Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. W domu będę miał okna zwykłe w kolorze złoty dąb. W pokoju na piętrze będzie również okno dachowe. Pytanie moje czy można samemu pomalować takie okno dachowe, bez uszkadzania jakiejś powłoki czy lepiej zamówić już w kolorze?

Dodam, że chodzi o okna Fakro, znalazłem na stronie, że można zamówić okna w kolorach z palety RAL. Czy orientuje się ktoś jaki jest koszt dodatkowy w przypadku innego koloru? No i nie wiem, który kolor z palety RAL jest podobny do złotego dębu, chciałbym żeby był najbardziej zbliżony :/ Może 8001? Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym teamcie?

https://forum.murator.pl/topic/117304-czy-pomalowa%C4%87-okno-dachowe-czy-zam%C3%B3wi%C4%87-w-kolorze-fakro/

Zamów u producenta. Nigdy sama tak dobrze i trwale nie pomalujesz i zabezpieczysz dodatkowymi powłokami ramę okna. Powłoka wykona u producenta przetrwa lata - Twoja (moja) na pewno mniej, pomijam jakość wykonania. Tu nie chodzi o własne zdolności manualne ale o to , że nie masz dostępu (prostego) do lakierów podkładowych i właściwych, technologii itp.

Zastanów się, czy rzeczywiście chcesz mieć w kolorze. To zapewne niemały dodatkowy wydatek. No chyba, że finanse w Twoim przypadku nie grają roli :wink:

Większość użytkowników poddaszy albo wcale nie zwraca uwagi na różne wybarwienie okien, albo bardzo szybko się do tego przyzwyczaja.

Był niedawno podobny wątek.

Mam grafitowe okna zwykłe i chciałam takiego koloru mieć też dachowe, ale pooglądałam sobie zdjęcia na forum, odwiedziłam znajomych i wszyscy mają kolor jaki narzuca producent, i w dodatku ten kolor wybitnie pasuje do tych okien.

Zamówiłam w standardowym kolorze.

Powiem więcjej chciałam kolor zewnętrzny czarny żeby pasował do dachu, ale nie dość że kosztowało to o 20% drożej to jeszcze czekało się na to miesiąc, więc też z zewnątrz mają kolor ciemnego brązu i nawet nie będzie widać.

Tu jest odpowiedź (czyli cennik ;-) http://www.fakro.pl/att/ceny.pl/FTP.pdf)

Dopłata +20% ceny okna przy malowaniu lakierem kryjącym RAL.

Przez moment zastanawiałem się nad tym (mam okna szczytowe więc w pomieszczeniu będą widoczne i szczytowe i dachowe) ale nie do końca potrafię sobie wyobrazić efekt finalny takiego lakieru kryjącego, no i jeszcze dobrać kolor RAL... Do tego cena... oraz ten mały samochodzik w cenniku (z liczbą dni do dostawy) - typowe okno w 3 dni, malowane 25 dni...

W końcu zrezygnowaliśmy z koloru. Efektu końcowego jeszcze nie poznaliśmy bo montaż jeszcze przed nami ale zakładam, że przy 30 cm ocieplenia okna mocowane są na tyle głęboko, że nie będą "kłuć w oczy" innym kolorem :D

był całkiem niedawno wątek o tym samym dylemacie (poszukaj, bo mi się nie chce :) ) i chyba 100% posiadaczy i przyszłych posiadaczy to opcja okien w std lakierze, którego potem się zupełnie nie zauważa i nie gryzie się ani z oknami białymi ani tez w innych kolorach