Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiata, a linia zabudowy

Recommended Posts

Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Chciałbym tylko wyjaśnić, że moje pytanie wynikało z oferty producenta wiat, jaką otrzymałem wczoraj. Niestety, nie dostałem zbyt wiele czasu do namysłu, a nie chciałem zostać z bezwartościową kupą złomu na podjeździe. Tak czy inaczej, byłem dzisiaj w starostwie i jedyna jednoznaczna odpowiedź jaką otrzymałem na dręczące mnie wątpliwości, to zgłosić chęć zbudowania wiaty i czekać na odpowiedź. Oferta już nieaktualna, więc spokojnie zaczekam na decyzję urzędu.

• 1 month później...
  • 1 month później...

Podciągam :wink:

Mój sąsiad zakumunikował mi własnie, że bedzie stawiał wiate na samochód obok swojego garażu, jednak bedzie ona praktycznie w granicy naszych działek :-? Pytałem swojego kierbuda i mówi, że tak można tylko wode z dachu musi zagospodarować na swojej działce.

Szczerze mówiąc to mi też coś takiego chodzi po głowie (wiata, a z tyłu drewutnia). Mój dom od drugiego sąsiada oddalony jest o 5m, wieć jeżeli postawie wiate o szerokości 3,5m to zostanie jeszcze 1,5 m. Co o tym sądzicie?

W lipcu wchodzą nowe przepisy

"

Łatwiej także będzie usytuować na działce budynek gospodarczy lub garaż o długości mniejszej niż 5,5m i wysokości mniejszej niż 3m ponieważ przepisy zezwalają na wybudowanie budynku bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną lub w odległości nie mniejszej niż 1,5m ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych.

"

http://www.archon.pl/nowelizacja+_przepisow/419,art