oresund 21.02.2009 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 zaczynam tworzyc ogród w którym bedzie kwiecista łąka,zamiast koszonego trawnika, ma wyglądać jakby powstałaręką natury; 1) zacząć muszę od tego by jedna ściana działkibyła barierą akustyczną, co za miast szpaleru tuji mozna posadzic?znam tylko ligustr a) rosnie w miare szybko - porządane ok 2m w max 8-10 latb) w miare gęstec) najchetniej zimozielone 2) powinno to byc cos co naturalnie rosło w Polsce/Niemczech i okolicach,albo choć przypomina krajową roślinność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oresund 21.02.2009 22:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 pytanie mi sie zrodziło:jak szybko rośnie bukszpan?ile lat by potrzebował zeby dorósł do 2m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 22.02.2009 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Poszukaj.. Elfir pisze na temat już długo.Zimozielone nie będzie, nie ten klimat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paskud 22.02.2009 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 pytanie mi sie zrodziło: jak szybko rośnie bukszpan? ile lat by potrzebował zeby dorósł do 2m? jeśli to ma być strzyżony żywopłot wysoki na dwa metry rosnący do tego w Polsce.. to może uda się ta sztuka Twoim prawnuczkom.. może? Odnośnie żywopłotu to tak jak pisze Mirek, szukaj- Efir o tym pisała, jest wiele ciekawych możliwości, lecz nie będzie to żywopłot zimozielony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonia1307 22.02.2009 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Świerk serbski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 22.02.2009 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Bukszpan rośnie bardzo powoli Jako ścianę akustyczną zbuduj najpierw ścianę płot z dech, lub murowany wtedy będziesz mieć dodatkowo wspaniałe tło dla roslin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkasz1 22.02.2009 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Ognik szkarłatny. Rośnie szybko, jest zimozielony, można go przycinać. Ale jak przytniesz, to kolorowych owocków, które uwielbiają gile, będzie niewiele. Tawuła Van Houtte'a. Rośnie bardzo szybko, zagęszcza się tak, że w zimie, jak nie ma liści, to i tak jest zasłona. Wiosną bardzo szybko rozwijają się liście, pięknie kwitnie, jesienią cudnie się przebarwia. Żywopłot nieformowany, nie ma przy nim wcale pracy. Najwyżej co 2-3 lata trzeba wyciąć najstarsze gałęzie. Zarówno ognik jak tawuła pasuje do takiej łąki jaka planujesz. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paskud 22.02.2009 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Ognik szkarłatny. Rośnie szybko, jest zimozielony, można go przycinać. Ale jak przytniesz, to kolorowych owocków, które uwielbiają gile, będzie niewiele. (...) Zimozielony ..? no dobra trochę liści może i mu zostanie, ale zimozielony to on nie jest a do tego łatwo przemarza - zwłaszcza na otwartych, nieosłoniętych stanowiskach. Na skraju łąki jeśli jest wystarczająco dużo miejsca pokusił bym się o śliwę tarninę - płot po kilku latach nawet nie będzie potrzebny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkasz1 22.02.2009 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Hmmm... u mnie jest zimozielony. Jeśli nawet w ostrzejsze zimy zmarzną mu listki, a nie zdarza się to za często, to na wiosnę zrzuca suche i wyrastają mu nowe. A tarnina jak najbardziej, jak się ma dużo miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oresund 22.02.2009 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 a grab?jak szybko urosnie do 2m (formowany)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M_Surowinski 22.02.2009 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Do łąki pasują trawy. Polecam ci na żywopłoty Miscanthus giganteus - ścinać nie trzeba. Poniżej fotka z takim zagospodarowaniem.http://trawy.eu/encyklopedia/grass_images/popupy/Miscanthus_giganteus_3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 23.02.2009 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Grab jest śliczny. Nie jest zimozielony, ale spora część liści zostaje na nim do wiosny ( takich suchych, jesiennych). Można go formować na zywopłot, dobrze znosi cięcie. Mi się wydaje, że mógłyś się pokusic o ścianę z różnych krzewów- z grup krzewów. Możesz tam posadzić gromadę iglaków- np. świerk srebski ( to drzewo, ale wąskie, byłoby takim akcentem pionowym), ogniki, tawuły, berberysy, pęcherznice, czy perukowca ( jesli nie jest zbyt mokro). Sporo jest krzewów, które dobrze będą się komponować z naturalistyczną łaką. Taka ściana będzie miała swoja dynamikę, różne barwy, kształłty. Do tego można dodać rzeczywiście wysokie trawy- miskanty, trzcinnik. Byłoby ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikita 23.02.2009 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Ja mam z jednej strony wolnej przestrzeni (pomiędzy płotem, a podjazdem) tylko ok. 50 zm:( więc chyba tylko te tujki.... ostatnio widziałam ciekawy sposób na ich "udekorowanie" - powojniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 23.02.2009 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Duże cisy, o pokroku kolumnowym. Takie w donicach, kilkuletnie, min. 150cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkasz1 23.02.2009 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Jeśli ziemia piaszczysta, to lepiej jałowce kolumnowe np. Skyrocket, Blue Arrow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkasz1 23.02.2009 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 A cisy bardzo lubię. Żeby tylko jeszcze chciały szybciej rosnąć albo te urośnięte być nieco tańsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oresund 23.02.2009 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Grab jest śliczny. Nie jest zimozielony, ale spora część liści zostaje na nim do wiosny ( takich suchych, jesiennych). Można go formować na zywopłot, dobrze znosi cięcie. Mi się wydaje, że mógłyś się pokusic o ścianę z różnych krzewów- z grup krzewów. masz moze jakąś fotke podobnej aranzacji? Wysokie trawska mnie nie przekonują, bo rok temu cała działka była porosnieta pokrzywami ponad mój wzrost i z tym walczyłem; za tym przyszłym zywoplotem mam obecnie ok 10 szt kaczek sąsiada, troche złomu zniesionego z okolicy, jego psa na łańcuchu, wścibskie oczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 23.02.2009 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Żywopłot z grabu. http://www.gardenseeker.com/images/Carpinus__Hornbeam_Hedge.JPG http://www.gardenseeker.com/hedges_and_hedging_plants_for_ga.htm Jesli chcesz zobaczyć więcej, wpisz w google " carpinus" lub "Hedges+carpinus" i kliknij na górze grafikę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 24.02.2009 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Ba, tylko czemu mój nigdy tak nie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 24.02.2009 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Podobnie jak Hanka też stawiałbym na cisy. Są piękne także w zimie. Jeżeli dajesz sobie czas 8-10 lat to z powodzeniem urosną, choć cis też rośnie dość powoli, ale przecież nie będziesz go siał tylko zadbaj o sadzonki 0,5m i powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts