Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zamiast trawnika: łąka - a co zamiast tuji ?

Recommended Posts

zaczynam tworzyc ogród w którym bedzie kwiecista łąka,

zamiast koszonego trawnika, ma wyglądać jakby powstała

ręką natury;

1) zacząć muszę od tego by jedna ściana działki

była barierą akustyczną, co za miast szpaleru tuji mozna posadzic?

znam tylko ligustr

a) rosnie w miare szybko - porządane ok 2m w max 8-10 lat

b) w miare gęste

c) najchetniej zimozielone

2) powinno to byc cos co naturalnie rosło w Polsce/Niemczech i okolicach,

albo choć przypomina krajową roślinność

pytanie mi sie zrodziło:

jak szybko rośnie bukszpan?

ile lat by potrzebował zeby dorósł do 2m?

jeśli to ma być strzyżony żywopłot wysoki na dwa metry rosnący do tego w Polsce.. to może uda się ta sztuka Twoim prawnuczkom.. może?

Odnośnie żywopłotu to tak jak pisze Mirek, szukaj- Efir o tym pisała, jest wiele ciekawych możliwości, lecz nie będzie to żywopłot zimozielony.

Ognik szkarłatny. Rośnie szybko, jest zimozielony, można go przycinać. Ale jak przytniesz, to kolorowych owocków, które uwielbiają gile, będzie niewiele.

Tawuła Van Houtte'a. Rośnie bardzo szybko, zagęszcza się tak, że w zimie, jak nie ma liści, to i tak jest zasłona. Wiosną bardzo szybko rozwijają się liście, pięknie kwitnie, jesienią cudnie się przebarwia. Żywopłot nieformowany, nie ma przy nim wcale pracy. Najwyżej co 2-3 lata trzeba wyciąć najstarsze gałęzie.

Zarówno ognik jak tawuła pasuje do takiej łąki jaka planujesz.

Pozdrawiam.

Ognik szkarłatny. Rośnie szybko, jest zimozielony, można go przycinać. Ale jak przytniesz, to kolorowych owocków, które uwielbiają gile, będzie niewiele.

(...)

Zimozielony ..? :o no dobra trochę liści może i mu zostanie, ale zimozielony to on nie jest a do tego łatwo przemarza - zwłaszcza na otwartych, nieosłoniętych stanowiskach. Na skraju łąki jeśli jest wystarczająco dużo miejsca pokusił bym się o śliwę tarninę - płot po kilku latach nawet nie będzie potrzebny :D

Grab jest śliczny. Nie jest zimozielony, ale spora część liści zostaje na nim do wiosny ( takich suchych, jesiennych). Można go formować na zywopłot, dobrze znosi cięcie.

Mi się wydaje, że mógłyś się pokusic o ścianę z różnych krzewów- z grup krzewów. Możesz tam posadzić gromadę iglaków- np. świerk srebski ( to drzewo, ale wąskie, byłoby takim akcentem pionowym), ogniki, tawuły, berberysy, pęcherznice, czy perukowca ( jesli nie jest zbyt mokro). Sporo jest krzewów, które dobrze będą się komponować z naturalistyczną łaką. Taka ściana będzie miała swoja dynamikę, różne barwy, kształłty. Do tego można dodać rzeczywiście wysokie trawy- miskanty, trzcinnik. Byłoby ładnie.

Grab jest śliczny. Nie jest zimozielony, ale spora część liści zostaje na nim do wiosny ( takich suchych, jesiennych). Można go formować na zywopłot, dobrze znosi cięcie.

Mi się wydaje, że mógłyś się pokusic o ścianę z różnych krzewów- z grup krzewów.

masz moze jakąś fotke podobnej aranzacji?

Wysokie trawska mnie nie przekonują, bo rok temu cała działka była porosnieta pokrzywami ponad mój wzrost i z tym walczyłem;

za tym przyszłym zywoplotem mam obecnie ok 10 szt kaczek sąsiada,

troche złomu zniesionego z okolicy, jego psa na łańcuchu, wścibskie oczy

Żywopłot z grabu.

http://www.gardenseeker.com/images/Carpinus__Hornbeam_Hedge.JPG

http://www.gardenseeker.com/hedges_and_hedging_plants_for_ga.htm

Jesli chcesz zobaczyć więcej, wpisz w google " carpinus" lub "Hedges+carpinus" i kliknij na górze grafikę. :p