Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podbitka z pcv czy z drzewa ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Właśnie się zastanawiam z jakiego materiału wykonac podbitkę.

Co wybrac pcv czy drzwo, jeżeli pcv to jakiej firmy.

Bardzo prosze o poradę.

Zdecydowanie polecam drewno impregnowane i pomalować czymś dobrym typu Tikurilla nie Drewnochron. W jednym starym domu mam podbitkę brązowa PCV i mimo że nie ma bezpośredniego słońca to poblakła plamami w brzydki sposób, może teraz są jakieś lepsze materiały i barwniki moja jest sprzed 10 lat. Drewno jak dobre i pomalowane dobrym środkiem nawet jak się zmieni to wygląda naturalnie.

Jak najbardziej drewniana...jednak moim zdaniem dobrze zastanowić się czy powinna być sosnowa, z jakiego drewna wykonujecie podbitki?

Myślę że dobrze ciśnieniowo zaimpregnowana sosna jest OK, ale to zależy ile tej podbitki jest, jak mało to można się pokusić o coś lepszego, np olcha jak na płoty albo dąb na maxa. Znajomi mają 6 lat dobrą sosnę impregnowaną + malowanie dwukrotnie Tikurillą i nic się nie dzieje. Wszystko pod warunkiem że dach jest Ok i nigdzie nie cieknie, podcieka itd itp. bo wtedy to tylko PCV lub heban :)

to zależy od dachu, jeśli koperta czterospadowa z dostępem z małej kilkustopniowej drabinki to może być drewno, jeśli dwuspad wysoki na 8-9m w najwyższym miejscu lub inny z kiepskim dojściem to PCV, montujesz i na długi czas zapominasz

dokladnie

popatrz po domach na STARYCH osiedlach, obejrzyj sobie drewniane podbitki, które powinny być dawno pomalowane i zapytaj sam siebie - czy twój dach zdołasz pomalować sam czy będziesz (i będziesz miał ochotę) brał firmę.

JA mam dwuspadowy i pcv z powodów podanych wyżej. trzeba się dobrze przyglądać, czy drewno, czy plastik. jeżeli nawet podróba to bezobsługowa :lol: Mam taką twardszą, właściwie jak panele a nie typowa podbitka, wykonawca klął a ja się ciesze, bo i haczyk można wkręcić i nic się nie paczy..

to zależy od dachu, jeśli koperta czterospadowa z dostępem z małej kilkustopniowej drabinki to może być drewno, jeśli dwuspad wysoki na 8-9m w najwyższym miejscu lub inny z kiepskim dojściem to PCV, montujesz i na długi czas zapominasz

dokladnie

popatrz po domach na STARYCH osiedlach, obejrzyj sobie drewniane podbitki, które powinny być dawno pomalowane i zapytaj sam siebie - czy twój dach zdołasz pomalować sam czy będziesz (i będziesz miał ochotę) brał firmę.

JA mam dwuspadowy i pcv z powodów podanych wyżej. trzeba się dobrze przyglądać, czy drewno, czy plastik. jeżeli nawet podróba to bezobsługowa :lol: Mam taką twardszą, właściwie jak panele a nie typowa podbitka, wykonawca klął a ja się ciesze, bo i haczyk można wkręcić i nic się nie paczy..

:D

Tak jak u Ciebie 8)

Zwyciężyły względy leniowo-praktyczne - PCV jest bezobsługowe.

I tyle :D

pozdrawiam, majki

A ile można zapłacić za montaż podbitki PCV? mój dach jest dość dużo wysunięty na zewnątrz bo ok 130cm, dach dwuspadowy (dokładnie 2 dachy dwuspadowe jeden wyżej, drugi niżej i 2 lukarny). Mam narazie ofertę 50zł/mb oczywiście ze stelażem

W zeszłym roku płaciłem 40 zł/m2 podbitki bez względu na to czy okap 50 cm, czy też czasami 1,5 m czy podbitka pod tarasem prawie 4x4 m.

Stelaż drewniany z łat, solidny taki jak pod GK.

Ewentualnie foty w dzienniku.

pozdrawiam, majki

Mam Gamrata ciemny dąb i jest bardzo ładny. 8)

Ja też będe robił Gamrata, tylko te drewnopodobne są laminowane i boje się że po czasie będzie się laminat odklejał. Powiedz ile czasu ją masz i czy nic się z nią nie dzieje?

Mam niecały rok , ale na drewno bym nie zamienił.Jakość pewnie wyjdzie po min.10 latach.

Ludzie jak przejeżdżają ulicą i czasami zaczepiają , to pytają jakie to drewno i czym konserwowałem. :D