Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oferta monitoringu - bezczelność czy głupota?

Recommended Posts

Wczoraj na działce znaleźliśmy ofertę na monitoring jednej z dużych i znanych firm zajmujących się ochroną wetkniętą w zabezpieczony otwór okienny domu. Działka jest ogrodzona, dom znajduje się przepisowe 6 m od linii ogrodzenia. Na śniegu są widoczne ślady stóp - ktoś przeskoczył przez ogrodzenie i zostawił tam ofertę razem z wizytówką kierownika handlowego. Jest to firma, którą braliśmy pod uwagę na pierwszym miejscu jako dostawcę usługi.

Kilka dni temu mąż miał telefon od tej firmy z propozycja usług - nr telefonu jest na tablicy zatkniętej na budowie, więc rozumiem, skąd namiar. Ale ok.

Dylemat polega na tym, że nie wiem, jak można zaufać firmie, która bez zgody i wiedzy właściciela wkracza na teren prywatny? I to firma, która ma zapewniać bezpieczeństwo. Nawet zakładając, że nie było w tym innych intencji niż pozostawienie oferty. Równie dobrze można było zatknąć ofertę gdzieś na ogrodzeniu.

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Firma chciała ci pokazać, jak łatwo sforsować twój płot i, że monitoring jest wręcz konieczny :)

A tak poważnie, to jest to jakieś osiedle czy dom wolnostojący? Jeżeli wolnostojący to co da monitoring (tzn pseudomonitoring, zero kamer, jeden przejazd firmy drogą obok na dzień itp)? Nie lepszy alarm z powiadomieniem GSM?

moim zdaniem ten fakt należało by zgłosić na Policji. Niech wiedzą, a może inni też zgłaszają i problem się nagłośni. Spróbuj też porozmawiać z właścicielem lub jakimś ważniejszym tej firmy o zaistniałym fakcie.

Mnie też nachodzili i wydzwaniali, ale powiedziałem, że zawarłem umowę już z inną firmą ochroniarską.

... Dylemat polega na tym, że nie wiem, jak można zaufać firmie, która bez zgody i wiedzy właściciela wkracza na teren prywatny?...

zgłoś to na policje

p.s.

dylemat dylematem ale jaki zwiazek ma dylemat z cyklu " czy mozna komus zaufac " z wymianą doswiadczeń /budowlanych/ ?

Zastanawialiśmy się nad zgłoszeniem tego policji, ale to raczej nie przyniesie żadnego pożytecznego efektu. Na pewno wyślę oficjalną skargę do kierownictwa firmy. Wiem, że to też w niczym nie pomoże, ale niech wiedzą, że ludzie nie godzą się na takie praktyki.

Dom jest na uboczu, teren mało zabudowany. System alarmowy i monitoring jest niezbędny, chociaż podobno powiadamianie GPS bywa zawodne. Myślałam też o kamerach na zewnątrz budynku, ale zwykłe kamerki nie pozwolą na zidentyfikowanie ewentualnych intruzów, a sprzęt dobrej jakości to już bardzo duży wydatek, więc odpuściłam.

brzoza, sugerujesz, że powinnam się wyżalić gdzieś na forum "psycholog dyżurny'? 8) To jest właśnie moje doświadczenie z firmą ochroniarską i chciałam się tym doświadczeniem podzielić.

Powiedzcie mi po cholerę płacić firmie ochroniarskiej za monitoring domu? Przecież dużo taniej jest dom ubezpieczyć i dodatkowo można założyć jakiś prosty alarm. Naprawdę nie wiem co ta firma miała by mi ochraniać? Rozumiem jak ktoś ma jakiś lokal użytkowy to dla swojej ochrony korzysta z usług takich firm. Też już kilkukrotnie dostawałem ofertę od firmy spartan jednak dziękuje nawet jak bym miał już kiedyś skorzystać z monitoringu to na pewno nie tej firmy. Nie wiem jak teraz ale jeszcze do niedawna w moim mieście firma ta zatrudniała ludzi o nie najlepszej opinii którzy byli znani wcześniej z wszczynania bójek i robienia awantur większość nich miała kartoteki na policji a teraz ci sami ludzie pracują w ochronie. Dziękuje.

... brzoza, sugerujesz, że powinnam się wyżalić gdzieś na forum "psycholog dyżurny'? 8) To jest właśnie moje doświadczenie z firmą ochroniarską i chciałam się tym doświadczeniem podzielić.

Janusz/Januszowo?

tam są specjaliści /tki/ od takich problemów ... w psychologu znaczy

a tu ... 2 - gi lub 3 - ci garnitur czasem sie przewinie ...

:wink:

Też się zastanawiałm, czy zafunfować domowi ochrone, podjęłam tą decyzje podczas rozkładania kabli.

Także instalacja jest założona, kwestia podpięcia czujników i płacenia abonamentu.

Do tej pory nic na budowie mi nie zginęło, nie mam ogrodzenia więc jest bardzo dobry dostęp, a ja zastanawiam się czy dobrze zrobiłam wzywając firmę do roznieszczenia okablowania pod czujniki, teraz mam stracha co będzie jak się nie zdecyduje?

Mogłam zlecić okablowanie elektrykowi - który zresztą powiedział że mam złe czujki, bo mam psa i npowinnam mieć okienne a mam w pomieszczeniach i mimo że mówiłam paną zę tak jest to oni mi właśnie takie doradzili.

Z drugiej strony mam nalepki na szybach że budynek jest chronionyw i też się zastanawiam czy to przypadkiem nie ustrzega mnie przed pijaczkami rabującymi na budowach.

Bo szczerze to wątpie, że jakaś zorganizowania grupa przestępcza włamuje się po to aby wynieś telewizor i komputer.

Tak na wszelki wypadek nie zakładam rolet, mam duże okna żeby potencjalni włamywacze widzieli że nic specjalnego nie posiadam ;) no chyba że interesuje ich rozbieranie zabudowy kuchennej :)

I jeszcze jedno, chodziło mi po głowie zrobienie sejfu na moje papiery, typu umowy, dyplomy itp, ale pomyślałam że jak pójdzie fama że mam sejf to jeszcze mnie poćwiartują dla aktu notarialnego :) - i sobie podarowałam.

W końcu w dzisiejszych czasach kasę trzymamy w banku, a nielegalnej nie posiadam.

Sąsiad na budowie koło mnie przywiózł rury miedziane na budowę - w nocy ich już nie było - straty 2,500 zł na drugi dzień założył alarm z monitoringiem ale w plecy był a ubezpieczyciel się wypiął. Sam mam monitoring i jak nawet nie ma prądu więcej niż 2 h to uprzejmie dzwonią i się pytają. Kilka razy przypadkowo naściskałem napad i byli po 5 min na budowie , kilka razy w nocy miałem pobudzony alarm ( wleciał mi ptak zanim nie uszczelniłem poddasza ) - za każdym razem byli i obchodzili cały budynek dookoła - ja uważam że warto - śpię spokojnie i nie martwię się o budowę a dla złodzieja nie ma zamków nie do przebycia - a pijaczki ostatecznie zbiją okno za 1000 zł lub wyrwą drzwi .. .

Sam alarm wg mnie to jednak zbyt mało. Korzystanie z monitoringu (przynajmniej ja wychodzę z takiego założenia) powinno dawać pewność, że w ciągu kilku minut pojawia się brygada interwencyjna pod domem. Wyjące alarmy już chyba na nikim nie robią wrażenia, chyba, że budzą ze snu.

Słuchaj ostatnio byłem się pytać o ubezpieczenie budowy i miły pan mi wyliczył że od kradzieży,wandalizmów i od strat z powodu złej aury ( wichury, zalania, pożar, itp.) składka roczna będzie menie wynosiła 170zł, jak będę dom miał wykończony i w nim zamieszkam to składka będzie jeszcze tańsza. A w ofercie od formy ochroniarskiej koszt miesięcznej ochrony wynosił coś ponad 300zł.

A prosty alarm to mi chodziło że ewentualnie można sobie zamontować dla swojego bezpieczeństwa i uruchamiać go w nocy.

Powiedzcie mi po cholerę płacić firmie ochroniarskiej za monitoring domu? Przecież dużo taniej jest dom ubezpieczyć i dodatkowo można założyć jakiś prosty alarm. Naprawdę nie wiem co ta firma miała by mi ochraniać?

Po to że jak włączy Ci się alarm, nie musisz zapierniczyć żeby stwierdzić czy było włamanie. Firma nie ochrania, tylko monitoruje Twój system alarmowy i w razie wzbudzenia alarmu sprawdza czy na miejscu wszytko jest ok.

A w ofercie od formy ochroniarskiej koszt miesięcznej ochrony wynosił coś ponad 300zł.

W Gdańsku płacę ok 65 zł miesiąc, cudów się nie spodziewam, ale zazwyczaj w 10 minut są pod domem.

Czyli rozumiem że jak spisz sobie w nocy i włączy się alarm to ty się tym nie przejmujesz śpiąc dalej i czekasz jak się sytuacja rozwinie :). Alarmu jak również monitoringu jak na razie u siebie nie przewiduje wystarczy mi dobre ubezpieczenie.

Ale ceny monitoringu podawane przez was faktycznie nie są wygórowane.

Czyli rozumiem że jak spisz sobie w nocy i włączy się alarm to ty się tym nie przejmujesz śpiąc dalej i czekasz jak się sytuacja rozwinie :). Alarmu jak również monitoringu jak na razie u siebie nie przewiduje wystarczy mi dobre ubezpieczenie.

Ale ceny monitoringu podawane przez was faktycznie nie są wygórowane.

Mnie odrzuca od firm ochroniarskich np. to co było poruszone w reportażu "Trzech kolegów" czyli, że są one własnością były funkcjonariuszy służb PRL, oraz te ich quasi mafijne zagrywki z wymuszeniami ochrony w lokalach firm czy domów w osiedlach.