Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pr?d budowlany

jerzy33

Recommended Posts

Chyba płacisz za słup, druty itp.

Znalazłem coś takiego:

http://www.zewt.com.pl/obsluga/taryfa_nowa.pdf

Zobacz pkt 8.7

Wynika z niego, że o ile przyłącze to będzie przebudowywane/dostosowywane i zastąpione przyłączem docelowym to ZE pobiera opłąty ustalone w umowie o przyłączenie (a więc nie 95 zł za kW). Gdy przyłącze to będzie wykorzystane do docelowego zasilania obiektu bez żadnych przeróbek/dostosowań to opłata tak jak dla grupy V (95zł za kW).

Wynika z niego że pokrywasz wszystkie koszty.

Teraz rozumiem, dlaczego Pani w ZE powiedziała mi że tymczasowy słup będę musiał koniecznie zlikwidować po skończonej budowie. Jest to przeróbka i powtórnie zapłacę - tym razem za KW. Zresztą przedłużenie linii napowietrznej do domu to jest dostosowanie.

Można by uniknąć tych kosztów ale na przyłącze kablowe (ze słupa odległego od granic mojej działki o ok 4m) każą mi czekać 2 lata.

A taryfy za pobór prądu budowlanego (jak to wyjaśnił mi ktoś w innym wątku) i tak nie unikniesz.

Gość grzegorz&c

Witam

Za prąd budowlany płacisz wszystko sam( wykonujesz w swoim zakresie)

Podpisujesz umowe z ZE(założą licznik w przygotowanej przez ciebie skrzynce po opłaceniu za przyłączenie) Masz z tego taką korzyść,że prąd możesz mieć szybko i używać do chwili wykonania linni docelowej

Prowizorka budowlana nie wymaga odbioru ani uzgodnień ZUD, nie wymagan też pozwolenia na budowę ani zgłoszenia(wg. nowego prawa)

• 3 weeks później...