zielony_listek 23.02.2009 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 No faktycznie bomba Babunia mogłaby dostać zawału jakby zaczął się pod nią rozkładać No i cena Trochę nie za bardzo No cena faktycznie... On się rozkłada jak się porządnie naciśnie dopiero i nie od razu się rozkłada do poziomu, tylko płynnie, mozna sobie spokojnie dobrać kąt. No z głową ktoś pomyslał. Ale dla mnie to był szok - tak jakby fotel zrozumial moje mysli "Wygodnie się siedzi? To może się, moja droga, położysz? Bardzo proszę!" Minę to musiałam miec dość głupią w pierwszym momencie Mnie się od dawna fotele z tej serii podobają, ale jakos przegapiłam że taki wynalazek zrobili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 24.02.2009 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Goscie dopisali Babunia szczęśliwa Tort - rewelacja Wcale nie dlatego że moja produkcja Przepis na zyczenie http://images39.fotosik.pl/67/7b53d5a3886e634emed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 24.02.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Poproszę o przepis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 24.02.2009 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Takie bukiety były (niestety tylko 20 róż) http://images44.fotosik.pl/71/614060dbb59522dbmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 24.02.2009 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Poproszę o przepis Nie ma sprawy z przyjemnościa Ci wyślę, ale jutro. Dzis juz padam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 24.02.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Poproszę o przepis Nie ma sprawy z przyjemnościa Ci wyślę, ale jutro. Dzis juz padam Dzięki, dobrej nocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 25.02.2009 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Cieszynianko, podaje Ci przepis na ten tort No więc jest z tym sporo roboty bo najpierw musisz upiec biszkopot. Ja robię taki na tortownice o sred. 26 cm i biore 8 jaj całych, 1,5 szkl. cukru, 3 szkl. mąki + 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Najpierw ubijam bardzo dobrze jajka z cukrem po czym dodaję stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem. Piecze się ok. 40 min, ale nalezy sprawdzac patyczkiem. Jeśli masz jakiś inny dobry przepis na biszkopt to może być inny. Ja piekę zawsze dzień wcześniej aby troche przesechł i dał się dobrze pokroic. Na krem potrzeba: 1 masło roslinne+ kostka zwykłego masła (ale prawdziwego nie mixu ), dwie pełne szklanki cukru pudru (przesiać zeby nie było grudek), 6 - 7 żółtek (ze świeżych, najlepiej wiejskich jaj), spirytus (ca. 3 łyżki lub wg uznania) olejek rumowy, sok ze świeżej cytryny, 2 - 3 łyżki dobrego kakao (ja biorę deco moreno, ale może byc wedel). Najpierw ubijasz bardzo dobrze żółtka z cukrem pudrem (jeślil lubicie słodszy krem można dać 3 - 4 łyżki więcej cukru). Jak już jest bardzo dobr kogel-mogel dodajesz stopniowo maslo, musi byc miekkie, nie z lodówki i ubijasz dalej. Krem musi być jednolity i musi zwiekszyć zdecydowanie swoją objętość. Potem dodajesz sok z cytryny, aby przełamac słodycz, nie za dużo ostrożnie, aż otrzymasz właściwy smak, Nie potrafie sprecyzować ile łyżek, ale tak ca. 3 - 4, następnie spirytus, też wg smaku, na koniec olejek rumowy. Ten krem ma smak rumowy, ale ja robie tez jedną warstwę z dodoatkiem kakao, więc trzeba część zabarwić. Jak już masz krem wstawiasz go na ca. 1/2 godz do lodówki. Teraz szykujesz biszkopt. Musisz go skroic z góry aby byla równa płaszczyzna, bo zwykle podczas pieczenia tworzy się "górka", co daje potem efekt nie tortu a babki Kroisz zaczynając od dołu, najpierw pierwsza dość cienka warstwa, którą smaruję powidłami śliwkowymi, co daje dobrą bazę aby wszystko sie trzymało. Pozostały biszkopt kroisz na 2 lub 3 częsci, jak Ci się uda. Teraz robisz tzw.poncz aby nasączyć biszkopt. Musi być wilgotny, bo inaczej nie będzie smaczny. Na to potrzeba 2 szkl. wody, 3-4 łyzki cukru troche soku z cytryny, kilka kropli olejku rumowego oraz 1-2 łyżki spirytusu.Ten poncz musi być dość słodki, ale z kwaskowym posmakiem. I teraz nasączasz i przekładasz kolejne warstwy biszkoptu (pamiętaj że pierwszej, spodniej NIE nasączasz bo nie da się przenieść na paterę). Boki tortu też smarujesz kremem i oklejasz płatkami migdałowymi. Wierzch tortu dekorujesz w zależności od umiejętnosci i inwencji Ja zrobiłam naokoło tzw. koronkę, a wierzch ozdobiłam rozpuszczoną, gorzką czekoladą. Reszta to owoce lub inne gotowe elementy dekoracyjne. Uff, mam nadzieję że Cię nie zniechęciłam Roboty jest z tym tortem od chol....y, ale warto. Wszyscy goście bardzo chwalili. Ja taki tort robię na szczegolne okazje. Jeszcze jedno, jest to tort bardzo kaloryczny, dość ciężki i sycący. No i jeśli dla dzieci trzeba uważać ze spiryturem Jak masz jakieś pytanie - bardzo proszę jestem do dyspozycji. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 25.02.2009 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 do tortow polecam Krem do tortow Dr Oetkera -szybki,smaczny i zawsze sie udaje ( wyprobowałam śmietankowy , czekoladowy i orzechowy ) Bita śmietana do ciast ( różowa ) też jest pyszna chociaz jej kolor może odstraszać ale w smaku -malinowy ...palce lizac .Ostatni tort z tymi kremami zrobił rewelacyjne wrazenie smakowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 25.02.2009 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Abroma dziękuję za przepis. Rzeczywiście pracochłonny, ale wypróbuję na święta - będzie okazja wysilić się na coś specjalnego Mam jeszcze pytanie: czy górny placek też nasączasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 26.02.2009 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Nasączam wszystkie oprócz spodniego. Zyczę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SebaMat 18.06.2015 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Odświeżam temat, bo mam podobny problem. Otóż muszę kupić prezent dla babci, która ma 70 lat. Babcia generalnie ma wszystko, dlatego chcę iść w prezent prozdrowotny, bo tego nigdy za wiele. W Sklepiku Seniora znalazłem takie oto ciśnieniomierze http://www.sklepikseniora.pl/cisnieniomierz-nadgarstkowy-c3691.html - pytanie tylko, który wybrać? Pewnie wasze babcie też tego używają, więc podpatrzcie jakie mają, albo pomóżcie mi wybrać. Tort kupujemy u Sowy Mam nadzieję, że będzie bez podsłuchu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zwinka055 16.11.2019 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2019 ja kupowałam starszej osobie matę masującą, nakładaną na fotel, ulga dla pleców nieziemska podobno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts