wushu77 21.02.2009 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Witam. W domu będę miał okna zwykłe w kolorze złoty dąb. W pokoju na piętrze będzie również okno dachowe. Pytanie moje czy można samemu pomalować takie okno dachowe, bez uszkadzania jakiejś powłoki czy lepiej zamówić już w kolorze?Dodam, że chodzi o okna Fakro, znalazłem na stronie, że można zamówić okna w kolorach z palety RAL. Czy orientuje się ktoś jaki jest koszt dodatkowy w przypadku innego koloru? No i nie wiem, który kolor z palety RAL jest podobny do złotego dębu, chciałbym żeby był najbardziej zbliżony :/ Może 8001? Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym teamcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 22.02.2009 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Zamów u producenta. Nigdy sama tak dobrze i trwale nie pomalujesz i zabezpieczysz dodatkowymi powłokami ramę okna. Powłoka wykona u producenta przetrwa lata - Twoja (moja) na pewno mniej, pomijam jakość wykonania. Tu nie chodzi o własne zdolności manualne ale o to , że nie masz dostępu (prostego) do lakierów podkładowych i właściwych, technologii itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikoru 22.02.2009 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Zastanów się, czy rzeczywiście chcesz mieć w kolorze. To zapewne niemały dodatkowy wydatek. No chyba, że finanse w Twoim przypadku nie grają roli Większość użytkowników poddaszy albo wcale nie zwraca uwagi na różne wybarwienie okien, albo bardzo szybko się do tego przyzwyczaja. Był niedawno podobny wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 22.02.2009 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Mam grafitowe okna zwykłe i chciałam takiego koloru mieć też dachowe, ale pooglądałam sobie zdjęcia na forum, odwiedziłam znajomych i wszyscy mają kolor jaki narzuca producent, i w dodatku ten kolor wybitnie pasuje do tych okien.Zamówiłam w standardowym kolorze.Powiem więcjej chciałam kolor zewnętrzny czarny żeby pasował do dachu, ale nie dość że kosztowało to o 20% drożej to jeszcze czekało się na to miesiąc, więc też z zewnątrz mają kolor ciemnego brązu i nawet nie będzie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 22.02.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Tu jest odpowiedź (czyli cennik http://www.fakro.pl/att/ceny.pl/FTP.pdf) Dopłata +20% ceny okna przy malowaniu lakierem kryjącym RAL. Przez moment zastanawiałem się nad tym (mam okna szczytowe więc w pomieszczeniu będą widoczne i szczytowe i dachowe) ale nie do końca potrafię sobie wyobrazić efekt finalny takiego lakieru kryjącego, no i jeszcze dobrać kolor RAL... Do tego cena... oraz ten mały samochodzik w cenniku (z liczbą dni do dostawy) - typowe okno w 3 dni, malowane 25 dni... W końcu zrezygnowaliśmy z koloru. Efektu końcowego jeszcze nie poznaliśmy bo montaż jeszcze przed nami ale zakładam, że przy 30 cm ocieplenia okna mocowane są na tyle głęboko, że nie będą "kłuć w oczy" innym kolorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 22.02.2009 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 był całkiem niedawno wątek o tym samym dylemacie (poszukaj, bo mi się nie chce ) i chyba 100% posiadaczy i przyszłych posiadaczy to opcja okien w std lakierze, którego potem się zupełnie nie zauważa i nie gryzie się ani z oknami białymi ani tez w innych kolorach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts