Dorotus1719503897 20.02.2009 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorotus1719503897 20.02.2009 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Pisanie czas zacząć!! Zawsze marzyłam o mieszkaniu na wsi, łono natutry, las, cisza, i takie tam. I moje marzenie spełniło się, przeprowadziliśmy sie z mężem z głośnego i zatłoczonego miasta, blokowiska i mieszkania na czwartym piętrze na wieś. I może wszystko byłoby ok gdyby nie fakt że z deszczu pod rynnę, z mieszkania do mieszkania, tyle że z czwartego pietra na trzecie. No cóż....., ciasne ale własne. Po czterech latach od przeprowadzki zapadła decyzja o budowie domu, ale zanim będzie dom trzeba miec działkę, poszukiwania nadszedł czas - ta za duża, ta za mała, ta za daleko, ta za droga, ta w dziczy. No nie, mam juz dosyć. I nagle cud, blisko Olsztyna, zaledwie 3 km, duża, dojazd nie az taki zły, bierzemy! Od podpisania umowy przedwstepnej do aktu notarialnego minęło rok czasu, ale w końcu w wrześniu jesteśmy lżejsi o "kupę" pieniędzy. NA WIOSNĘ ZACZYNAMY. A wiosna tuż tuż. Jak coś sie zacznie dziać na działeczce to dokonam następnych wpisów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorotus1719503897 21.02.2009 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Dziś umówiłam się z kierownikami budowy. Jeden z nich jest z Dobrego Miasta i życzy sobie 2 tys + 50 zł za każdą wizytę na działeczce, po przemyśleniach wydaje mi się że musi odwiedzić budowę ok 15-20 razy, czyli razem będzie około 3 tysi. Drugi Pan życzy sobie za kierownictwo około 3 tys i zapewnił że dosyć często bywa na budowei, chyba postawię na niego, został polecony prze koleżankę, ale to się jeszce zobaczy, jestem z nim umówiona na czwartek, z Panem z Dobrego ... na poniedziałek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorotus1719503897 07.08.2009 04:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 Jakże zaniedbałam swój dzienniczek, bardzo mi przykro że nie przyłożyłam się solidniej do zaczetego przedsięwzięcia w postaci "wirtualnych notatek". Postaram się poprawić, tym bardziej, że w dzienniku będzie widać poszczególne etapy budowy. no to sruuu..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorotus1719503897 07.08.2009 04:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 Lada dzień założę albumik do Dandyska i będzie widać postępy na budowie. Zacznę od początku i sukcesywnie będę uzupełniać moj dzienniczek: - początek kwietnia - fundamenty - z uwagi na fakt że Dandys ma kolegę na działce - budynek gospodarczy ilość bloczków jaką zamówiliśmy to 1700 szt, co prawda sporo zostało, ale nie ma możliwości zwrou, więc stoją i czekają, być może zostaną do czegoś wykorzystane. Po zalaniu ław mała niespodzianka, trzeba piasku żeby zasypać ławy, bagatela tylko 300 ton, ławy zasypane, chudziak wylany, ścianki fundamentowe już stoją - poczatek maja - niech sie mury pną do góry, porotherm 25 stoi jak świeczka, - maj - czerwiec - ściany już stoją i z zaskakującą cierpliwością czekają na przyjęcie więźby, która zamówiona czeka już na transport - lipec - więźba już położona - kontrukacja "jak ta lala" - ładnie wygląda, jedynie w pokoju nad garażem słup na środku, ni w pięść ni w oko, eliminacja poprzez konsultacje z architektem i konstruktorem - słup znika i zastępiją go dwa krótki słupki przy krokwich narożnych oraz podwójne krokwie - nie jest źle - sierpień - czyli aktualny etap - mam nadzieję że teraz pójdzie już z górki z dzienniczkiem bo będę go pisała na bieżąco - dzić 7.08.2009r. Majstry wzięli się za deskowanie i papowanie domu i budynku gosp., nieżle im idzie, myślę że ze trzy dni i będzie po robocie. Skończą i rozstaną się z nami na chwilę, być może będą robić nam wykończeniówkę. Jesteśmy z nich bardzo zadowoleni, solidni, słowni, pracowici. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorotus1719503897 10.08.2009 04:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 Mjastry kończą więźbę, jesze tylko parę dni i na głowę już nie będzie kapało. Dziś rono jadąc do pracy stwierdziłam że powinnam nie pracować żeby mieć czas na załatwianie wszystkich spraw związanych z budową. A może by tak dzidziusia zmajstrować, zawsze to około roku zwolnienia by było Po zakończeniu więźby chwilę musimy odsapnąć, mamona się kończy, musimy poczekać na przypływ gotówki, może w końcu uda sie mieszkanie sprzedać i wtedy ruszymy na nowo pełną parą. Cały czas przymierzam się do założenia albumu, kompletnie nie wiem jak sie do tego zabrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorotus1719503897 11.08.2009 04:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Decyzja goni decyzję - trzeba wybrać okna i zamółić materiał na ściankę działową. Po długiej naradzie i dyskusjach doszliśmy do wniosku że działówki będą z silikatów pomimo że cały dom jest z porothermu, trudno czasami trzeba coś poświęcić Najwyższa pora zamawiać, tylko ile, odwieczny nasz problem , może w składzie wyliczą. Poszukiwania najlepszej ceny czas zacząć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorotus1719503897 17.08.2009 04:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 Z oknami walka nadal trwa, jak trudno zdecydować sie na okna wiedzą tylko ci którzy dokonali juz takich wyborów. Coraz bardziej skłaniamy sie ku oknom z Oknoplastu, trudno że troche droższe, miejmy tylko nadzieję że naprawdę solidne i dobre. a co do dachówki to znowu problem - cementowa czy ceramiczna??? Kto to wie???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorotus1719503897 20.08.2009 04:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 Walka z oknami zakończona, wygrał Oknoplast Kraków, dlaczego?? Primo cena - za okna Platinium zaproponowano nam cenę 18 tys. oczywiście obustronny kolor orzeszek. Jutro jedziemy zamówić i podpisać umowę, bramy garażowe albo u nich albo w Polikarskim - za 2 bramy około 9 tys. (jedna z napędem (ta do domu) plus mniejsza 240x240 już bez napędu do budynku gosp.). Na budowie na razie chwila spokoju, do końca tygodnia chłopaki na innej budowie. W poniedziałek znów się spotkamy w naszym Dandysku, zaczną od kończenia komina i dachu, a potem ścianki działowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorotus1719503897 20.08.2009 04:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 Ranking dachówkowy zakończony, na pierwszej pozycji jest dachówka ceramiczna, jeszcze tylko kwestia dyskusyjna Koramic E-32 czy może Roben Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorotus1719503897 24.08.2009 04:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 W sobotę wybraliśmu klinkier na komin. W związku z tym, że dachówka będzie z Robena - Bornholm - dachówka średzka typ S, klinkier jest cieniowany, mam nadzieje że nie będzie źle wyglądało. W sobotę również zamówiłam okna (Oknoplat Kraków, orzech obustronny). Źle przemyśleliśmy decyzją, którą mam nadzieję uda mi się dzisiaj zmienić. Okna zamówiłam pełne, bez słupka, myślałam że będzie ok. W sobotę temat okien został podniesiony przy grilu, ze znajomymi, i doszłam do wniosku, że otwory są za duże na pojedyncze okno, pomimo że pełne okna bardzo mi się podobają. No cóż, czasem trzeba z czegoś zrezygnować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorotus1719503897 25.08.2009 04:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Klamka zapadła, tyczy się oczywiście okien - okna dwuskrzydłowe są w pokoju gościnnym na dole, tj. od frontu oraz w kuchni. W salonie okna są pełne, oczywiście bez szprosów. Jak to będzie wyglądało okaże sie dopiero jak budowa będzie zakończona, mam nadzieję że będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorotus1719503897 28.09.2009 05:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Jesień, jesień, jesień ach to ty! Cisza w moim dzienniczku, załapałama doła, nie udało się po raz kolejny sprzedać mieszkania (znowu problemy z uzyskaniem kredytu), budowa stoi, szkoda, a tak się dobrze zapowiadało. Miało być ocieplenie, dachówka i bramy, a tymczasem klops Musimy chyba poczekać na lepszą passę. Jedyne pocieszenie to to, że 1 października wstawiają okna, już nie będzie przeciągów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorotus1719503897 06.10.2009 05:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Okna już wstawione, Oknoplast Kraków stanął na wysokości zadania , okna są super, montażyści też dobrze się spisali. Polecam okienka, my u siebie wstawiliśmy model Platinum w kolorze orzecha, naprawdę są super, jak tylko uda mi się stworzyć album to wszystko powklejam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorotus1719503897 26.10.2009 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 http://lh3.ggpht.com/_oHf_vzIxhNg/SuQnGYW5K0I/AAAAAAAAACU/Cs_8Jg9tXCQ/s512/IMG_4843.JPGTo Ja i mój Mały inwestorek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorotus1719503897 26.10.2009 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 W końcu po wielu próbach udało mi się dodać zdjęcie, i życie stało sie prostsze, a dziennik bardzej interesujący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorotus1719503897 26.10.2009 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorotus1719503897 26.10.2009 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Tak się prezentuje nasz Dandysik, zdjęcie trochę nieaktualne, bo jeszcze bez okienhttp://lh3.ggpht.com/_oHf_vzIxhNg/SuQnEDh6v0I/AAAAAAAAACQ/WUbJGJOBw5c/s640/IMG_4858.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorotus1719503897 26.10.2009 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Tu jeszcze bez papy i desekhttp://lh4.ggpht.com/_oHf_vzIxhNg/SuQmfEUj18I/AAAAAAAAACI/NMmbIPMs3CY/s640/IMG_4683.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorotus1719503897 12.11.2009 06:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts