Pracuś80 20.02.2009 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 WitamOd dwóch lat używam świetlówek kompaktowych na zewnątrz i mogę śmiało powiedzieć, że spisują się znakomicie. Jednak chciałbym zastosować je w układzie z czujnikami ruchu. Jednak w instrukcjach obsługi świetlówek jak również w czujników ruchu jest napisane, żeby nie stosować ich ze sobą. Nigdzie nie znalazłem informacji dlaczego? Czy ktoś z Was stosował już świetlówki w układzie z czujnikiem ruchu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 20.02.2009 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 odpalanie świetlówek na krótkie okresy czasu nie jest najlepszym pomysłem,( trwałość ), jesli chcesz odpalić na dłużej, może z przekaźnikiem - będzie dizałać na pewno.U mnie kilka świelówek sterowane jest przez zegar+ czujnik zmierzchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pracuś80 20.02.2009 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 W typowych czujnikach ruchu można ustawić czułość oraz czas świecenia.Zmniejszona czułość to zminimalizowanie niepotrzebnych włączeń, a czas można wydłużyć maksymalnie do 13 minut ten czas wydaje mi się mniej szkodliwy dla świetlówek niż montowanie świetlówek w łazienkach bo w nich często zapala i gasi się światło.gosciu01 możesz powiedzieć o jakim przekaźniku mówisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 20.02.2009 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 dlatego stosowanie świetlówek w łazience to też nie najlepszy pomysł. działać będzie, ale wymieniać je trzeba często. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nom 20.02.2009 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Ja mam świetlówkę kompaktową na korytarzu, 15W (odpowiada niby 75W), tylko że po włączeniu świeci gorzej od 40W żarówki. Więc tam gdzie źródło światła ma być włączone na krótko żarówki są najlepsze, bo zanim świetlówka się rozświeci to wyłączamy światło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 20.02.2009 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 W typowych czujnikach ruchu można ustawić czułość oraz czas świecenia. Zmniejszona czułość to zminimalizowanie niepotrzebnych włączeń, a czas można wydłużyć maksymalnie do 13 minut ten czas wydaje mi się mniej szkodliwy dla świetlówek niż montowanie świetlówek w łazienkach bo w nich często zapala i gasi się światło. gosciu01 możesz powiedzieć o jakim przekaźniku mówisz? chodziło mi już o samą instalację, zależy jaki masz czujnik - jako gotowe urządzenie, czy sam w sobie do dalszego montażu z podzespołami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pracuś80 20.02.2009 23:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Jeżeli chodzi o świetlówki i koszt miesięczny oświetlania to wychodzi mi to bardzo tanio ale nie do końca...używam świetlówek 18W w ilości 5sztCzyli daje to wartość równe 90W na godzinę przy średniej 5 godz dziennie 30 (dni) * 5 = 150 godz150 * 90 = 13 500 W czyli 13, KWw moim rejonie 1KW kosztuje ok 0,45grwięc daje to zaledwie ok 6zł miesięcznie przy tej kwociestosowanie czujek ruchu mija się z celem lepiej założyć programator czasowy, który sam włączy i wyłączy oświetlenie zewnętrzne. Czy moje wyliczenia są poprawne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 21.02.2009 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 pi x oko tak, jeśli pominiemy fakt, że mieszasz W i kW z kWh - a to trochę co innego W czy kW to jednostki mocy (np. żarówki), Wh czy kWh to jednostki energii elektrycznej (czyli to, za co płacisz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts