Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podlogowe ogrzewanie elektryczne

tom soyer

Recommended Posts

nurtuje mnie kwestia podłogówki

rozważam ogrzewanie elektryczne w całym domu

- czy podłogówka w salonie wystarczy ? czy trzeba dołożyć jakiś piecyk

- jak z bezwładnością podłogówki przy dogrzewaniu kominkiem (tzn bezwładność jest ale czy kominek wyeliminuje dogrzewie podłogi czy ze względu na swoja bezwładność i tak będzie ładować?

• Odpowiedzi 150
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Według tego co pisali na forum ludzie to podłogówka bedzie się dobrze sprawować. A szczególnie nieakumulacyjna, choć koszty tej drugiej (nieakumulacyjnej są wyższe). Były posty o tym, że sam kominek wystacza. To chyba w innych wątkach. Myślę, że w tym DGP i ogrzewanie elektryczne, a może też w innych? Podobno elektryczna jest mniej bezwładna niż wodna. Ja tam podłogówki się nie boję! Myślę, że będzie OK!

• 3 weeks później...
ja mam podlogowke elektryczna akumulacyjna i jestem bardzo zadowolony, II taryfa i wystarczy 6 godzin (24:00-6:00) grzania na dobe a potem do samego wieczorka mam ciepla podloge . polecam :)

Hi Mareko !

Mógłbyś się podzielić doświadczeniem i wrażeniami po dłuższym już okresie użytkowania Twojego ogrzewania i po mroźniejszych dniach i nocach?

Sprawdza się akumulacyjność podłogi?

Czy II taryfa zawsze wystarcza? No chyba, że dogrzewasz kominkiem, to rozumiem, że trudno będzie określić.

Masz jakieś uwagi dla nas, którzy dopiero zamierzamy coś takiego budować? Warto na coś szczególnie zwrócić uwagę?

No i jak tam kable ze Strzelina? Nadal bez problemów? Polecasz?

pozdrawiam

Robert

• 4 weeks później...
Jak pisałem, dopiero się przymierzam do skontruowania całego systemu. Szukam rozwiązania, które spełni moje oczekiwania. Ze względu na zalety podłogówki wiem, ze będzie to taki system. Teraz chodzi o szczegóły czyj system wybrać. Elektra raczej odpada, bo promieniuje. Devi raczej też do zbyt drogie. A może ktoś wie gdzie znaleźć ceny na system Devi? Szukam dalej. Na razie AEG jest niezłe, ze względu na ceny kabelków. Rzeczywiście tak jak pisałem wczoraj ceny są niższe niż dwa lata temu, o ok. 5%. Niestety podrożały sterowniki. Niektóre o ok. 60 zł na sztuce. Kto zna dobra sterowniki do podłogówki? Jak tam ABB?

Będę dalej szukał i podzielę się informacjami!

Dlaczego Elektra promieniuje?

Co promieniuje?!!! i czym? Ja mam Elektrę jednostronnie zasilaną i nic mi nie promieniuje! A podłoga w całym domu jak będzie odczuwalnie ciepła, to się w nim UGOTUJESZ! Doświadczeń z blokowej łazienki nie przekładaj na dom. A tak na marginesie to czytaj stare posty. Tam jest dużo na ten temat.

P.S. A ciekawe jak Twoja mata w łazience promieniuje.....

Do Juras XR4Ti

Jasne, że czytałem. I ktos pisał, że badał promieniowanie róznych systemów. I elektra wypadła najgorzej. Może to akurat był system dwustronnie zasilany. Bo rzeczywiscie te jednostronne są o niebo lepsze. Jesli chodzi o Elektrę, to sorry, ale nie podobają mi się ich sterowniki. A nie preferuję mieszania systemów. Podobno to nic wielkiego, ale wolę wszystko od jednego producenta. Może sie mylę. Nie wiem.

A tak na marginesie. To czemu tak ostro reagujesz. Forum jest po to aby wymieniać informacje.

Przepraszam, jeśli poczułeś się urażony. Kable dwustronnie zasilane mają dość duże wartości promieniowania elektromagnetycznego. W związku z tym nie nadają się do pomieszczeń w których stale przebywają ludzie. Ja takie kable mam w wiatrołapie i pom. gospodarczym. Ogrzewanie mam akumulacyjne i grzeję tylko z drugiej taryfy. Na górze, gdzie są sypialnie nie mam podłogówki. Sumaryczny czas przebywania ludzi na ,,grzejącej'' podłodze, jest zatem krótki. Dlatego jestem zwolennikiem podłogówki akumulacycnej. A zwiększone promieniowanie elektromagnetyczne, to jest coś z czym musisz się pogodzić mieszkając w domu gdzie wszystko jest na prąd. Kable grzejne zasilane jednostronnie są tak zbudowane, że naprawdę posiadają niewielką emisję promieniowania elektromagnetycznego. Co innego zwykłe przewody zasilające. A pełno tego w ścianach... I czasem prąd nielichy w nich płynie. Reasumując, nie należy bać się ogrzewania podłogowego elektrycznego, ale pod warunkiem prawidłowego jego wykonania począwszy od projektu.

A co do sterowników, to nie ma kompletnie żadnego znaczenia jakiej firmy będą stosowane. Jedna rzecz. W przypadku podłogówki akumulacyjnej, czujnik musi być w podłodze. Ja wiem że inni mają inne zdanie, ale moje jest właśnie takie i to się sprawdza już trzeci sezon grzewczy.

Przepraszam, jeśli poczułeś się urażony.

Trochę tak, bo jak bys spojrzał, to bys wiedział, że musiałem czytać inne posty, gdyż tam zabierałem również głos. No i tak od razu się nie obrażam. A zatem jest OK.

Kable dwustronnie zasilane mają dość duże wartości promieniowania elektromagnetycznego. W związku z tym nie nadają się do pomieszczeń w których stale przebywają ludzie. Ja takie kable mam w wiatrołapie i pom. gospodarczym.

Jasne, że dwustronne są OK. Ale dlaczego użyłeś różnych kabli? Czy zrobiłeś tak ze względu na koszty?

Ogrzewanie mam akumulacyjne i grzeję tylko z drugiej taryfy. Na górze, gdzie są sypialnie nie mam podłogówki. Sumaryczny czas przebywania ludzi na ,,grzejącej'' podłodze, jest zatem krótki. Dlatego jestem zwolennikiem podłogówki akumulacycnej.

Co masz na górze? Jakie były powody rezygnacji z podłogówki na górze?

A zwiększone promieniowanie elektromagnetyczne, to jest coś z czym musisz się pogodzić mieszkając w domu gdzie wszystko jest na prąd. Kable grzejne zasilane jednostronnie są tak zbudowane, że naprawdę posiadają niewielką emisję promieniowania elektromagnetycznego. Co innego zwykłe przewody zasilające. A pełno tego w ścianach... I czasem prąd nielichy w nich płynie. Reasumując, nie należy bać się ogrzewania podłogowego elektrycznego, ale pod warunkiem prawidłowego jego wykonania począwszy od projektu.

Święta racja. Ale co masz na myśli, mówiąc o projekcie?

A co do sterowników, to nie ma kompletnie żadnego znaczenia jakiej firmy będą stosowane. Jedna rzecz. W przypadku podłogówki akumulacyjnej, czujnik musi być w podłodze. Ja wiem że inni mają inne zdanie, ale moje jest właśnie takie i to się sprawdza już trzeci sezon grzewczy.

Z tym też się zgadzam. Tylko czy masz tylko czujnik podłogowy, czy oba: podłogowy i powietrzny? Myślę o salonie, bo w łazience jest potrzebny tylko podłogowy. Dlatego, że (o ile wiem) sterowników nie wolno instalować w łazience, tylko na zewnatrz. No i sama podłogówka w łazience nie wystarczy. Trzeba dać cos ekstra. Na przykład grzejnik drabinkowy.

Dlaczego uważacie, że wszystko jedno jakie sterowniki. Z tego czego się na razie dowiedziałem, to sterownik DEVI do podłogówki akumulacyjnej nie ma stwojego odpowiednika. A jest to interesujące rozwiązanie bo ustala czas ładowania podłogi w zależności od temp. na zewnątrz - czyli jest odpowiednikiem sterowania pogodowego w piecach akumulacyjnych.

Napiszcie proszę coś na ten temat, może nie tylko DEVI robi takie sterowniki. A może to tylko pic na wodę i niepotrzebny wydatek?

O ile wiem to AEG też robi takie sterowniki. Ale trzeba by zapytać producenta. Tak dokładnie tego nie wiem, bo klasyczną akumulacyjną się nie interesowałem. Nie wiem, czy tak naprawde jest jakas różnica. Przecież na dobrym sterowniku mozna zaprogramowac czasy włączania i wyłączania. A o to chyba z grubsza chodzi. Ale może jest cos w tym. Nic więcej nie wiem.

Stosowałem różne kable ze względu na cenę. Była wtedy (5 lat temu ) spora różnica, ale nie pamiętam jaka. Na górze mam grzejniki z nadmuchem i regulowaną mocą. Nie może być podłogówki akumulacyjnej ze względu na konstrukcję domu - kanadyjczyk. Jeśli ch odzi o projekt, to trzeba dokładnie obliczyć moc poszczególnych płyt, żeby nie były zbyt dużej mocy. Grzeję tylko z drugiej taryfy, i to zdecydowanie wustarcza do -15 stopni. Żadko było mniej, więc chałupa nie wyziębiła się zbytnio. Czujniki mam tylko w podłodze. Cały układ regulacji robiłem sam. Wszystko znajduje się w szawce w pom. gospodarczym. Nie lubię jak ktoś zmienia mi nastawy bez mojej wiedzy. Brak mi jeszcze całkowitej automatyki z uzależnieniem od temp. zew., ale jak narazie specialnie nie jest to kłopotliwe. W łazience, faktycznie przydała by się drabinka, ze względu na reku, które powoduje lekki wiaterek. Ale można wytrzymać. Komfort termiczny jest przy temp. 19-20 stopni. Jak czasem podgrzeje się do 21, to dla nas jest już gorąco. Wynika to z rozkładu temp. przy podłogówce.

Pozdrawiam wszystkich Juras

O ile wiem to AEG też robi takie sterowniki. Ale trzeba by zapytać producenta. Tak dokładnie tego nie wiem, bo klasyczną akumulacyjną się nie interesowałem. Nie wiem, czy tak naprawde jest jakas różnica. Przecież na dobrym sterowniku mozna zaprogramowac czasy włączania i wyłączania. A o to chyba z grubsza chodzi. Ale może jest cos w tym. Nic więcej nie wiem.

AEG nie robi, dzwoniłem.

W Devi chodzi o to, że w zależności od temp. zewn i specyfiki danego budynku (sterownik się "uczy") ładownie włącza się nie o 22 tylko np. o 3 w nocy bo okres od 3 do 6 wystarcza do naładowania podłogi w takim stopniu aby to wystarczyło na cały dzień. Przy sterowaniu zegarem nie jest to możliwe, chyba, że wyznaczysz tę godzinę empirycznie. Nie uwzględniasz jednak wtedy zmian temp. zewn.

Koszt sterowania Devi dla 4 obwodów grzewczych (co starczy na parter) to ok 1800 zł.

No dobra, teraz juz wiem. Na sterowniku z zegarem tego nie zrobisz.

Ale dla mnie typowa podłogówka chyba nie jest zadowalająca ze względu na sporą bezwładność i grubość wylewki. A o jakiej grubości wylewki myślisz?

Co do kosztu podanego przez Ciebie. Sterowniki z zegarem (dobre) dla 4 obwodów (cztery sterowniki) też bedą podobnie kosztować. O ile wiem AEG trochę tańsze niż DEVI. Koszt jednej sztuki to ponad 400 zł. Są pewno tańsze, ale bez wyrafinowanego programu i programatora elektronicznego.

No nie zupełnie za 0,34. Po pierwsze bede miał 2 taryfy. Po drugie chciałbym ją włączać zegarem, głównie w drugiej taryfie. Podobno przy ogrzewaniu kominkiem jest to całkiem możliwe. Poza tym jeśli w dzień będą kable wyłączone (lub będa pracowały na niskiej mocy), to temperatura mi nie powinna zbytnio spaść. Przy dobrze ocieplonym domu, wybudowanym z silikatów (które mają spore zdolności akumulacyjne), wyposażonym w reku, powinno to się udać. Ale do końca nie wiem. Spróbuję jeszcze przeliczyć zapotrzebowanie na ciepło.

No może się źle wyraziłem. Pomyliłem terminy. Zależałoby mi na szybkiej reakcji systemu na zmianę warunków.

Choć już sam nie wiem. Bo przy dobrym ociepleniu dom nie powinien się szybko wychładzać.

Dobra daję sobie spokój z bezwładnością i akumulacyjnością. Nie będe robił systemu z ładowaniem, bo będę miał zbyt chude wylewki. I tak jak już pisałem, przy dobrym ociepleniu emesja ciepła będzie mniejsza. Do tego dojdzie jeszcze reku, które zminimalizuje straty ciepła. Więc powinno być OK.

• 1 year później...

przeanalizowalem oferty 3 firm

- AEG http://www.aegtechnikagrzewcza.pl/produkty.php

- EKO-TERM http://eko-term.com.pl

- INTO http://www.into.pl/ogrzewanie/index.html

i w zwiazku z tym mam pytanie o wyjsnienie pewnej "nieprawidlowosci"

wg dwoch pierwszych firm moc na mb kabla to 17W, natomiast w przypadku kabli ze Strzelina jest dosc dziwna sytuacja:

dla wiekszosci przypadkow wychodzi ok 10W/mb, aledla niektorych jest bardzo dziwnie:

- dwa kable o dlugosci 13m i raz 100W a raz 175W (ten pierwszy dwukrotnie tanszy)

- takie znaczne odchylenia od 10W/mb sa jeszcze w innych przypadkach (np: 39m- 520W )

z czego to wynika? na stronie jest info o stalej srednicy kabla ok 5mm