Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Loggia - za i przeciw w domku jednorodzinnym

Recommended Posts

Prośba o podzielenie się doświadczeniami, przemyśleniami jakie są zalety i wady loggia w domkach jednorodzinnych. Wg mnie zaleta to: ciekawszy wygląd domu i ew. możliwość wystawienia pościeli latem, posiedzenia tam itd.

Wady: zabiera trochę przestrzeni domu, trzeba chyba zwrócić uwagę na jej ocieplenie.

Dla jasności o czym mówię zamieszczam link do projektu z 3 loggiami :-)

http://projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=570

Prośba o podzielenie się doświadczeniami, przemyśleniami jakie są zalety i wady loggia w domkach jednorodzinnych. Wg mnie zaleta to: ciekawszy wygląd domu i ew. możliwość wystawienia pościeli latem, posiedzenia tam itd.

Wady: zabiera trochę przestrzeni domu, trzeba chyba zwrócić uwagę na jej ocieplenie.

Nie tylko na ocieplenia ale równeiż na izolacja przeciwwodną. Geralnie taka loggia niesie ze soba mase problemów, podobnie jak balkon. ZIMNO i wilgotno to podstawowe. Oczywiście mozna to zrobić dobrze ale nie bedzie to tanio, czy warto? Sam musisz zdecydować, wg mnie 3 takie w domku to gruba przesada. Posiadzieć mozna na tarasie, pościel tez tam da rade przewietrzyć.

w dodatku dach zasłania okna i nie ma z nich pożytku, trzeba dać więcej dachowych dla doświetlenia pokoju a znowu dachowe latem trudniej zasłonić. Same problemy.

Korzyść według mnie w domku na ciasnym osiedlu, gdzie sąsiad w ogródek patrzy. Ale to i tak nie ten projekt.