Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

głupie pytanie :) co to jest pikowanie

Recommended Posts

wyciągać za liścienie (te pierwszą pare "pseudo-liści" ;-) ) nie za łodyżke! jak się uszkodzi liścienie to nic - one i tak odpadają.

pikuje się m. in. po to, by lekko uszkodzić korzeń główny i by roślina wytworzyła dużo korzeni bocznych. Są rosliny które nie znosza pikowania (choćby ogórek).

technika wygląda tak: podważa się pikulcem (takim specjalnym, niezbyt wyrafinowanym urządzonkiem ze szpicem) roslinkę, wyciąga za łodyżkę, pikulcem robi dołek w ziemi nowej doniczki, wkłada tam roslinkę i ugniata mocno ziemię. Korzonki nie moga się skręcać, zawijać itp. Troche precyzji potrzeba ;-)

To ciągnąć za tę łodyżkę czy nie ciągnąć?! :wink: :wink: :wink:

tak to wychodzi jak sie pisze mając grypę :oops:

kupiłam nasiona traw ozdobnych, tych wiekich. Kupiłam i co dalej? W co mam to wsadzić? Kupić takie wielodomiczki? I co, pikować mam potem? A może posiać do gruntu wystarczy...

[

quote="dorkasz1]A siałaś już kiedyś kobeę?

to mój pierwszy raz :wink:

być może skończy się tak jak w poprzednim roku kupowaniem sadzonek - ale z tego co pamiętam to były tylko bratki żeniszki, stokrotki, aksamitki i parę podobnych a tych.... bardziej skomplikowanych.... nie :roll:

w razie czego posieję fasolę ozdobną - bo ta - wysiana do gruntu urosła mi w tamtym roku (potrzebuję po prostu osłony zanim porosną mi inne roślinki)

a te poziomki, to łatwe są do wyhodowania ? :)

Z poziomkami nigdy nie miałam problemu, z kobeą i owszem. Chociaż niektórzy ludzie sieją ją z powodzeniem co roku i zachwycają się. Jak już jednego roku mi się udała, to kwitła bardzo nielicznie. Więcej było liści, pewnie ją przenawoziłam. W sumie biorąc pod uwagę to jak się z nią bawiłam, to nie była tego warta. To moje zdanie, bo wiem że są maniacy "kobeowi" i jeśli im się bez problemu udaje, to nie dziwię się, bo pojedyncze kwiaty były ładne.

Ale jeśli miałabym wybierać między fasolą, a kobeą, to wybrałabym fasolę, mniej roboty. W ubiegłym roku posiałam świetną szparagową pnącą. Miała fioletowe kwiaty, a później fioletowe strąki. Były tak ładne, że szkoda mi było ich zrywać :)

mam pytanie o "uszczykiwanie"

posiałam w lutym nasiona pelargonii rabatowej. wzeszły bardzo ładnie, teraz przymierzam sie do pikowania ale czytałam że sadzonki pelargonii powinno się uszczykiwać ale nie mam pojęcia jak się do tego zabrać i kiedy? :roll:

a to moje pelargonie posiane w jednej doniczce z szałwią błyszczącą

http://images37.fotosik.pl/70/19e3543ad3c5170dm.jpg

Teraz z całą pewnością jeszcze nie ma czego uszczykiwać. Jak będą miały przynajmniej dwie pary liści właściwych, to jak zacznie się pojawiać kolejna para, to możesz ją uszczyknąć paznokciami ze środka. Wtedy z kącików liści wyrosną nowe rozgałęzienia i pelargonia się zagęści. Po jakimś czasie na tych rozgałęzieniach też możesz zrobić to samo. Powstanie ładny, zgrabny krzaczek. Nie można tego robić w nieskończoność, bo w ten sposób opóźnia się moment kwitnienia.

A siałaś już kiedyś kobeę? Ja tylko raz nie miałam z nią problemów. Bardzo długi okres kiełkowania powoduje, że część słabszych nasion po prostu gnije.

Co do poziomek... poczekaj do liści właściwych, wtedy przepikujesz te najmocniejsze. Poziomki są łatwe, z kobeą gorzej. Takie są moje doświadczenia, ale może to ja miałam pecha do kobeowych nasion...

Powodzenia.

Ja sieję kobeę i nie narzekam - ładnie wzeszła, pięknie kwitła, ale to chyba zalezy również od nasion. Ja nasionka przed wsianiem moczę przez jakiś czas w wodzie, żeby troszkę napęczniały.