Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podjazd pod dom od południa czy od północy?

Recommended Posts

Witam,

posiadam łąkę 60 x 100 m oraz drugie tyle sąsiadującego z nią od strony zachodniej lasu. Na łące w przyszłości planuję wybudować dom.

Całość leży przy drodze biegnącej w kier. północ-południe, ale aby się dostać do łąki trzeba wyznaczyć drogę przez las.

Szukam informacji o wadach i zaletach poprowadzenia drogi przez las przy północnej lub południowej granicy lasu pod kątem przyszłej funkcjonalności domu i terenu wokół niego.

Czyli czy lepiej mieć podjazd pod dom i wejście do niego od południa czy od północy.

Pozdrawiam

Klawo

Teoretycznie wjazd powinien być od północy, a taras od południa. Ja mam odwrotnie. Nie potrafię sobie wyobrazić smażenia się na tarasie znajdującym się od południa ;).

Ja mam dokładnie tak samo, co najlepsze u mnie wszyscy mają tarasy od południa i domy na działkach tak poprzesuwane by miec ogród od południa, tylko ja jeden mam inaczej. NIe powiem bardzo mnie to martwiło że źle ustawiłem dom, ale... no właśnie ale.

było lato upał jak diabli, nikogo na tarasie nie było widać z sasiadów- bo nie dziwne piekło jak cholera a u mnie za to luzik, chłodek.

Sasiadów widziałem za to często w okolicach garaży od północy :)

:p Zdecydowanie od północy wtedy cały dom będzie bardzo słoneczny. Ale skoro to jest tak duża działka - łąka to i tak możesz drogę poprowadzić obojętnie z której strony bo zrobisz piękne podjazdy a ważne jest oczywiście dla mnie naturalne światło w domu. Choć w moim budowanym domu będę mieć sypialnię od północy. :-? Taki projekt droga od zachodu, taras wschód więc w długie letnie wieczory będzie przyjemnie :wink:

Wjazd tylko od północy. :lol:

Nie ten klimat by mieć salon od północy. :cry:

Dokładnie tak jak mówis, a oprócz naszego klimatu, każdy dom do rzuca cień, jakoś tak fajnie mieć ogród od strony tarasu, a przy tarasie od północy duża część ogrodu będzie leżała w cieniu domu.

"książkowo" lepszy jest wjazd od północy.

Naturalnie, zrobisz jak uważasz, pamiętaj tylko, że masz spora działkę i szkoda byłoby "przytulać" dom do północnej krawędzi - lepiej by był bliżej środka (tak w 1/3 od północy ;-)) i "tonął" w ogrodzie. Oczywiście minusem jest dłuższa droga dojazdowa (koszt wykonania, kłopot z odsnieżaniem) ale za to jaki efekt! A, droga nie prosta jak od linijki, tylko niknąca za kępami roślinności - tak, by dom wyłaniał sie zza tejże, a nie był widoczny od razu przy wjeździe na posesje.