknem lub nawet (jeśli byłaby możliwość zmiany stropu na FILIGRAN) między kuchnią a salonem-z tym czy by się zmieścił jeśli salon ma szerokość 4,27m2, a w stronę ścianki przylegającej do schodów miałyby stać dwie kanapy jedna naprzeciw tej ściany a druga tyłem do kuchni.

W kuchni mógłby stać mały stół.

Poza tym jeszcze w części rodziców kuchnia miała być w przedpokoju (tak chcieli), ale gdybyśmy przesunęli schody o 1m2 w ich stronę kuchnia musiałaby być w pokoju od strony kotłowni który możnaby zwiększyć a drugi zmniejszyć (sypialnię)

W tym większym pokoju z aneksem kuchennym przydałoby się też drugie okno.

Większy pokój rodziców kiedyś mógłby stać się dużym pokojem telewizyjnym a w naszym salonie byłaby mała kanapa przed kominkiem.

Bardzo proszę o rady

-czy przesuwać ścianę o 1m w stronę schodów na parterze (to ściana nośna)

-czy strop FILIGRAN jest na tyle dobry że utrzyma powierzchnię o długości 8,2m

wtedy nie mielibyśmy tej ścianki w salonie 1,4m!

-gdzie zrobić jadalnię pod oknem w salonie i mały stolik w kuchni, czy jeśli byłby strop FILIGRAN zrobić jadalnię jedną między salonem i kuchnią i wtedy okno dać naprzeciw jadalni, zlikwidować okno w salonie, powiększyć drzwi tarasowe

-no i część rodziców-czy zmniejszyć pokój od strony frontu do długości łazienki czyli na 3m, wtedy wejście byłoby od strony dużego pokoju,

Proszę o pomoc nie krytykę (bo projekt powoli przestaje mi się podobać...) za którą będę bardzo wdzięczna.