Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik budowy Dandyska

Recommended Posts

Pisanie czas zacząć!! :lol:

Zawsze marzyłam o mieszkaniu na wsi, łono natutry, las, cisza, i takie tam. I moje marzenie spełniło się, przeprowadziliśmy sie z mężem z głośnego i zatłoczonego miasta, blokowiska i mieszkania na czwartym piętrze na wieś. I może wszystko byłoby ok gdyby nie fakt że z deszczu pod rynnę, z mieszkania do mieszkania, tyle że z czwartego pietra na trzecie. No cóż....., ciasne ale własne.

Po czterech latach od przeprowadzki zapadła decyzja o budowie domu, ale zanim będzie dom trzeba miec działkę, poszukiwania nadszedł czas - ta za duża, ta za mała, ta za daleko, ta za droga, ta w dziczy. No nie, mam juz dosyć. I nagle cud, blisko Olsztyna, zaledwie 3 km, duża, dojazd nie az taki zły, bierzemy! Od podpisania umowy przedwstepnej do aktu notarialnego minęło rok czasu, ale w końcu w wrześniu jesteśmy lżejsi o "kupę" pieniędzy. NA WIOSNĘ ZACZYNAMY. A wiosna tuż tuż.

Jak coś sie zacznie dziać na działeczce to dokonam następnych wpisów.

Dziś umówiłam się z kierownikami budowy. Jeden z nich jest z Dobrego Miasta i życzy sobie 2 tys + 50 zł za każdą wizytę na działeczce, po przemyśleniach wydaje mi się że musi odwiedzić budowę ok 15-20 razy, czyli razem będzie około 3 tysi. Drugi Pan życzy sobie za kierownictwo około 3 tys i zapewnił że dosyć często bywa na budowei, chyba postawię na niego, został polecony prze koleżankę, ale to się jeszce zobaczy, jestem z nim umówiona na czwartek, z Panem z Dobrego ... na poniedziałek.

• 5 months później...

Lada dzień założę albumik do Dandyska i będzie widać postępy na budowie.

Zacznę od początku i sukcesywnie będę uzupełniać moj dzienniczek:

- początek kwietnia - fundamenty - z uwagi na fakt że Dandys ma kolegę na działce - budynek gospodarczy ilość bloczków jaką zamówiliśmy to 1700 szt, co prawda sporo zostało, ale nie ma możliwości zwrou, więc stoją i czekają, być może zostaną do czegoś wykorzystane. Po zalaniu ław mała niespodzianka, trzeba piasku żeby zasypać ławy, bagatela tylko 300 ton, ławy zasypane, chudziak wylany, ścianki fundamentowe już stoją

- poczatek maja - niech sie mury pną do góry, porotherm 25 stoi jak świeczka,

- maj - czerwiec - ściany już stoją i z zaskakującą cierpliwością czekają na przyjęcie więźby, która zamówiona czeka już na transport

- lipec - więźba już położona - kontrukacja "jak ta lala" :D - ładnie wygląda, jedynie w pokoju nad garażem słup na środku, ni w pięść ni w oko, eliminacja poprzez konsultacje z architektem i konstruktorem - słup znika i zastępiją go dwa krótki słupki przy krokwich narożnych oraz podwójne krokwie - nie jest źle

- sierpień - czyli aktualny etap - mam nadzieję że teraz pójdzie już z górki z dzienniczkiem bo będę go pisała na bieżąco - dzić 7.08.2009r. Majstry wzięli się za deskowanie i papowanie domu i budynku gosp., nieżle im idzie, myślę że ze trzy dni i będzie po robocie. Skończą i rozstaną się z nami na chwilę, być może będą robić nam wykończeniówkę. Jesteśmy z nich bardzo zadowoleni, solidni, słowni, pracowici. :wink:

Mjastry kończą więźbę, jesze tylko parę dni i na głowę już nie będzie kapało. Dziś rono jadąc do pracy stwierdziłam że powinnam nie pracować żeby mieć czas na załatwianie wszystkich spraw związanych z budową. A może by tak dzidziusia zmajstrować, zawsze to około roku zwolnienia by było :wink:

Po zakończeniu więźby chwilę musimy odsapnąć, mamona się kończy, musimy poczekać na przypływ gotówki, może w końcu uda sie mieszkanie sprzedać i wtedy ruszymy na nowo pełną parą. Cały czas przymierzam się do założenia albumu, kompletnie nie wiem jak sie do tego zabrać. :cry:

Decyzja goni decyzję - trzeba wybrać okna i zamółić materiał na ściankę działową. Po długiej naradzie i dyskusjach doszliśmy do wniosku że działówki będą z silikatów pomimo że cały dom jest z porothermu, trudno czasami trzeba coś poświęcić :cry: Najwyższa pora zamawiać, tylko ile, odwieczny nasz problem :x , może w składzie wyliczą. Poszukiwania najlepszej ceny czas zacząć.

Z oknami walka nadal trwa, jak trudno zdecydować sie na okna wiedzą tylko ci którzy dokonali juz takich wyborów. Coraz bardziej skłaniamy sie ku oknom z Oknoplastu, trudno że troche droższe, miejmy tylko nadzieję że naprawdę solidne i dobre.

a co do dachówki to znowu problem - cementowa czy ceramiczna??? :roll: Kto to wie????

Walka z oknami zakończona, wygrał Oknoplast Kraków, dlaczego?? Primo cena - za okna Platinium zaproponowano nam cenę 18 tys. oczywiście obustronny kolor orzeszek. Jutro jedziemy zamówić i podpisać umowę, bramy garażowe albo u nich albo w Polikarskim - za 2 bramy około 9 tys. (jedna z napędem (ta do domu) plus mniejsza 240x240 już bez napędu do budynku gosp.). Na budowie na razie chwila spokoju, do końca tygodnia chłopaki na innej budowie. W poniedziałek znów się spotkamy w naszym Dandysku, zaczną od kończenia komina i dachu, a potem ścianki działowe.

W sobotę wybraliśmu klinkier na komin. W związku z tym, że dachówka będzie z Robena - Bornholm - dachówka średzka typ S, klinkier jest cieniowany, mam nadzieje że nie będzie źle wyglądało. W sobotę również zamówiłam okna (Oknoplat Kraków, orzech obustronny). Źle przemyśleliśmy decyzją, którą mam nadzieję uda mi się dzisiaj zmienić. Okna zamówiłam pełne, bez słupka, myślałam że będzie ok. W sobotę temat okien został podniesiony przy grilu, ze znajomymi, i doszłam do wniosku, że otwory są za duże na pojedyncze okno, pomimo że pełne okna bardzo mi się podobają. No cóż, czasem trzeba z czegoś zrezygnować :cry:

Klamka zapadła, tyczy się oczywiście okien - okna dwuskrzydłowe są w pokoju gościnnym na dole, tj. od frontu oraz w kuchni. W salonie okna są pełne, oczywiście bez szprosów. Jak to będzie wyglądało okaże sie dopiero jak budowa będzie zakończona, mam nadzieję że będzie dobrze :)

• 1 month później...
Jesień, jesień, jesień ach to ty! Cisza w moim dzienniczku, załapałama doła, nie udało się po raz kolejny sprzedać mieszkania (znowu problemy z uzyskaniem kredytu), budowa stoi, szkoda, a tak się dobrze zapowiadało. Miało być ocieplenie, dachówka i bramy, a tymczasem klops :oops: Musimy chyba poczekać na lepszą passę. Jedyne pocieszenie to to, że 1 października wstawiają okna, już nie będzie przeciągów :wink:

Okna już wstawione, Oknoplast Kraków stanął na wysokości zadania :lol: , okna są super, montażyści też dobrze się spisali.

Polecam okienka, my u siebie wstawiliśmy model Platinum w kolorze orzecha, naprawdę są super, jak tylko uda mi się stworzyć album to wszystko powklejam.

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...