Lookita 21.02.2009 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 ocencie moj domek w termowizji..link na dole.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 21.02.2009 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 coulignon A skąd pomysł na 20 na suficie i na podłodze poddasza? wystarczy po 5 cm .Jeżeli chodzi o schody to izolujesz je tak samo jak wieniec i nie masz mostka. :wink:W Piszesz o ocieplaniu od środka. Jeśli 5 cm Ci starczy to ok. Niektórzy (ja) mają większe wymagania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 21.02.2009 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 jesli juz,ja poloze 6 cm welenki,ale ,wile wina uplynie we mnie by podjac te decyzje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdzi 21.02.2009 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 coulignon A skąd pomysł na 20 na suficie i na podłodze poddasza? wystarczy po 5 cm .Jeżeli chodzi o schody to izolujesz je tak samo jak wieniec i nie masz mostka. :wink:W Piszesz o ocieplaniu od środka. Jeśli 5 cm Ci starczy to ok. Niektórzy (ja) mają większe wymagania. Tak szczerze to nic do Ciebie nie mam,ale moim zdaniem 5 wystarczy.A tak w ogóle to trochę popadacie w paranoję z tymi mostkami.Najlepiej to zrobić sobie dom ze styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdzi 22.02.2009 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 mpoplaw.Dla mnie 5 starczy.A to że jest trend na energooszczędne i pasywne to wiem.A jak jest popyt to i sprzedaż.Firmy nie śpią.Ja też na początku chciałam pompę ciepła,ale kiedy dowiedziałam się,że to cudeńko zwróci mi się nie wcześniej,niż za 30 lat to podziękowałam.Zaznaczam,że nie neguję pomysłu tylko w obecnej sytuacji(bez wsparcia kredytem)kogo na takie stać(pomijam kiedy to się zwróci).Nie dawno był(może jest) bum na solary i te pompy ciep.,ale jakoś nie widzę tego w praktyce. Ja budując dom na energooszczędność nie postawiłam,bo buduję dom taki,który ma mi się podobać,a podobają mi się" potężne" przeszklenia,ale jakby one miały być jeszcze 4 szybowe,to jakbym 2 domy naraz stawiała.Bo okien nie zmniejszę,choć nie wiem jak piękne hasła o energooszczędności bym słyszała. Jeśli chodzi o styro na zewnątrz to nie możesz przecież mieć do mnie o to pretensji,że na zachodzie takiej metody nie stosują!(a nie stosują) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 22.02.2009 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Bo okien nie zmniejszę,choć nie wiem jak piękne hasła o energooszczędności bym słyszała. Widziałas moje okna? Cięzko je uznac za małe. Dom 3 litrowy. Widziałas pasywny Lipińskich? Jeszcze większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 22.02.2009 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Aedifico.Teraz to wbiłeś mi ćwieka.Czy uważasz,że ocieplanie ścian na zewnątrz jest jedyną skuteczną metodą?Bo co? Bo punkt rosy jest przesunięty na zewnątrz ściany?A co z paroprzepuszczalnością ściany?Może przy ocieplaniu od wewnątrz punkt rosy przesuwa się do wewnątrz,ale chyba paroprzepuszczalność jest ważniejsza.Popraw mnie jeśli się mylę,bo nie wiem?A to że u nas kładą styro to chyba tylko dlatego,że tanio,szybko,łatwo i każdy ćwok potrafi,no i dlatego że sąsiad tak ma. Reasumując,zimy na zachodzie są tylko stawiają na paroizolację ściany. Pozdrawiam. Oczywiście,że można się ratowac paroiozlacją tylko w Poslce się nie sprawdza patrząc na jakość prac i zachowanie szczelności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdzi 22.02.2009 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Bo okien nie zmniejszę,choć nie wiem jak piękne hasła o energooszczędności bym słyszała. Widziałas moje okna? Cięzko je uznac za małe. Dom 3 litrowy. Widziałas pasywny Lipińskich? Jeszcze większe. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------- No i o czym my mówimy.Domek ładny,Ale Twoje przeszklenia mają się nijak do moich.Postaram się jeszcze dzisiaj poprzeć to rysunkami z Archicada(jak mąż tylko skończy edycję projektu).Teraz mogę tylko powiedzieć,że prawie cały dół mam przeszklony do podłogi,a na górze całe dwie ściany szczytowe,potężne tafle szkła 500/400( w najwyższym punkcie) i w dachu(pomijam Veluksy) przeszklenie szer.280/480+przeszklona w tym miejscu ścianka kolankowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 22.02.2009 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 ok, Każdy ma inne proirytety. Co do mojego domku - chyba ostatnią rzeczą jaką mozna o nim powiedzieć jest to ze jest ładny. Nawet mi się nie podoba. Masz zadatki na polityka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdzi 22.02.2009 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 ok, Każdy ma inne proirytety. Co do mojego domku - chyba ostatnią rzeczą jaką mozna o nim powiedzieć jest to ze jest ładny. Nawet mi się nie podoba. Masz zadatki na polityka. No co TY ?! Ty chyba brzydkich nie widziałeś! Zapraszam do mnie na grilla to zobaczysz...nie u mnie u sąsiada PS.I nie przejmuj się że jakiś ćwok myślał,że twoje wielkie okna to bramy do garaży.U mnie myśleli,że buduje się jakieś sanktuarium. P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdzi 22.02.2009 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 mnie i tak nie przebijesz, ja mam ogród zimowy przeszkolony z 4 stron, wczoraj jak zaświeciło słoneczko było tam +20 ok godziny 13 mpoplaw Ciebie to nikt nie przebije! Chyba że" sztylecik" jakiejś panny. [/b] A i nie zauważyłam tego: , nie wiem ile razy byłaś na zachodzie ale tam ocieplenie zewnętrzne się stosuje już od dawna, a ocieplenie wewnętrzne to tylko namiastka, substytut gdy nie da się zrobić tego porządnie, chyba że ty mylisz pojęcia i dla ciebie dom szkieletowy to ocieplenie od wewnątrz. Po pierwsze w dobie rozwiniętej dziś technologii mamy telewizory i nie trzeba podróżować,żeby zobaczyć.Na poparcie mojego twierdzenia podałam źródło na którym je oparłam.W programie tym pokazane jest jak powstają domy w różnych krajach:Anglii,Grecji,Włoszech,Hiszpanii...Jeśli chodzi o Niemcy to pokazali tylko dom szkieletowy z jakichś gotowych paneli składanych w ciągu tygodnia i tam rzeczywiście był ocieplany od wewnątrz,a raczej między,więc nie mogę zaprzeczyć.Zresztą z Niemiec przyszły też plastiki,których teraz nawet w naszych projektach nie uświadczysz.A na zachodzie to tylko drewno i alu.A jeśli chodzi o styro,które tak się przyjęło w owych czasach w Polsce to uważam,że chyba zapomniałeś w jakich domach mieszkano?Wewnątrz małe klitki z zewnątrz pustaki,albo blokowiska z płyt betonowych,albo stare domy z sypiących się cegieł z piaskiem zamiast podłogi.W tym wypadku było to tańsze i praktyczniejsze,bo zamiast zmniejszać sobie i tak już małą powierzchnię użytkową,lepiej ocieplić z zewnątrz,a i przy okazji elewacja będzie zrobiona za jednym razem.Ja po prostu uważam,że teraz przy stawianiu nowych domów nie ma potrzeby tego robić i to na pewno nie przy Ytongu,czego (przypominam)temat dotyczył i tyle.A każdy niech robi jak chce.WOLNOĆ TOMKU W SWOIM DOMKU. P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdzi 22.02.2009 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Aedifico.Teraz to wbiłeś mi ćwieka.Czy uważasz,że ocieplanie ścian na zewnątrz jest jedyną skuteczną metodą?Bo co? Bo punkt rosy jest przesunięty na zewnątrz ściany?A co z paroprzepuszczalnością ściany?Może przy ocieplaniu od wewnątrz punkt rosy przesuwa się do wewnątrz,ale chyba paroprzepuszczalność jest ważniejsza.Popraw mnie jeśli się mylę,bo nie wiem?A to że u nas kładą styro to chyba tylko dlatego,że tanio,szybko,łatwo i każdy ćwok potrafi,no i dlatego że sąsiad tak ma. Reasumując,zimy na zachodzie są tylko stawiają na paroizolację ściany. Pozdrawiam. Oczywiście,że można się ratowac paroiozlacją tylko w Poslce się nie sprawdza patrząc na jakość prac i zachowanie szczelności. Tak.Dlatego decydując się na ten skądinąd mało znany sposób(w Polsce),zdecydowaliśmy budować się sami,w myśl idei która nam przyświeca "sami to znaczy dłużej ale i dokładniej". P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glacjusz 22.02.2009 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Co do ytonga: czy doradzicie, szczególnie PaniG(dzi) co dać na zewnątrz tego ytonga? Chodzi o wykończenie tej ściany. I jak to jest z tym ociepleniem tej ściany skoro na targach pokazali, że od ściany jednowarstwowej"odchodzimy" ? Czy zatem warto "iść" w ytong i nie ocieplać go wełną? Czy też zastosować wersję ytong 40 cm?- jednak rozmiar ma znaczenie Proszę o konkretne odpowiedzi bo jestem zainteresowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychos 22.02.2009 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 mpoplaw - twierdzisz, że jak otynkuje mój dom (koszt ca. 30 tyś. zł) to jakiś urzednik może mi nakazać jego ocieplanie ???. Czyli co, ocieplić i jaszcze raz tynk za 30 tyś. zł Te całe WT 2009 chyba nie ta tym polega ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychos 22.02.2009 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 No dobrze, ale to zależy chyba od momentu rozpoczęcia budowy lub od terminu pozwolenia na budowę. Bo co jeśli, ktoś rozpoczął budowę kilka lat temu gdzie nikomu sie nawet nie śniły jakieś tam świadectwa energetyczne do tego wybrał np. Ytong 36 cm a wprowadzi się np w 2010 roku ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdzi 22.02.2009 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Co do ytonga: czy doradzicie, szczególnie PaniG(dzi) co dać na zewnątrz tego ytonga? Chodzi o wykończenie tej ściany. I jak to jest z tym ociepleniem tej ściany skoro na targach pokazali, że od ściany jednowarstwowej"odchodzimy" ? Czy zatem warto "iść" w ytong i nie ocieplać go wełną? Czy też zastosować wersję ytong 40 cm?- jednak rozmiar ma znaczenie Proszę o konkretne odpowiedzi bo jestem zainteresowany. Witam.Jeśli chodzi o targi to czemu są przez niektórych traktowane jako "obiektywna wyrocznia"?Przecież tam też jest konkurencja Ytonga.Zresztą nie wiem jak można uwierzyć w twierdzenie,że przy nowych wymogach Ytong odpada,przecież jak każdy producent wychodzi na przeciw nowym wymaganiom.Ytong na swojej stronie http://www.xella.pl podaje współczynnik przewodzenia w zależności od gęstości i tak: odmiana 400kg/m3 ma 0.11W(mK) odmiana 350kg/m3 ma 0. 095W(mK) odmiana 115kg/m3 ma 0.045W(mK) "Multipor" Ten ostatni to nowość:system ścian dwuwarstwowych Ytong+Ytong Multipor który wykłada się od wewnątrz(o kształcie płaskich paneli). Ja na początku chciałam 40,ale wtedy był deficyt w materiałach budowlanych i ich nigdzie nie było,a 36.5 miało dla mnie za słabe parametry.Udało mi się znaleźć 37.5 produkowanego tylko w Niemczech.Teraz poważnie się zastanawiam,czy nie skorzystać z Multipora i go nie dołożyć póki jeszcze mogę. Jeśli chodzi o opłacalność to uważam ,że ma przewagę nad tradycyjnymi 3 warstwówkami :łatwość i szybkość w budowaniu,bez betoniary.Te argumenty do mnie przemówiły bo zdecydowaliśmy budować się sami.A jakby robiła firma to przy ścianach 3 dochodzi jeszcze dodatkowo robocizna za te warstwy. Jeśli chodzi o tynk to wybrałam polikrzemianowy .Ale jak zapadała decyzja to nie wiedziałam jeszcze,że tynk będziemy kłaść sami,no mój mąż dla ścisłości.Dlatego nie wykluczone ,że zmienię decyzję i będzie silikonowy (Dryvit),bo znacznie łatwiej się go nakłada,a przy polik. trzeba mieć jednak trochę doświadczenia.Ale równie dobry jest tradycyjny cemen-wapienny. Odnośnie Ytonga zajrzyj tutaj może coś Tobie pomoże. http://www.xella.pl/html/pol/pl/7322.php http://www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view_zzycia/id,8932/Itemid,3327/ Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdzi 22.02.2009 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 zgodnie z rozporządzeniem o warunkach technicznych ściana domu musi mieć przynajmniej 0,3 W/m2K, wcześniej dla ścian 1W był wyjątek 0,5 ytong 36 to między 0,44 a 0,36 ytong 40 to między 0,36 a 0,29 więc jak urzędas się uprze to ma podstawę prawną http://www.mi.gov.pl/files/0/1789593/WARUNKITECHNICZNE.pdf załącznik 2 str.9 Na ściany jednowarstwowe zew. daje się Ytonga o gęstości 350- 400kg/m3 i parametry sątrochę inne niż podałeś http://www.xella.pl/html/pol/pl/7322.php A uzupełniając nasz wątek odnośnie ocieplenia od wewnątrz można zastosować zamiast wełny Ytoga Multipor o grubości od 2 do 20 cm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdzi 22.02.2009 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 mpoplaw napisał:problem w tym że są to parametry w ustabilizowanych warunkach wilgotności dla samego bloczka, ściana wymurowana z tych bloczków będzie miał trochę inne parametry chociażby w zależności od rodzaju zaprawy, zastosowania bloczków systemowych, lub dodatków na mostki termiczne, dlatego właśnie w starych WT był podział zimne ściany 1W U=0,5 i ciepłe ściany 2W czy 3W U=0,3 Przecież cały czas piszę żeby budować w systemie,czyli np.nie zaprawa murarska do gazobetonu tylko klej do cienkich spoin.Tak samo,nie wylewać nadproża tylko zastosować gotowe Ytonga,tak samo kształtki U i elementy do ocieplenia wieńca. P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdzi 22.02.2009 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 mpoplaw Dostałam na PW,żeby się z Tobą nie męczyć.Jeszcze trochę i skorzystam z tej rady. marketingowcy z Xelli trochę naginają współczynniki w stosunku do normy, Tak jak wszyscy producenci. sprawdzałaś już ile kosztuje zaprawa ciepłochronna i inne systemowe dodatki ytong ?? może podzielisz się tą wiedzą na forum ?? Nie tyle sprawdziłam,co zapłaciłam. P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.02.2009 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Bo co jeśli, ktoś rozpoczął budowę kilka lat temu gdzie nikomu sie nawet nie śniły jakieś tam świadectwa energetyczne do tego wybrał np. Ytong 36 cm a wprowadzi się np w 2010 roku ?? gdybyśmy żyli w normalnym kraju to pewni byś się obronił a w Polsce masz: 1) w § 2: a) ust. 1 i 2 otrzymują brzmienie: „1. Przepisy rozporządzenia stosuje się przy projektowaniu, budowie i przebudowie oraz przy zmianie sposobu użytkowania budynków oraz budowli nadziemnych i podziemnych spełniających funkcje użytkowe budynków dokładnie tak samo wyszło z certyfikatami od 2009 każdy musi go przedłożyć do odbioru niezależnie kiedy zaczynał, nawet jak projekt miał z poprzedniego wieku ... ptwierdzam w naszym kraju prawo działa wstecz a ci którzy go wprowadzaja robia to bezkarnie tak było z Izbami Inzynierów ustawa weszła w 2202 roku i kazdy kierownik budowy który miał wieloletnią umowe o nadzór budowy z inwestorem został nagle postawiony pod scianą - albo się ugnie - i podpisze cyrograf /mimo iż Konstytucja gwarantuje mu wolność stowarzyszeń/ i wbrew własnym przekonaniom /przymuszony ustawą/ zapisze sie do tej organizacji i będzie mógł nadal nadzorować - albo sie nie ugnie - a wtedy nagle odbierze sie mu prawo wykonywania zawodu ... z dnia na dzień ... / nie pozwalając dokończyć nadzoru na starych zasadach rozpoczętych juz budów ... gdybysmy zyli w normalnym kraju - winni łamania Kostytucji odpowiadali by przed prawem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts