marcinbbb 20.07.2015 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2015 W minionym roku grzewczym najniższa zmierzona temperatura to -16,1oC jednej nocy ( mierzona od północy przez kocioł ). Podlasie i owszem tam o wiele zimniej jednak do wykopu około 1,5m trzeba już małą koparkę zatrudnić ja kopałem sam i z racji swojej wagi i rozmiarów było dość ciężko i wykop zamiast szerokości łopaty miał sporo więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek1979 20.07.2015 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2015 NO tak, a jeżeli wynajmujemy koparkę, to koszty całej zabawy też odpowiednio rosną, to co uda nam się zbić na samodzielnie wykonanych rurach preizolowanych, rośnie nam na wynajmie koparki :/ Dlatego warto sprawdzić podaną wcześniej głębokość przymarzania gleby, żeby się nie przeliczyć przypadkiem jak przyjdzie zima.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boleklolek 21.07.2015 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 Przepraszam, że zabieram głos: 1. Zrobienie rur preizolowanych we własnym zakresie nie jest wcale takie trudne.Wystarczy dobrać rury PCV o odpowiednio większej średnicy, centrycznie w nich umieścić rury co a przestrzeń dobrze wypełnić granulatem nienasiąkliwym np. styropianem i odcinkowo dodatkowo uszczelnić pianką.2. Aby zapewnić sobie komfort bezpieczeństwa układ pierwszy do wymiennika w domciu może być zalany płynem trudno zamarzającym np. borygo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia4225 22.07.2015 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 Przepraszam, że zabieram głos: przestrzeń dobrze wypełnić granulatem nienasiąkliwym np. styropianem dobrze że przepraszasz bo udzielasz rad, w których mijasz się z faktami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boleklolek 23.07.2015 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 dobrze że przepraszasz bo udzielasz rad, w których mijasz się z faktami Czy mogę poprosić o uzasadnienie Kasi4225 twierdzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 23.07.2015 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 A mnie się o uszy obiło, że między kuleczkami styropianu jest powietrze i jeśli tylko pojawi się nieszczelność rury zewnętrznej, to istnieją znakomite warunki, by to powietrze zostało zastąpione wodami gruntowymi. Obiło mi się też o uszy, ale źródła informacji nie zdradzę nawet na Madejowym łożu, że woda znakomicie lepiej przewodzi ciepło, niż powietrze lub styropian. Doszły mnie też słuchy, że metoda @Jurgonka jest dlatego lepsza, że mniejsze jest ryzyko wymiany izolacji na taką o gorszym parametrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 23.07.2015 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Ponadto jak na placu budowy w długi odcinek rury wsypać do pełna kulek styropianowych. Mam jeszcze odpowiedni sprzęt i napełniałem taki rurociąg, ale był dużej średnicy i leżał już w wykopie. Napełniłem 12 mb oba końce rurociągu były w pomieszczeniach i było do nich dojście. Nie jest to metoda odpowiednia dla - zrób to sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts