moczarna 22.02.2009 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Witam wszystkich serdecznie,próbuje znaleźć informacje praktyczne w poniższej sprawie. Mamy zamiar kupić działkę, która ma wszystkie media oprócz kanalizacji. Ostatnia studzienka jest w drodze ok. 50 m dalej, nie ma jednak odpowiedniego spadu w terenie. Jedyne wyjście to prosić się sąsiadów nieruchomości sąsiednich (2) lub czekać 15 lat na budowę dodatkowej nitki przez wodociągi. Pytanie dotyczy pierwszej opcji. Czy zgoda sąsiadów powinna być w formie:- oświadczenia woli- aktu notarialnego (choć z tego co czytałam akta notarialny na służebność przesyłu spisuje się między przedsiębiorcą a osobą fizyczną)- innych dokumentów? Inwestycje wykonalibysmy samodzielnie i potem z chęcią przekazali do wodociągów, które już mogłyby prawnie tą sprawę dalej pociagnać. Pytanie, czy wodociągi mają obowiązek przejąć od nas takie przyłącze? Pytanie kolejne, czy do czasu wykonania tego przyłącza dokumenty inne niż akt notarialny będą skuteczne? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi. Może ktoś z Państwa już przerabiał podobną sytuację i ma sprawdzony "patent". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 23.02.2009 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Witam! Mamy identyczną sytuację.Byłam w wodociągach i powiedzieli mi tak:musimy mieć zgodę sąsiadów na podłączenie się(oni robili to też na swój koszt) w formie oświadczenia oraz umowę kupna-sprzedaży połowy tego wodociągu który oni pociągnęli.Póżniej na swój koszt musimy podłączyć się od nich do naszej działki i wtedy możemy razem złożyć wniosek do wod-kan o wykup tego przyłącza.Wod-Kan dopiero może odpkupić to jak będzie dwóch włascicieli działek,bo oni wtedy to traktują jako uzbrojenie terenu .Pani w wodociągach powiedziała,że ich ta umowa między nami nie interesuje(dlatego może to być zwykła umowa,nie notarialnie),nawet ją nie interesują faktury ile za te przyłącze zapłacimy,bo oni obliczają to według średniej z trzech ostatnich przetargów na budowę przyłączy .Podobno ok 70-80% zwracają. Mogą Wam również sąsiedzi dać tylko oświadczenie o możliwości podłączenia od nich tego przyłącza bez wykupu ,i wtedy oni sami się będą starać o zwrot kosztów. Mam nawet wykaz dokumentów które póżniej trzeba złożyć z wnioskiem,jak ktoś zainteresowany tym to mogę napisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 23.02.2009 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Jeśli chodzi o formę wyrażenia zgody - nie ma wymogu by była to forma aktu notarialnego. Wystarczy zwykła umowa. Zapisy w księgach to forma zabezpieczenia interesów przez właścicieli urządzeń. Buduję gazociągi, lecz jeszcze nigdy zgody nie uzyskiwaliśmy w formie aktu notarialnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts