Neo23 23.02.2009 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 dziękuję ghost34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pytner.krzysztof 17.03.2013 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 (edytowane) Witam, Postanowiłem "odświeżyć" ten wątek. W najbliższym czasie planuję kompletne wycyklinowanie i polakierowanie drewnianej podłogi z desek sosnowych. Szczeliny pomiędzy deskami w najgorszym miejscu mają po ok 10 - 15 mm. Posiłkując się tym wątkiem na forum, postanowiłem na próbę wypełnić szczeliny między deskami klejem sika flex 11fc. Szersze niż 7 mm szczeliny dodatkowo wzmacniam wciskając w szczeliny, jako podbudowę, sznur dylatacyjny sika rand shnur. Poniżej efekt (z klejem sika flex): http://91.236.20.2/~djmod/Szczeliny_pokryte_Sika_Flex11fc.JPG i podłoga bez kleju: http://91.236.20.2/~djmod/Szczeliny_bez_wypelnienia.JPG Mam pytanie odnośnie nakładania kolejnych warstw kleju w szczeliny: Czy aplikacja kleju może być wykonana przed cyklinowaniem / lakierowaniem? Zależy mi na tym, aby część prac wykonać we własnym zakresie, a samo cyklinowanie / lakierowanie zlecić specjaliście. Czy znają może Państwo sprawdzonych "parkieciarzy" z Trójmiasta i okolic, których Moglibyście polecić? Podłoga generalnie jest w dobrym stanie. Deski nie skrzypią etc. Jedyny minus to fakt, że z niektórych szczelin, wydostaje się zimne powietrze z zewnątrz, które skutecznie potrafi wychłodzić podłogę. Bardzo będę wdzieczny za wszelkie porady / sugestie Edytowane 17 Marca 2013 przez pytner.krzysztof Ortografia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oks 14.03.2015 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 (edytowane) Dlaczego stosujesz sznur tylko tam, gdzie szczelina ma minimum 7mm? Chyba warto jest go dać też przy mniejszych szczelinach, będzie to dobre wzmocnienie, a powinno też zmniejszyć zużycie kleju.Nie upierałbym się też przy sznurze siki. Ogólnie jeżeli chodzi o sznury to wszystko to jest nadmuchany polietylen i różni się tylko gęstością. Nie mniej producenci trzymają wysoką gęstość w okolicach 28-31 kg/m^2, więc krótko mówiąc lepiej kupić inny sznur (często o ponad połowę tańszy niż Sika), bo jakość będzie ta sama, a w portfelu często zostanie nieco grosza.Ważne jest też, aby dobrze dobrać średnicę sznura. Edytowane 14 Marca 2015 przez Oks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts