Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kotłownia poza domem

propolis

Recommended Posts

W minionym roku grzewczym najniższa zmierzona temperatura to -16,1oC jednej nocy ( mierzona od północy przez kocioł ).

Podlasie i owszem tam o wiele zimniej jednak do wykopu około 1,5m trzeba już małą koparkę zatrudnić ja kopałem sam i z racji swojej wagi i rozmiarów było dość ciężko i wykop zamiast szerokości łopaty miał sporo więcej ;)

NO tak, a jeżeli wynajmujemy koparkę, to koszty całej zabawy też odpowiednio rosną, to co uda nam się zbić na samodzielnie wykonanych rurach preizolowanych, rośnie nam na wynajmie koparki :/ Dlatego warto sprawdzić podaną wcześniej głębokość przymarzania gleby, żeby się nie przeliczyć przypadkiem jak przyjdzie zima.

pozdrawiam

Przepraszam, że zabieram głos:

1. Zrobienie rur preizolowanych we własnym zakresie nie jest wcale takie trudne.

Wystarczy dobrać rury PCV o odpowiednio większej średnicy, centrycznie w nich umieścić rury co a przestrzeń dobrze wypełnić granulatem nienasiąkliwym np. styropianem i odcinkowo dodatkowo uszczelnić pianką.

2. Aby zapewnić sobie komfort bezpieczeństwa układ pierwszy do wymiennika w domciu może być zalany płynem trudno zamarzającym np. borygo.

A mnie się o uszy obiło, że między kuleczkami styropianu jest powietrze i jeśli tylko pojawi się nieszczelność rury zewnętrznej, to istnieją znakomite warunki, by to powietrze zostało zastąpione wodami gruntowymi. Obiło mi się też o uszy, ale źródła informacji nie zdradzę nawet na Madejowym łożu, że woda znakomicie lepiej przewodzi ciepło, niż powietrze lub styropian.

Doszły mnie też słuchy, że metoda @Jurgonka jest dlatego lepsza, że mniejsze jest ryzyko wymiany izolacji na taką o gorszym parametrze :D

Ponadto jak na placu budowy w długi odcinek rury wsypać do pełna kulek styropianowych. Mam jeszcze odpowiedni sprzęt i napełniałem taki rurociąg, ale był dużej średnicy i leżał już w wykopie. Napełniłem 12 mb oba końce rurociągu były w pomieszczeniach i było do nich dojście. Nie jest to metoda odpowiednia dla - zrób to sam.