Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rysa (pęknięcie tynku) na kominie!

magosia

Recommended Posts

Po pierwszych kilku dniach palenia w kominku zrobiła się na kominie rysa.Zrobiła się w górnej częsci komina na użytkowym poddaszu. Biegnie od podłogi w góre ma ok 1 mm szerokości u dołu im wyżej tym mniej widoczna. Komin jest murowany z cegły 15 bez wkładu.Jestem przerażona tym faktem, jaka może być przyczyna pęknięcia tynku na kominie? Co z tym można zrobić?Czy miał ktoś z Was podobne problemy?

A może to nie na kominie, tylko się komin oddzielił od ścianki (zgaduję, bo nie napisałaś jak to u Ciebie wygląda).
u mnie tak jest, u mnie ;)

Po prostu łosie nie połączyli odpowiednio komina ze ścianą i zaczął pracować inaczej niż ściana.

Raczej nie zrobili dylatacji, bo połączony to właśnie nie powinien być :) ani ze ścianą ani ze stropem :)

Rysa zrobiła się na tynku na kominie, to jest pewne ( nie na połączeniu ze ścianą, ponieważ jes bliżej tej zewnętrznej strony, która do niczego nie dolega) i chyba (mam nadzieję) tylko w tynku, ponieważ rysa nie jest zbyt szeroka, a jak głęboka to nie wiem bo musiałabym odkuć tynk :roll: . Wrzuciłabym jakieś zdjęcie poglądowe, ale niestety nie mam pojęcia jak to zrobić?! :oops:

• 10 months później...
Gość ANSEXXX
jedna zasadnicza s[prawa - dobrze zostało powiedziane brak dylatacji między kominem a przejściem stropowym i to są właśnie skutki budowania kominów kominków bez ich wiedzy Komin który jest użytkowany pod wpływem temperatury rozszerza się i pracuje więc sprawą oczywista jet to ze powinien być dylatowany więc rozszczelnienie nastąpiło i koszty mogą być takie ze trzeba będzie rozbierać komin ale to już w zależności jaki jest etap uszkodzenia TYLKO podpowiem to GDZIE BYŁ KIEROWNIK BUDOWY jak i inspektor nadzoru!!!!!!!

Gość ANSEXXX
GDZIE BYŁ KIEROWNIK BUDOWY jak i inspektor nadzoru!!!!!!!
jak to gdzie - w swoim biurze.

więc sprawa została wyjaśniona - a przede wszystkim osoby które zatrudniają ekipy budowlane bez odpowiednich kwalifikacji lub sami próbując zaoszczędzić robiąc to sami muszą w końcu odpowiedzieć sobie czy warto było !!!!!