magosia 21.02.2009 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Po pierwszych kilku dniach palenia w kominku zrobiła się na kominie rysa.Zrobiła się w górnej częsci komina na użytkowym poddaszu. Biegnie od podłogi w góre ma ok 1 mm szerokości u dołu im wyżej tym mniej widoczna. Komin jest murowany z cegły 15 bez wkładu.Jestem przerażona tym faktem, jaka może być przyczyna pęknięcia tynku na kominie? Co z tym można zrobić?Czy miał ktoś z Was podobne problemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 22.02.2009 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Mi też pęka tynk na kominie tylko że rysa idzie w bok i jest to nie do uniknięcia będę teraz musiał na całą ścianę dać siatkę i to otynkować ponowanie lub położę na ta ścianę płytę gipsową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazikv 23.02.2009 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 ale zasadnicze pytaniepekniecie jest na tyku od komina czy pękła cala ścianka razem z cegłą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 23.02.2009 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 A może to nie na kominie, tylko się komin oddzielił od ścianki (zgaduję, bo nie napisałaś jak to u Ciebie wygląda). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 23.02.2009 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 A może to nie na kominie, tylko się komin oddzielił od ścianki (zgaduję, bo nie napisałaś jak to u Ciebie wygląda).u mnie tak jest, u mnie Po prostu łosie nie połączyli odpowiednio komina ze ścianą i zaczął pracować inaczej niż ściana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 24.02.2009 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 A może to nie na kominie, tylko się komin oddzielił od ścianki (zgaduję, bo nie napisałaś jak to u Ciebie wygląda).u mnie tak jest, u mnie Po prostu łosie nie połączyli odpowiednio komina ze ścianą i zaczął pracować inaczej niż ściana. Raczej nie zrobili dylatacji, bo połączony to właśnie nie powinien być ani ze ścianą ani ze stropem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magosia 24.02.2009 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Rysa zrobiła się na tynku na kominie, to jest pewne ( nie na połączeniu ze ścianą, ponieważ jes bliżej tej zewnętrznej strony, która do niczego nie dolega) i chyba (mam nadzieję) tylko w tynku, ponieważ rysa nie jest zbyt szeroka, a jak głęboka to nie wiem bo musiałabym odkuć tynk . Wrzuciłabym jakieś zdjęcie poglądowe, ale niestety nie mam pojęcia jak to zrobić?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 25.02.2009 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 a jak głęboka to nie wiem bo musiałabym odkuć tynk To może dla bezpieczeństwa kawałek odkuj ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tm132 24.01.2010 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Możesz się podzielić jak wygląda dalej sprawa tego pęknięcia, bo u mnie pojawiło się to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ANSEXXX 24.01.2010 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 jedna zasadnicza s[prawa - dobrze zostało powiedziane brak dylatacji między kominem a przejściem stropowym i to są właśnie skutki budowania kominów kominków bez ich wiedzy Komin który jest użytkowany pod wpływem temperatury rozszerza się i pracuje więc sprawą oczywista jet to ze powinien być dylatowany więc rozszczelnienie nastąpiło i koszty mogą być takie ze trzeba będzie rozbierać komin ale to już w zależności jaki jest etap uszkodzenia TYLKO podpowiem to GDZIE BYŁ KIEROWNIK BUDOWY jak i inspektor nadzoru!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 25.01.2010 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 GDZIE BYŁ KIEROWNIK BUDOWY jak i inspektor nadzoru!!!!!!!jak to gdzie - w swoim biurze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ANSEXXX 25.01.2010 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 GDZIE BYŁ KIEROWNIK BUDOWY jak i inspektor nadzoru!!!!!!!jak to gdzie - w swoim biurze. więc sprawa została wyjaśniona - a przede wszystkim osoby które zatrudniają ekipy budowlane bez odpowiednich kwalifikacji lub sami próbując zaoszczędzić robiąc to sami muszą w końcu odpowiedzieć sobie czy warto było !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts