Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

brak zgody sasiada na podciagniecie energii

Gosia B

Recommended Posts

Witam wszystkich, moim ogromnnym problemem jest brak zgody sasiada na podciagnięcie energii elekrtycznej ze slupa znajdujacego sie na jego polu tylko 5 mb. :( ZE dal mi warunki przylacza, podpisal umowe na jego wykonanie we wrzesniu 2008 r. lecz niestety na tym stanelo, probowalam uzyskac zgode od sasiada jednak na prozno, bowiem sasiad stwiedzil ze jak sie zgodzi to kiedys tam bedzie musial sam placic za wymiane transformatora, że ZE nakoloryzowal mi ze zrobi przylacze, na co sasiad ze niestety nie moze sie zgodzic bo zabraknie kjiedys jemu energii na dzialko, ktore moze kiedys wydzieli. Co w takim przypadku gdzie zadzialac aby wyjsc z tej patowej sytuacji, bez pradu ani rusz z jakimikolwiek pracami budowlanymi.

Z tym brakiem energi to nie do końca głupie wytłumaczenie.

U mnie w warunkach było zapisane że jak się da to można ze słupa obok, a jak zbyt mały przesył to należy najpierw wybudować transformator na działce nr xxx.

I teraz jest tak, że kto pierwszy ten lepszy, niby z wybudowaniem transformatora to prosta sprawa, ale wiadomo jak szybko energetyka zbiera się do małoopłacalnych inwestycji.

Mi się udało, sąsiedzi też nie mieli problemu. Ale kolejny sąsiad ma w planie podział pola na 20 działek i tu już nie będzie wesoło.

Slup jest energetyki, stawiany ze 40 lat temu na wniosek ojca sasiada, tak sasiad sie obawia ze pewnie jak kiedys majac 2 ,5 ha ziemi bedzie miał to podzielic na dzialki to zabraknie mu mocy, to coz w takim raziem mam czekac w nisekonczonosc az sasiad bedzie mial chec podzialu pola i w razie czego jak zabraknie mu mocy to dopiero partycypowac. To jakies chore, przeziez to jakis absurd.