Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Świetlówki kompaktowe + czujnik ruchu - Dlaczego nie?

Recommended Posts

Witam

Od dwóch lat używam świetlówek kompaktowych na zewnątrz i mogę śmiało powiedzieć, że spisują się znakomicie. Jednak chciałbym zastosować je w układzie z czujnikami ruchu. Jednak w instrukcjach obsługi świetlówek jak również w czujników ruchu jest napisane, żeby nie stosować ich ze sobą.

Nigdzie nie znalazłem informacji dlaczego? Czy ktoś z Was stosował już świetlówki w układzie z czujnikiem ruchu?

odpalanie świetlówek na krótkie okresy czasu nie jest najlepszym pomysłem,

( trwałość ), jesli chcesz odpalić na dłużej, może z przekaźnikiem - będzie dizałać na pewno.

U mnie kilka świelówek sterowane jest przez zegar+ czujnik zmierzchu.

W typowych czujnikach ruchu można ustawić czułość oraz czas świecenia.

Zmniejszona czułość to zminimalizowanie niepotrzebnych włączeń, a czas można wydłużyć maksymalnie do 13 minut ten czas wydaje mi się mniej szkodliwy dla świetlówek niż montowanie świetlówek w łazienkach bo w nich często zapala i gasi się światło.

gosciu01 możesz powiedzieć o jakim przekaźniku mówisz?

Ja mam świetlówkę kompaktową na korytarzu, 15W (odpowiada niby 75W), tylko że po włączeniu świeci gorzej od 40W żarówki. :-)

Więc tam gdzie źródło światła ma być włączone na krótko żarówki są najlepsze, bo zanim świetlówka się rozświeci to wyłączamy światło. :D

W typowych czujnikach ruchu można ustawić czułość oraz czas świecenia.

Zmniejszona czułość to zminimalizowanie niepotrzebnych włączeń, a czas można wydłużyć maksymalnie do 13 minut ten czas wydaje mi się mniej szkodliwy dla świetlówek niż montowanie świetlówek w łazienkach bo w nich często zapala i gasi się światło.

gosciu01 możesz powiedzieć o jakim przekaźniku mówisz?

chodziło mi już o samą instalację, zależy jaki masz czujnik - jako gotowe urządzenie, czy sam w sobie do dalszego montażu z podzespołami.

Jeżeli chodzi o świetlówki i koszt miesięczny oświetlania to wychodzi mi to bardzo tanio ale nie do końca...

używam świetlówek 18W w ilości 5szt

Czyli daje to wartość równe 90W na godzinę

przy średniej 5 godz dziennie

30 (dni) * 5 = 150 godz

150 * 90 = 13 500 W czyli 13, KW

w moim rejonie 1KW kosztuje ok 0,45gr

więc daje to zaledwie ok 6zł miesięcznie przy tej kwocie

stosowanie czujek ruchu mija się z celem lepiej założyć programator czasowy, który sam włączy i wyłączy oświetlenie zewnętrzne.

Czy moje wyliczenia są poprawne?