Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przewód 1,5 mm do gniazdek???

Recommended Posts

Witam. Elektryk zrobił mi obwody do gniazdek przewodem 1,5 mm. Jeden obwód nie grupuje więcej jak 5 gniazdek ale obawiam się, że jak podłączę żelazko i coś jeszcze to przewód może się nadmiernie grzać. Wedle mojej wiedzy obwody gniazdek powinno robić się przewodem 2,5 mm, ale czy są jakieś przepisy mówiące że tak ma być czy to tylko zalecenie. Powiedzieć mu żeby to poprawił czy zostawić tak jak jest?

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wystarczy sprawdzić obciążalność przewodów 1,5 i 2,5. Potem policzyc wszystkie mozliwe urządzenia, które można pod to na az podłączyć i żadnych przepisów nie trzeba 3x1,5 ma chyba 3680 W obciążalności - to jak ze 2 żelazka takie po 1800W.

Sumarczycznie przyjęło sie instalowanie kabla 3x2,5 do gniazdek wszelakich. Bo sam prąd oganiczasz bezpiecznikiem.

To nie całkiem tak.

Kryterium obciążalności nie jest jedynym kryterium doboru przewodów. Jest jeszcze chociazby kryterium dopuszczalnego spadku napięcia i warości impedancji petli zwarcia. W wielu przypadkach kryterium obciążalności jest wystarczające, ale pozostałe nie są spełnione

twój elektryk się nie popisał bo pewnie za mało umie. Niech to poprawi póki jeszcze można.

Nie chodziło o oszczędności , bo i tak na to nie patrzyłem. :p

Chodziło o wygodny sposób montażu w puszkach , a nie siłowanie się z 2,5 i kłopoty z jego wpychaniem do puszek. :cry:

Teraz w pokojach mam jeden obwód dla gniazdek i jeden obwód dla oświetlenia.

Oczywiście pokoje rozdzielone na różne fazy.

to właśnie "dzięki" takim filozofom, co wszystko lepiej wiedzą, w Polsce jest 6 zgonów na milion ludności rocznie od prądu elektrycznego, przy średniej w Europie poniżej 1 na milion. Rocznie.

Życzę długiego życia bez wypadków.

to właśnie "dzięki" takim filozofom, co wszystko lepiej wiedzą, w Polsce jest 6 zgonów na milion ludności rocznie od prądu elektrycznego, przy średniej w Europie poniżej 1 na milion. Rocznie.

Czy ta uwaga mnie się niby tyczy? :roll: :roll: :roll:

szczerze powiedziawszy nie wiem, bo czytałem treść postów, a nie patrzyłem kto co pisze. To jest dla wszystkich wielbicieli przewodu 1,5 dla obwodów gniazd, bo 2,5 to już nie chce się im łączyć lub nie umieją. Szczególnie przy długich obwodach często przekrój 1,5 nie spełnia warunków SSWZ i przy braku różnicówki nic nas nie chroni przed porazeniem w razie uszkodzenia włączonego do gniazda urządzenia.

Ale mi się już znudziło pisanie o tym co trzeci post. więcej się nie bedę odzywał. Róbta co chceta!

Przewidywane obciążenie obwodu wyznacza przekrój zastosowanym w nim przewodów. Dla przewodów miedzianych o przekroju 1,5 mm2 dopuszczalna obciążalność wynosi 14,5 A, a dla przekroju 2,5 mm2 – 19 A.

Czy każdy musi mieć w domu ogrzewanie elektryczne? Nie, przekrój przewodów dobieramy do potrzeb.

Jak ktoś uważa, że zawsze więcej to lepiej to bez kozery powiem - wal 4 mm2.

Zgodnie z danymi producenta to jest TELE-FONIKA przewód YDYpżo 450/750 3x 1,5 ułożony na stale na tynku lub pod tynkiem można obciążyć w sposób trwały maksymalnie prądem 22A i mocą nie większą niż 4840 W przy 230V. Podobnie przewód YDYpżo 450/750V 3x2,5 można obciążać w sposób trwały prądem 30A i mocą 6600 W. Powyższe dane wynikają z założenia że tak obciążone przewody ułożone w pomieszczeniu gdzie występuje stała temperatura 40 stopni Celsiusa wytrzymają przy stałym obciążeniu minimum 20 lat do czasu zniszczenia ich izolacji wynikającej z podwyższonej temperatury przewodów. Przerywane obciążenie pozwalające ostygnąć przewodom, niższa temperatura otoczenia zwiększająca chłodzenie zwiększa trwałość przewodów.

Dla niezorientowanych - podane typy przewodów to masowo stosowane płaskie przewody podtynkowe z trzecią żyłą żółto zieloną ochronną.

Ja osobiscie przy sprawach elektrycznych jestem zwolennikiem nadmiarowosci pod katem ilosci i grubosci ;) u siebie zdecydowanie do gniazdek dam 2,5 a do oswietlenia 1,5. Kazde pomiesczenie to minimum dwa obwody - gniazdka i swiatlo, w kuchni oddzielnie 3x2,5 do piekarnika i pewnie 5x4 do plyty grzewczej, do zewnetrznego garazu pewnie wkopie 5x6. Do domu wkopalem 5x10 ;) Wygoda przy kladzeniu i podlaczaniu to dla mnie zaden argument bo raz dobrze polozone juz zostanie. Moze gdzies przesadze, ale przynajmniej wiem ze w dobra strone :D

Mala ciekawostka jaka mi opowiedzial Pan sprzedawca w Platformie Budowlanej jak kupowalem przewody. Glowni znani przeze mnie producenci to AKS Zielonka i Tele-Fonika i takie przewody tam maja. Kiedys z ciekawosci wazyli krazki 100m chyba 3x2,5 i o dziwo krazek Tele-Foniki wazyl okolo 5kg wiecej... ciekawe czego jest tam wiecej... domyslcie sie, ktore kupilem ;)

Zewnetrznie krazki AKS Zielonka sa estetyczniejsze bo przewod ladniej zwiniety i sa lepiej ofoliowane...

Mala ciekawostka jaka mi opowiedzial Pan sprzedawca w Platformie Budowlanej jak kupowalem przewody. Glowni znani przeze mnie producenci to AKS Zielonka i Tele-Fonika i takie przewody tam maja. Kiedys z ciekawosci wazyli krazki 100m chyba 3x2,5 i o dziwo krazek Tele-Foniki wazyl okolo 5kg wiecej... ciekawe czego jest tam wiecej... domyslcie sie, ktore kupilem ;)

Zewnetrznie krazki AKS Zielonka sa estetyczniejsze bo przewod ladniej zwiniety i sa lepiej ofoliowane...

Ciekawa jaka jest tolerancja długości kabla w krążku, pewnie jakby zważyli dwa inne byłoby inaczej.

Bo chyba nie sądzisz, że dla takiego samego przekroju jedna firma ma miedź lżejszą a inna cięższą :D

Ciekawa jaka jest tolerancja długości kabla w krążku, pewnie jakby zważyli dwa inne byłoby inaczej.

Bo chyba nie sądzisz, że dla takiego samego przekroju jedna firma ma miedź lżejszą a inna cięższą :D

Przypuszczam, ze duzo dokladniej trzymaja sie dlugosci, niz skladu, niektore przewody maja znaczniki dlugosci pomagajace ciac przewod na pozadana dlugosc np. przy sprzedazy i jak by byly odchyly parometrowe, to by bylo widoczne.

Nie wiem czy w przewodach jest czysta miedz, czy ma jakies domieszki, czy mimo przekroju 1,5mm2 nie ma np. 1,4...1,6 izolacja tez wazy wiecej lub mniej w zaleznosci od skladu, gestosci itp. W dzisiejszych czasach na wszystkim sie oszczedza, nawet masla w masle jest coraz mnie ;)

Jako doświadczony 23 letnim stażem elektryk namawiam na przekrój 2,5mm. Każdy fachowiec w tej branży, który widział wielokrotnie upalone w puszkach przewody od wyprowadzonego ciepła ze styków kiepskich gniazdek, zna problem spadków napięć od załączajacych się odbiorników, że o ochronie p.porażeniowej nie wspomnę, z pewnościa zainstaluje u siebie w domu żyłę 2,5mm2 w obwodach gniazd. 1,5mm jest dobra, ale nie w dzisiejszych czasach, gdzie na każdym kroku mamy urządzenie elektryczne, a te elektroniczne nie bardzo lubią wahania napięcia, potem nie ma się co dziwić, że ulgają uszkodzeniom.