Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycinanie kawalka nadproza

Recommended Posts

wieniec pod murłatę niekoniecznie musi być "opaską" zresztą często przy ściankach kolankowych nie ma takiej możliwości (otwory na okna i drzwi w ścianach szczytowych np), tu wydaje się że powinien mimo wszystko móglby zachodzić na 1-1,5m na ścianie obok, no ale nie o tym temat... :wink:

deasmosie

Mogę napisać coś Tobie z mojego doświadczenia, znaczy doświadczyłem tego na własnej d... .

Może nie było to nadproże takie jak masz Ty, było dużo mniej narażone na naprężenia ze strony dachu.

A było to tak. Mój majster od ścian :) postawił cały domek łączenie ze ściankami działowymi. I tutaj niestety pojawił się kłopot.

Jedna ze ścian działowych miała za niski otwór drzwiowy.

Zadzwoniłem więc do gościa i spytałem co mam z tym zrobić.

Koleś powiedział, że śmiało mogę wywalić nadproże bo przy ściance dzialowej nie ma to znaczenia. No to go posłuchałem i wywaliłem (w konsekwencji siebie w kosmos).

Wstawione zostały drzwi patrze wszystko elegancko, aż stało się to czego niekt z nas nie przewidział.

Kilka dni (jeden po drugim) w domu zacząłem słyszeć jakieś trzaski dodam, że do jednej strony ściany działowej przymocowany jest podwieszany sufit.

Trzaski było słychać do momentu wielkiego bum...

Siedzę sobie wieczorem w domu i nagle jak coś walnęło to się przeraziłem. Sprawdziłem w całym domu czy coś gdzieś nie spadło, może przewaliło się, ale nic nie znalazłem.

Od tego momentu trzaski ustały. Dopiero po kilku dniach odkryłem co się stało.

Okazało się, że nad drzwiami gdzie zostało usunięte nadproże pękła ściana na całej długości prawie pionowo w górę. Od strony gdzie był podwieszany sufit konstrukcja się naprężyła i popękały łączenia płyt.

Po tym zajściu kupiłem nadproże tzw. strunobeton wykułem nad drzwiami otwór i wstawiłem belkę. Zagipsowałem wszystko i teraz jest ok.

Patrząc na Twój rysunek i mając na uwadze to że chcesz mieć wyższą wnękę polecałbym wywalenie obecnego nadproża, ale koniecznie wstawienie innego.

Sądząc po twoim rysunku teraz masz około 25 - 30cm. W to miejsce możesz wstawić strunobeton o wysokości około 14-16 cm. Zyskasz wić min 10 cm - myślę że to wystarczy.

Pozdro.

Wieniec nie ma wystarczającego zbrojenia.

Chyba, że został specjalnie dozbrojony (ja tak zrobiłem), ale nie sądzę

Zapytaj konstruktora, kosztuje to parę zł, ale będziesz miał pewność i całe ściany

Został dozbrojony w tym miejscu gdzie chce to wyciąć :)

To zostaje Ci tylko zapytać konstruktora.

Wieniec nie ma wystarczającego zbrojenia.

Chyba, że został specjalnie dozbrojony (ja tak zrobiłem), ale nie sądzę

Zapytaj konstruktora, kosztuje to parę zł, ale będziesz miał pewność i całe ściany

Został dozbrojony w tym miejscu gdzie chce to wyciąć :)

To zostaje Ci tylko zapytać konstruktora.

Ja nie muszę :)

A było to tak. Mój majster od ścian :) postawił cały domek łączenie ze ściankami działowymi. I tutaj niestety pojawił się kłopot.

(...)

Hej,

sprecyzuj proszę i dodaj odpowiedzi na te pytania:

- ile cm wysokości miało nadproże przed wycinaniem?

- ile cm wysokości miało po wycinaniu?

- czy podcinając je, uciąłeś całkowicie zbrojenie?

- czego i ile cm było na nadprożu? zakładam, że jeszcze z pół metra do góry ścianki było

- czy od góry na ściance coś się opierało?

- co to znaczy że przymocowany był sufit podwieszany? działały tam jakieś siły? czy były to tylko profile U, w które wchodziły CD podwieszone np do jętek ?

- ile cm wysokości miało nadproże przed wycinaniem?

- ile cm wysokości miało po wycinaniu?

- czy podcinając je, uciąłeś całkowicie zbrojenie?

Nadproże było zazbrojone trzema żebrowanymi prętami fi 12 i Zalane betonem w deskowaniu - sami je majstry zrobiły. Przed wstawieniem drzwi zostało całe usunięte - około 10 cm.

- czego i ile cm było na nadprożu? zakładam, że jeszcze z pół metra do góry ścianki było

Ścianka działowa 12cm supereksik. Do sufitu około 50cm.

- czy od góry na ściance coś się opierało?

Nic o ściankę się nie opierało. Pomiędzy ścianką a sufitem zastosowana została dylatacja, aby nie łaczyć ich z górnym stropem.

- co to znaczy że przymocowany był sufit podwieszany? działały tam jakieś siły? czy były to tylko profile U, w które wchodziły CD podwieszone np do jętek ?

Z jednej strony przymocowany był profil U w niego wchodzą CD. Zjawisko wystąpiło na parterze więc do jętek nie było jak się przyczepić :)

Hej,

dzięki za wyjaśnienia - już jest wszystko jasne! Jeszcze drobne pytanie:

Nadproże było zazbrojone trzema żebrowanymi prętami fi 12 i Zalane betonem w deskowaniu - sami je majstry zrobiły. Przed wstawieniem drzwi zostało całe usunięte - około 10 cm.

Zatem po wycięciu tego wisiały Ci w powietrzu suporeksy 12cm, które były połączone tylko zaprawą/klejem w pionie, zgadza się?

Ja mam podobnie, tylko że na piętrze - ale z 18cm nadproża wyciąłem 6, zostaje mi 12cm samego betonu (zbrojenie wycięte), nad tym 50-60cm porothermu 11,5cm , też z boku profil U, też u góry nic - sufit wisi pod jętkami. Ale jednak mam kawałek litego betonu, i to całkiem gruby, bo 12cm :-)

Zatem po wycięciu tego wisiały Ci w powietrzu suporeksy 12cm, które były połączone tylko zaprawą/klejem w pionie, zgadza się?

Tak dokładnie.

Jeśli chodzi o Twoje 6 cm samego betonu to może być różnie.

Zbrojenie w belkach stanowi bardzo ważny element.

Mam nadzieję że Wam nie pęknie.

Takie zabawy to niestety ryzykowna sprawa.

No ale jak to mówią uczymy się na błedach :)

Jeśli chodzi o Twoje 6 cm samego betonu to może być różnie.

Zbrojenie w belkach stanowi bardzo ważny element.

6 to było wycięte - zostaje 12. A to już dwa razy więcej.

Z ciekawości - dobudowujemy jeszcze jedną działówkę, kupiliśmy nadproże systemowe (notabene nie wiem czemu wcześniej tego nie kupiliśmy - kosztowało coś ok. 15zł za 120cm dług, 11.5cm szer - na kilka sztuk działówek to chyba żwir i cement drożej wyszły...). Patrzę na to i wydaje mi się, że tam jest tylko jeden pręt, a całość ma 7,1cm wysokości.