wiaterwiater 22.02.2009 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Witam. Szukam i nie mogę się dokopać, więc pytam, aczkolwiek szukał będę nadal. Dom stoi na linii zabudowy, która to linia wyznaczona jest 6m od granicy działki. Między drzwiami garażowymi, a wjazdem na działkę jest owe 6m, a tam właśnie chciałbym postawić wiatę na autko. Czy są jakieś przeciwwskazania prawne odnośnie tego zagadnienia? Z góry dziękuję za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 22.02.2009 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 wiata, czy co innego, to prawnie taki sam obiekt budowlany jak wszystkie inne. A odległość między budynkami wynika z potrzeb ppoż. Więc pomyśl, czy w tym miejscu dałoby się postawić inny obiekt i bedziesz znał odpowiedź. wszystko jest w WT jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanieDz.U. 2002 nr 75 poz. 690 Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 23.02.2009 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Prawo budowlane: Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa: 2) wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki; 10) miejsc postojowych dla samochodów osobowych do 10 stanowisk włącznie; Art. 30. 1. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga, z zastrzeżeniem art. 29 ust. 3: 1) budowa, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 1–3, pkt 5–19 i pkt 21; 2. W zgłoszeniu należy określić rodzaj, zakres i sposób wykonywania robót budowlanych oraz termin ich rozpoczęcia. Do zgłoszenia należy dołączyć oświadczenie, o którym mowa w art. 32 ust. 4 pkt 2, oraz, w zależności od potrzeb, odpowiednie szkice lub rysunki, a także pozwolenia, uzgodnienia i opinie wymagane odrębnymi przepisami. W razie konieczności uzupełnienia zgłoszenia właściwy organ nakłada, w drodze postanowienia, na zgłaszającego obowiązek uzupełnienia, w określonym terminie, brakujących dokumentów, a w przypadku ich nieuzupełnienia – wnosi sprzeciw, w drodze decyzji. 5. Zgłoszenia, o którym mowa w ust. 1, należy dokonać przed terminem zamierzonego rozpoczęcia robót budowlanych. Do wykonywania robót budowlanych można przystąpić, jeżeli w terminie 30 dni od dnia doręczenia zgłoszenia właściwy organ nie wniesie, w drodze decyzji, sprzeciwu i nie później niż po upływie 2 lat od określonego w zgłoszeniu terminu ich rozpoczęcia. 6. Właściwy organ wnosi sprzeciw, jeżeli: 1) zgłoszenie dotyczy budowy lub wykonywania robót budowlanych objętych obowiązkiem uzyskania pozwolenia na budowę; 2) budowa lub wykonywanie robót budowlanych objętych zgłoszeniem narusza ustalenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub inne przepisy; Nie odpowiadam za aktualność cytowanych przepisów. Wynika z nich, że możesz zgłosić i liczyć, że nikt nie zechce skorzystać z ostatniego punktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 23.02.2009 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 tyle, że zgłoszenie wymaga w zasadzie takich że załączników jak i pozwolenie. Obiekt też nie może naruszać zasad usytuowania, czyli odległości od granicy i od innych budynków.ale próbować można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdzi 23.02.2009 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Witam.Po pierwsze twoje pytanie jest nierzeczowe.Nie zawarłeś w nim ważnych info,bo w jakiej odległości jest wyznaczona linia zabudowy,czy 6,czy10, nie ma znaczenia,tylko czy jest tam plan zagosp.przestrennego czy nie ma, a linię zabudowy wyznaczono na wniosek o decyzji wzzt(warun.zabud.zagosp.ter.) Jak jest plan zag.przest. to wystarczy na zasadzie zgłoszenia(pamiętając opow.zab.25m2 ,2 na 500m2 pow. działki),ale tylko wtedy gdy budowa wiaty nie narusza ustalenia miejscowego planu zag.przest.Czyli jeśli w tekście w/w planu nie są ujęte nieprzekraczalne linie zabudowy tzn.że nie można przekroczyć linii zabudowy podstawowej bryły budynku ,które dotyczy zabudowy gospodarczej,wiat i garaży.(ewentualnie będzie podane dopuszczalne przekroczenie granicy). Nie można rozpocząć budowy wiaty bez zgłoszenia,bo mogą nie wziąć pod uwagę rzeczywistego rozpoczęcia budowy wiaty(tylko twoje słowo to potwierdza)tylko datę rozpoczęcia budowy domu i wtedy jeśli w tym czasie obowiązywało stare prawo budowlane to będzie to traktowane jako samowola budowlana. http://orzeczenia.nsa.gov.pl/cbo/do/doc?d=AB665749ECEE89236E9A058E35F79A11999B56B5 W innym przypadku wymogi odległości od granicy wyznacza obecnie wzzt.Ponieważ budowa np.wiaty to zmiana zagosp.terenu(mimo,że nie wymaga pozwolenia na budowę)bez uzyskania decyzji o war.zabud. wójt,burmistrz albo prezydent miasta,może na drodze decyzji,nakazać: wstrzymanie użytkowania terenu,wyznaczając termin ,w którym należy wystąpić z wnioskiem o wydanie decyzji o ustalenie warunków zabud. ; albo przywrócenie poprzedniego sposobu zagospodarowania. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 23.02.2009 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Pewnie co powiat to inaczej. Do zgłoszenia nie były mi potrzebne specjalne załączniki, tylko mapka (byle jaka) z naniesionymi przeze mnie planowanymi obiektami. Więc w zasadzie koszty próby sprowadzają się do znaczków skarbowych. A jak Ci powiedzą, że wiaty nie można, to należy wysłać zgłoszenie miejsca parkingowego, a gdzieś w treści, że będzie zadaszone. No, pytanie, jaką wiatę planujesz. Czy to ma być lekki daszek na 4-6 słupkach, czy garaż bez 2 ścian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdzi 23.02.2009 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Pewnie co powiat to inaczej. Do zgłoszenia nie były mi potrzebne specjalne załączniki, tylko mapka (byle jaka) z naniesionymi przeze mnie planowanymi obiektami. Więc w zasadzie koszty próby sprowadzają się do znaczków skarbowych. A jak Ci powiedzą, że wiaty nie można, to należy wysłać zgłoszenie miejsca parkingowego, a gdzieś w treści, że będzie zadaszone. No, pytanie, jaką wiatę planujesz. Czy to ma być lekki daszek na 4-6 słupkach, czy garaż bez 2 ścian Odnośnie pierwszej części Twojego posta to się zgadzam,co do drugiej to mam wątpliwości.Zapomniałeś o czujności sąsiadów,którzy mogą(nie muszą)poinformować(świadomie lub nie),że np. jemu nie pozwalają a sąsiadowi obok pozwolili,bo ma zadaszoną wiatę.Bo zadaszenie miejsca parkingowego opierającego się na słupach to wiata. A odnośnie słupów/ścian. Z opisu jakie przedstawił"Waterwater"wynika,że istniejący dom wraz z garażem ma w linii zabudowy,a wiatę chce umiejscowić przed garażem na podjeździe,czyli jeśli garaż mający ściany stoi w odpowiedniej odległości od granicy z sąsiadem to i wiata,nawet ze ścianami może stać.Problem,jest tylko taki,czy może przekroczyć linię zabudowy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 23.02.2009 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Primo: Dziękuję, że nie dość że się zgadzasz, to jeszcze się do tego przyznajesz. Czytając Twoje dyskusje z kilkoma osobami szykuję się na ciekawą wymianę poglądów Secundo: Jeżeli wyśle zgłoszenie o treści: "Zgłaszam budowę miejsca parkingowego ..." a dalej będzie: "...położone przed garażem, utwardzone kostką w kolorze ceglastym, o grubości 8 cm, przykryte daszkiem z blachy, opartym na czterech słupach drewnianych, pomalowanych na brązowo, od strony wschodniej wykonana będzie ażurowa ścianka, porośnięta winobluczszem..." i jeśli w ciągu 30 dni urząd nie zgłosi sprzeciwu, to może stawiać i co najwyżej powiedzieć sąsiadom, jak to się robi. Kopia z potwierdzeniem przyjęcia przez urząd z datą obowiązkowo, na wypadek "życzliwości sąsiadów". Tercio: Nikogo nie namawiam do łamania prawa, z zasady. A jeśli ktoś postępuje zgodnie z przepisami prawa (czyli wysyła zgłoszenie, w nim jest napisane, co zamierza postawić, np. zadaszone miejsce parkingowe), odczekuje stosowny czas i realizuje to, co zgłosił, to donosy nie są groźne. W swoim pierwszym poście podkreśliłem też fragment, na podstawie którego urząd może zgłosić sprzeciw. Będzie to jednoznaczna odpowiedź na pytanie założyciela wątku (pomijając drogę odwoławczą od decyzji). Zakładam też zdrowy rozsądek i dobrą wolę wszystkich stron. To znaczy, że pisząc o wiacie mówimy o zadaszonym miejscu parkingowym na samochód osobowy, na osiedlu domków jednorodzinnych, a nie o hangarze na ciężarówkę na terenach ochrony konserwatorskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 23.02.2009 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 a czy miejsce parkingowe zadaszone może być bliżej płotu, niż 3 m? Właściwie, czy może być przy samym płocie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdzi 23.02.2009 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 m.k.k Za "Primo" bardzo dziękuję.Połechtałeś moje" ego",oj... połechtałeś.Bo będąc na tym forum zdążyłam się przekonać,że te super tytuły przy nicu,to często pomyłka,ale zaznaczam nie zawsze(tak na wszelki,żeby nie było za raz na mnie inwazji) Co do "Secundo".Zgadzam się.To zależy od gminy,urzędu itp,może to przejść jeśli wykonanie nie będzie odbiegać od tego co w zgłoszeniu.Ale ja bym bardziej się skłaniała ku temu,że jak słupy będą "zalane"w ziemi, uznają to jako fundament i podciągną to zaraz pod wiatę.A słupy bez takiego wzmocnienia to długo nie postoją. Co do "Tercio".Też się zgadzam,chociaż czasami trzeba "jechać po bandzie" żeby coś załatwić. Ale tak z dobrymi intencjami urzędników to bym uważała.Oni zazwyczaj z innej gliny ulepieni. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdzi 23.02.2009 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 a czy miejsce parkingowe zadaszone może być bliżej płotu, niż 3 m? Właściwie, czy może być przy samym płocie? Moim zdaniem tak.Właśnie architekt robi mi projekt garażu wolnostojącego,a z boku wiata,właśnie 2m od płotu sąsiada; naniósł na mapę i powiedział,że to przejdzie. P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 23.02.2009 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 PaniG(dzi) Ach, chyba dyskusja będzie, jak zwykle. gdy dwie osoby mają podobne zdanie. Pdkreślam, że najlepszą formą zadania pytania będzie wysłanie zgłoszenia. Jeśli urząd zgłosi sprzeciw, to mamy decyzję negatywną. Jeśli urząd będzie milczał przez 30 dni, to jest to odpowiedź pozytywna, czyli możemy stawiać. Dotyczy to każdego takiego przypadku, nie ma znaczenia, czy stawiamy bliżej granicy, za linią zabudowy czy zachodzą jakieś inne wątpliwości. OT. Te super tytuły przy nicku, a przynajmniej ich część (zastrzegam, bo nie wiem, jak niektóre z nich są przyznawane) zmieniają się wraz z ilością wysłanych postów. Ty masz ich 169, ja 157 włącznie z tym, chwiowa Twoja średnia post co 3 godziny, a moja post co 104 godziny Można spędzić 12 godzin przy kompie i podbić z 500 tematów, nabijając se licznik. Dobrych doradców poznasz po skłonności do uzasadniania swoich opinii i sposobie w jaki to robią. Choć czasem trzeba pytać o uzasadnienie. Kiedyś mnie to irytowało, ale po dwóch latach na forum rozumiem ludzi, którzy złoszczą się pisząc w kółko to samo, na wielokrotnie zadawane pytania. I rozumiem też tych, którzy chcą szybko zadać pytanie i uzyskać konkretną odpowiedź, a nie śledzić setki postów, czasem poza tematem, jak końcówka tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdzi 23.02.2009 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 m.k.kOczywiście,że zgłoszenie, tylko jak ktoś się liczy z czasem to chce załatwić sprawę już za pierwszym razem. Odnośnie nicku to miałam na myśli tytuły przyznawane przez samych forumowiczów typu "Najleszy doradca na tym forum",a nie te "ilościowe".A co się tyczy mojej obecnej średniej to dlatego,że zima, a że mieszkam w"nadmorskim kurorcie" to tu po sezonie można tylko pić...albo siedzieć na necie.Z nastaniem lata to mnie tu nie uświadczysz. P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 23.02.2009 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 A odnośnie słupów/ścian. Z opisu jakie przedstawił"Waterwater"wynika,że istniejący dom wraz z garażem ma w linii zabudowy,a wiatę chce umiejscowić przed garażem na podjeździe,czyli jeśli garaż mający ściany stoi w odpowiedniej odległości od granicy z sąsiadem to i wiata,nawet ze ścianami może stać.Problem,jest tylko taki,czy może przekroczyć linię zabudowy. Skoro dom stoi w „linii zabudowy”, to moim zdaniem nie jest ważne jaka to linia (obowiązująca, czy nieprzekraczalna) – bo i tak nie można jej przekroczyć. Polskie ustawodawstwo nie podaje w ogóle definicji linii zabudowy - zwrot ten należy interpretować w drodze wykładni literalne tzn. linia, w której dopuszczalna jest zabudowa. A wiata jest zabudową, w związku z czym, moim zdaniem, przekroczy linię zabudowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdzi 23.02.2009 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 A odnośnie słupów/ścian. Z opisu jakie przedstawił"Waterwater"wynika,że istniejący dom wraz z garażem ma w linii zabudowy,a wiatę chce umiejscowić przed garażem na podjeździe,czyli jeśli garaż mający ściany stoi w odpowiedniej odległości od granicy z sąsiadem to i wiata,nawet ze ścianami może stać.Problem,jest tylko taki,czy może przekroczyć linię zabudowy. Skoro dom stoi w „linii zabudowy”, to moim zdaniem nie jest ważne jaka to linia (obowiązująca, czy nieprzekraczalna) – bo i tak nie można jej przekroczyć. Polskie ustawodawstwo nie podaje w ogóle definicji linii zabudowy - zwrot ten należy interpretować w drodze wykładni literalne tzn. linia, w której dopuszczalna jest zabudowa. A wiata jest zabudową, w związku z czym, moim zdaniem, przekroczy linie zabudowy. Pozdrawiam Nie prawda.I opieram to twierdzenie,nie na tym ,że tak sądzę tylko że tak jest.Np.w okolicy,gdzie mieszka mój ojciec jest wyznaczona linia zabudowy, a sąsiedzi budują garaże,nie wspomnę już o wiatach,w różnych miejscach swoich posesji.Dalej podtrzymuje moje wcześniejsze twierdzenie,że jeśli istnieje plan zagosp.przest. i nie ma w nim zapisu o nieprzekraczalnej linii zabudowy to na zasadzie zgłoszenia sprawę można załatwić. Nie można tak uogólniać.Wszystko zależy od tego co zawiera owy plan. PS .Jeśli nie jesteś przekonany co do moich racji zajrzyj tutaj http://e-prawnik.pl/ Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 23.02.2009 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Nie prawda.I opieram to twierdzenie,nie na tym ,że tak sądzę tylko że tak jest.Np.w okolicy,gdzie mieszka mój ojciec jest wyznaczona linia zabudowy, a sąsiedzi budują garaże,nie wspomnę już o wiatach,w różnych miejscach swoich posesji.Dalej podtrzymuje moje wcześniejsze twierdzenie,że jeśli istnieje plan zagosp.przest. i nie ma w nim zapisu o nieprzekraczalnej linii zabudowy to na zasadzie zgłoszenia sprawę można załatwić. PS .Jeśli nie jesteś przekonany co do moich racji zajrzyj tutaj e-prawnik.pl Pozdrawiam. Z czystej przekory: Jak na ograniczeniu do 40km/h wszyscy jeżdżą 50km/h to wcale nie znaczy, że jest to zgodne z prawem. Problemem tu jest użyte sformułowanie „ stoi na linii zabudowy” czyli są dwie możliwości: - obowiązująca linia zabudowy – czyli tylko na tej linii może stać każda zabudowa, a w zasadzie w tej linii front zabudowy, - nieprzekraczalna linia zabudowy – czyli ustalono linię zabudowy, której nie można przekroczyć, ale można wybudować tak, że zabudowa (front) może być oddalony w „głąb” od tej linii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 23.02.2009 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Z czystej przekory: Jak na ograniczeniu do 40km/h wszyscy jeżdżą 50km/h to wcale nie znaczy, że jest to zgodne z prawem. Z czystej przekory, czysto teoretycznie: Jeśli na ograniczeniu do 40 ktoś biegnie 50, to łamie prawo? Wracając do meritum. Takie luźne rozważania, bo pewności w tym względzie nie mam. MPZP czy też WZZT nie jest to akt prawny, który obowiązuje mnie, a akt który jest wiążący dla urzędu. Urząd może nie dać zgody, bo planowana inwestycja jest zprzeczna z ustalenami MPZP lub WZZT. Natomiast jeśli wyda pozwolenie na budowę, lub nie zgłosi sprzeciwu do zgłoszenia budowy, to inwestor może budować. Tak się mnie wydaje. Kompetentni, wypowiedzcie się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdzi 23.02.2009 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 sSiwy12.Nie ma sensu się sprzeczać,bo tak naprawdę wszystko zależy od treści zawartej w pzp.Raczej nie zdarzy się taka sytuacja,żeby jakieś były identyczne.Tam wszystko szczegółowo jest opisane.A Rada może mieć odmienną uchwałę w sprawie zagosp.przest. dla jakiegoś fragmentu miasta,a inną odnośnie jakiegoś rejonu ulicy.Czyli miejscowy plan zagosp.przest.najpierw zawiera przepisy ogólne(których Ty się trzymasz),potem są ustalenia ogólne,czyli co dokłada gmina,czy miasto,a potem ustalenia morfoplanistyczne,gdzie szczegółowo opisane są wymogi odnośnie poszczególnych stref,które mogą być kompletnie różne.Żeby to dobitniej zobrazować np.Dla strefy X uchwala się: -"ustalenia form zabudowy": x.y.Lokalizacja na działce zabudowanej kolejnego budynku jest dopuszczalna,jeśli budynek może być usytuowany zgodnie z obowiązującą linią zabud.,oraz spełnia pozostałe ustalenia szczegółowe z wyjątkiem garaży. U mnie w pzp jest ujęty nawet kolor dachówki,a że narzucany kolor nie jest moim kolorem,czeka mnie krwawa walka,a zdania nie zmienię bo i tak już dachówkę kupiłam. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 23.02.2009 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 z wiata garażową jest mały problem. Mianowicie że jej nie ma. Bo prawo budowlane nie zna takiego pojęcia. Zna natomiast pojęcie wiaty jako obiektu małej archtektury ogrodowej która to może stać gdziekolwiek. Nawet w granicy. Zgłoszenie jeśli wiata ma do 25 m2 (i chyba do 35 na wsiach) i PNB jeśli więcej. Tylko że jest nią do momentu kiedy:1. mamy tam ołtarzyk2. Mamy tam krzesełka i popijamy piwo.Ale po wstawieniu tam samochodu może się okazać że z tej altanki zrobił się nam garaż otwarty albo zadaszone miejsce garażowe. A to już inna bajka. Pytałem w dwóch urzędach o tą sprawę. Odpowiedź jaką dostałem brzmiała: "proszę złożyć zgłoszenie ale nie mam pojęcia czy zgodzimy się na budowę." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdzi 23.02.2009 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 z wiata garażową jest mały problem. Mianowicie że jej nie ma. Bo prawo budowlane nie zna takiego pojęcia. Zna natomiast pojęcie wiaty jako obiektu małej archtektury ogrodowej która to może stać gdziekolwiek. Nawet w granicy. Zgłoszenie jeśli wiata ma do 25 m2 (i chyba do 35 na wsiach) i PNB jeśli więcej. Tylko że jest nią do momentu kiedy: 1. mamy tam ołtarzyk 2. Mamy tam krzesełka i popijamy piwo. Ale po wstawieniu tam samochodu może się okazać że z tej altanki zrobił się nam garaż otwarty albo zadaszone miejsce garażowe. A to już inna bajka. Pytałem w dwóch urzędach o tą sprawę. Odpowiedź jaką dostałem brzmiała: "proszę złożyć zgłoszenie ale nie mam pojęcia czy zgodzimy się na budowę." Witajcouli rzeczywiście nie ma pojęcia wiaty garażowej tylko wiata. Twój punkt 1 i 2 to raczej odnosi się do pojęcia altany. http://www.muratordom.pl/prawo-i-pieniadze/dom-w-paragrafach/kiedy-pozwolenie_-a-kiedy-zgloszenie_,6479_3363.htm P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts