Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spadek cen nieruchomosci

gumis107

Recommended Posts

ludzie w końcu doszli do wniosku' date=' iż okredytowanie się na całe życie, na rzecz starego mieszkania jest strzałem sobie samemu w czółko[/quote']

Świetnie wyrażone.

Dobre domy zawsze znajdą właściciela. To chyba najbezpieczniejsza forma lokowania pieniędzy.

Bezpieczna, ale narażona na (rzadko występującą, to prawda) drastyczną deprecjację, po której nie daje się uzyskać dochodu latami, jeśli nie dekadami.

• Odpowiedzi 874
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ziab'a napisał:

ludzie w końcu doszli do wniosku, iż okredytowanie się na całe życie, na rzecz starego mieszkania jest strzałem sobie samemu w czółko

Właśnie. Niektórzy wzięli kredyty na 30 lat na mieszkania z wiekiej płyty, a przecierz one były tak projektowane i budowane, że są przeznaczone na rozbiórkę za 20 lat.

...Niektórzy wzięli kredyty na 30 lat na mieszkania z wiekiej płyty, a przecierz one były tak projektowane i budowane, że są przeznaczone na rozbiórkę za 20 lat.
Patrz co za sensacyjna wiadomos !!!! W Warszawie Ursynów to juz kilka lat temu się zwalił - wszak pierwsze bloki z wielkiej płyty maja już ponad 20 lat. To jeżdżę tam po rumowiskach domów a nie asfaltowych ulicach :lol:

Ludzie :evil: - zanim coś napiszecie - pomyślcie odrobinę

Czy ceny nieruchomości spadają? Czy ten specyficzny rynek się załamuje?

Moim zdaniem nie, a jesli już obserwujemy niższe ceny, to są to chwilowe wahania rynku, który nie pozostaje obojętny na to, co dzieje się w ogólnie rozumianej gospodarce.

Mam do czynienia z obrotem nieruchomościami od kilkunastu lat i chciałabym zwrócić w tym poście uwagę czytających na jeden zasadniczy element rynku nieruchomości. Mianowicie : relację cen nieruchomości w tzw. strefach aglomeracyjnych do cen nieruchomości położonych w strefach niżej klasyfikowanych (małe miasteczka, wsie). W przypadku tych pierwszych wszelkie ruchy cen na rynku nieruchomości są mocno zauważalne. Dzieje się tak dlatego, że obrót nieruchomościami jest znacznie większy, rynek jest bardziej elastyczny. W przypadku tych drugich - ceny utrzymują się mniej więcej na stałym poziomie z niewielkimi wahaniami, które często bardzo trudno dostrzec. Obrót jest niewielki, różnorodność nieruchomości ograniczona.

Trzeba pamiętać o tej utartej od dawna zależności.

I póki co - moim skromnym zdaniem - nieruchomości w mniejszych miastach i na wsiach będą bardziej atrakcyjne dla potencjalnych nabywców właśnie ze względu na ceny. Cokolwiek by się nie działo na tym rynku - ich ceny zawsze będą niższe od cen nieruchomości w aglomeracjach.

Pozdrawiam czytających

:)

można a jakże ale tez emotionki wskazywałyby na co nie co ?

no. ;) bądź :lol: zmieniły by z lekka ton twej wypowiedzi a tak... potraktowałem ja serio :)

tak jak napisał(a?) janrenovate technologia teoretycznie na 50 lat ale...

Właśnie chodzi o to ale

Bym dawniej taki fajny tygodnik - Przegląd Techniczny - gdzie właśnie kilku "redaktorków" (to był czas z jednej strony odwagi Przeglądu zaś z drugiej naśmiewania się ze wszystkiego co czerwone) analizując błędy jakie można popełnić przy budowaniu domów z wielkiej płyty doszło do wniosku (ciekawe jak?) iz ta konstrukcja nie przeżyje więcej niż 50 lat. Tak naprawdę NIGDZIE nie jest nakreślona żywotność tej technologi.

Patrząc za granice naszego wschodniego sąsiada, skąd zaczerpnęliśmy te rozwiązania bloki w tej technologi stoją juz prawie 50 lat (pierwsze zostały oddane do użytku pod koniec lat 50-tych !!!) i znając realia tamtego regionu czyniono wszystko by ich żywot skrócić - a jednak sie ostały i stoją. Przy prawidłowo wykonanym posadowieniu, przy trzymaniu się reżimu technologicznego niektórzy oceniaj ich żywotność na ponad 100 lat i cześć optymistów na dużo dużo więcej.

Skąd ta wiedza? Mało brakowało a swój domek postawiłbym z wielkiej płyty i temat bardzo mnie wtedy zainteresował.

Dzisiaj produkowane samochody mają teoretycznie przejeździć 10 lat, tak są projektowane. Na pewno wiele egzemplarzy będzie jeszcze używanych po tym okresie. Niektóre będą nawet jeździć mając lat 30. Kupując auto 5 letnie kupujemy samochód, który ma młodość za sobą, chociaż sprzedawcy używanych samochodów twierdzą że to prawie nówka.

Podobnie z ww blokami z wielkiej płyty, niektóre mają już z górki i należy się z tym liczyć przy kupnie takiego mieszkania.

jasne :) świat ciągle sie rozszerza a ku nam pędzi czarna dziura która nas pochłonie... połóżmy sie w dębowej skrzyneczce i czekajmy.. zresztą w 2012 jest koniec świata wiec czarna dziura nie zdąży nas zeżreć :p

Samochody sa projektowane na 10 lat? Chyba pół wieku temu :p a teraźniejsze może na piec? Na pewno na piec - tak twierdze autorytatywnie hi hi hi jak wiekszosc wypowiadanych tu opinii

Orędownik ogólnoświatowej paniki, ze szczególnym upodobaniem do realiów krajowych jakoś na rzeczowe argumenty poparte prawdziwymi danymi zamilkł ciągle tworząc na swym blogu wizje kataklizmu

I tak to właśnie tutaj jest. Niesprawdzone informacje, zasłyszane opinie - no bo wicie, ciotka mojej szwagierki ze strony pradziadka powiedział że....kosieżyc świeci na czarno :lol:

Jak ktoś na sile chce udowodnić i siać panikę odpowiednio dobierze cytowane tu artykuły pismaków

OWT-oszczędna wielkopłytowa technologia.

Nie wiem co mieli na mysli jako "oszczedna",ale chyba oszczednośc materiału :)

Czasu owa technologia pochłaniała ze hoho.

Zakładano ze montaz bedzie odbywał sie szybko,sprawnie bezposrednio z samochadów,ale jak było sami wiemy.

Niewiem dokładnie jak jest z betonem,ale po 50 latach dojrzewania zachodza jakies zmiany chemiczne,a i w tamtych latach OSZCZĘDNIE z cementem było.

Zeby nie było ze czepiam sie beton,to nadmienię ze juz przed II WŚ niemcy budowali łodzie z betonu,zreszta do dzis ową technologie stosuje sie z powodzeniem.

ps

Jestem facet :)

czesc Facet :) Tez facet po tej stronie :)

Widzisz, technologia w sumie nie była taka zła tylko wykonanie - jak to zawsze u nas - niestety. Ale.... przy i tak niesamowitym obijaniu się ludzi przy montażu domu z klocków al'a Lego za czasów Gierka osiągnięto szczyt budownictwa w powojennej Polsce

Hey :)

Za Gierka w najlepszym roku oddano chyba 350tys mieszkań,to był booom,teraz to pikuś.

i jeszcze o konkretach

wielokrotnie tu głoszone były lamenty nad kryzysem euro - jaka ta pamięć jest zawodna a póki co euro nie osiągnęło szczytu z 2004 roku

Pamięta to ktoś? Panikarze pamiętają?

Polecam archiwum NBP by pamięć z lekka odświeżyć

http://images38.fotosik.pl/68/c46ccf1957588e31m.png

zaparłem się, będę punktował tych co - sorki - ale głupoty starają nam się wcisnąć i manipulują danymi bazując na zawodnej naszej pamięci