Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Patriotyzm będzie przymusowy!.

retrofood

Recommended Posts

A prawda jest taka że coraz więcej osób przed trzecim maja kupowało je z własnej,nieprzymuszonej woli

Jak było gdzie.

Ponieważ nałogowo słucham radia 24 h / dobę, to pamiętam również audycję w końcu kwietnia o tym, że poza paroma sklepami totalnie nie ma żadnych flag: dużych, małych, z płótna, z papieru, itp. itd. etc. Były również rozmowy z producentami, ktorzy nie mieli zamówień.

Bo kto to w kwietniu flagi kupuje :o

przecież Euro było w czerwcu, szczyt sprzedaży przypadał więc na koniec maja :D

• Odpowiedzi 142
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To że komuś się taki dziwny projekt wymsknął, to jeszcze nie powód, zeby mu zarzucać szowinizm narodowy i katolicki...

Nieeee. Nie wierzę. Naprawdę już nie pamiętasz jakie media były jedynymi dopuszczonymi do udzielania wywiadów i robienia konferencji prasowych za czasów rządów tej partii? Czy pamięć w narodzie jest az tak krótka, żeby zapomnieć w ciągu kilku lat nacjonalistyczne zapędy tej partii i jej koalicjantów. Nie wierzę. Naprawdę nie wierzę.

No to zdefiniuj proszę pojęcie "nacjonalistyczne zapędy" bo może czegoś nie rozumiem, i jak one wyglądały w wykonaniu partii PiS, bo rozumiem, że to o niej mowa. Tylko proszę bez przykładów w stylu, że Wierzejski nasmarował coś na swoim blogu na temat homoseksualistów, bo umówmy się, że o marginesie nie rozmawiamy ;-) Jakie niby te zapędy miały być? Konkrety, bardzo proszę. Metkowanie cudzoziemców? Sprawdzanie świadectw chrzu?

Naprawdę już nie pamiętasz jakie media były jedynymi dopuszczonymi do udzielania wywiadów i robienia konferencji prasowych za czasów rządów tej partii?

Jedynymi? O ile pamiętam, miał miejsce jeden taki wyskok, że w jakimś waznym momencie wpuszczono tylko RM i TV Trwam. Zasadniczo, z tego co pamiętam, Gosio, Zbysio i spółka brylowali na wszystkich kanałach.

... Czy pamięć w narodzie jest az tak krótka, żeby zapomnieć w ciągu kilku lat nacjonalistyczne zapędy tej partii i jej koalicjantów.

Taaa.. też pamiętam ten terror faszystowski Kaczorów: łapanki na ulicach, zamykanie i zabójstwa dziennikarzy, sadzanie na nodze od krzesła, itp. itd...

Ale będąc poważnym i wracając do tematu flaga-patriotyzm: ustawa wymaga by "osoby obecne podczas publicznego wykonywania lub

odtwarzania hymnu stały w postawie wyrażającej szacunek, a ponadto mężczyźni

w ubraniach cywilnych - zdejmują nakrycia głowy".

Ustawa ta obowiązuje od lat.

Czy wszyscy malkontenci "przymusu" flagowego siedzicie podczas oficjalnego odtwarzania hymnu naraodowego ? Ot, ciekawym...

Retro? Co ma wspólnego flaga z prawdami wiary? Nawracanie mieczem? Gdzie, jakim?

Za daleko odchodzimy o d tematu, a przecież Pepeg tylko postawił temat ustawy w jednym rzędzie obok takich pomysłów jak przytaczane.

... Czy pamięć w narodzie jest az tak krótka, żeby zapomnieć w ciągu kilku lat nacjonalistyczne zapędy tej partii i jej koalicjantów.

Taaa.. też pamiętam ten terror faszystowski Kaczorów: łapanki na ulicach, zamykanie i zabójstwa dziennikarzy, sadzanie na nodze od krzesła, itp. itd...

Ale będąc poważnym i wracając do tematu flaga-patriotyzm: ustawa wymaga by "osoby obecne podczas publicznego wykonywania lub

Czy wszyscy malkontenci "przymusu" flagowego siedzicie podczas oficjalnego odtwarzania hymnu naraodowego ? Ot, ciekawym...

"Odtwarzanie" hymnu powinno być ustawowo zabronione, w przypadku jednego pana co to " Z ziemi wolskiej do włoski" "wyspiewywał", bo myślę,ze zwykła prośba w tym przypadku nie wystarczy - ustawę mu dać i bedzie git.

Czy bedzie również ustawa, aby mówić "dzień dobry" na powitanie?

A prawda jest taka że coraz więcej osób przed trzecim maja kupowało je z własnej,nieprzymuszonej woli

a 40%..nie ma pojecia co to jest za data 11-11-1918 i ki cholery coo to za swieto w listopadzie po dniu zmarłych..rece opadaja ....w "narodzie"

Przypomniała mi sie interesująca wymiana zdań przeprowadzona ładnych pare lat temu między znajomą, wykształconą, bedącą po prawie administracyjnym, a mną - rozmowa a propos 3 maja:

ja: cieszy mnie że możemy oficjalnie świętować 3 maja..

ona: ale jakie to ma dla ciebie znaczenie, przecież to jest kościelne święto, Najświętszej Maryi Panny Królowej Polski.

ja: czy kościelne to nie wiem, nie wykluczam, ale istotniejsze sa raczej związki z datą uchwalenia konstytucji i przecież to świętujemy w ten dzień..

ona: ależ nie! to na 100% jest święto kościelne, wiem bo zawsze mi mama i babcia przypominają że trzeba iść do kościoła! a wprowadzili je jako obowiązkowe bo Polska jest krajem katolickim i trzeba świętować najważniejsze dni w katolickim kalendarzu!

PS. wracam pod te kołderke :) ta grypa ma chyba zamiar kochać mnie tak długo aż i ja ją wreszcie pokocham ;-)

pol biedy jeszcze jak nie ryczy z nieszczescia ..pod kosciołem ze polska dla polaków ma byc..to wcale nie takie ..rzadkie...wygrzej sie..

Pomijając areszty "wydobywcze" zapytam: pamietasz to straszenie, ze zaraz po wstapieniu do Unii zostaniemy zjedzeni żywcem, bez popicia nawet?

Ustawodawca wchodzi z butami w nasz mir domowy, i co nic?

A może część tu dyskutujących nie bardzo wie co taki zapis znaczy?

A może to wnioskodawcy nie wiedzą co czynią, albowiem wprowadzają NAKAZ (bo zarówno słowo jak i forma „podnosi” jest NAKAZEM), który z założenia jest martwym – bo nie ma sankcji?

A może wiedzą co czynią i próbują wprowadzić „tylnymi drzwiami” nowy ład patriotyczny – co może sugerować sformułowanie „ z okazji UROCZYSTOŚCI oraz ROCZNIC i ŚWIĄT PAŃSTWOWYCH. Nie określił (wnioskodawca) o jakie rocznice i świętą mu chodzi.

Czyli flagę podnosi się z okazji:

- uroczystości (jakiś tam nigdzie nie wymienionych – czyli czyjeś urodziny też potencjalnie wchodzą w grę),

- rocznic (też jakiś tam niegdzie nie wymienionych – czyli rocznica ślubu tez wchodzi w grę,

- świąt państwowych – no tu już jest jasność.

A teraz pytanie, przewrotne – dodam: a jeśli ktoś jest bardzo imprezowy i praktycznie codziennie imprezuje, to flagę ma podnosić i opuszczać dzień w dzień, czy wystarczy, że będzie wisiała cały rok? :o :lol:

Przesadzam, może i tak, ale tak brzmi ten zapis czytany literalnie.

Ustawodawca wchodzi z butami w nasz mir domowy, i co nic?

A może część tu dyskutujących nie bardzo wie co taki zapis znaczy?

A.

Częśc dyskutujących zgadza się, że to głupi i martwy zapis (nie wyobrażam sobie egzekwowania takiego prawa, chyba że policja w ramach strajku włoskiego np. zacznie latać ludziom po domach ;-) ) mam jednak wrażenie, że kontekst dyskusji zrobił się - co jest zupełnie normalne - trochę szerszy.

„ z okazji UROCZYSTOŚCI oraz ROCZNIC i ŚWIĄT PAŃSTWOWYCH

tak z tego info

"W Polsce mamy cztery święta państwowe wolne od pracy: 1 maja, 3 maja, 15 sierpnia ( święto Wojska Polskiego) i 11 listopada ( Święto Niepodległości). Są też dni, podczas których pracujemy, ale które są świętami: Dzień Pamięci Ofiar Zbrodni Katyńskiej (13 kwietnia), Dzień Flagi Rzeczypospolitej Polskiej (2 maja), Dzień Solidarności i Wolności (31 sierpnia), Dzień Podziemnego Państwa Polskiego (27 września) i Dzień Papieża Jana Pawła II (16 października)."

Cholera o kilku nie wiedziałam :o :oops:

A ja nadal nie wiem jak zachowują się malkontenci podczas publicznego wykonywania hymnu narodowego.

Ustawa narzuca kanon zachowania w tej sprawie i obowiązuje od lat (sic!) !!!

nie byłeś nigdy na meczu :o :o , tam przekrój przez społeczeństwo totalny , wszyscy wstają, czapki z głłów i "odśpiewywanie' Mazurka pełna piersią.

nie byłeś nigdy na meczu :o :o , tam przekrój przez społeczeństwo totalny , wszyscy wstają, czapki z głłów i "odśpiewywanie' Mazurka pełna piersią.

Jak to, nikt się nie burzy ? Nie siedzą w proteście wobec ustawowego przymusu ? Gdzie wolność i demokracja ? I jak w tym kraju ma być dobrze...

Jak to, nikt się nie burzy ? Nie siedzą w proteście wobec ustawowego przymusu ? Gdzie wolność i demokracja ? I jak w tym kraju ma być dobrze...

Pewnie jak sie dowiedzą ,że ustawa jest to czapek nie zdejmą i na siedząco spiewać będą z petem w ustach :wink:

No to zdefiniuj proszę pojęcie "nacjonalistyczne zapędy" bo może czegoś nie rozumiem, i jak one wyglądały w wykonaniu partii PiS, bo rozumiem, że to o niej mowa. Tylko proszę bez przykładów w stylu, że Wierzejski nasmarował coś na swoim blogu na temat homoseksualistów, bo umówmy się, że o marginesie nie rozmawiamy ;-)

Nie az tak nisko nie upadłam, żeby czytywać bloga Wierzejskiego i zajmować się podobnymi bredniami. Piszę na przykład o polityce zagranicznej tamtego rządu (pogorszenie stosunków z różnymi sąsiadami bardzo negatywnie wpływające na polską gospodarkę, co zdaje się ich wtedy nie obchodziło, bo nie będzie rusek pluł nam w twarz). O poglądach tak zwanej samoobrony i ligi polskich rodzin nie wspomnę, bo chyba nie trzeba.

Jedynymi? O ile pamiętam, miał miejsce jeden taki wyskok

O ile mnie pamięć nie myli to ignorowanie i niedopuszczanie wolnych mediów do tego typu "imprez" stało w tej koalicji na porządku dziennym i jednorazowym wyskokiem tego nazwać nie można. Prezio ciągle jeździł na wywiady do Torunia. Z resztą nie tylko prezio i nie tylko na wywiady.

To po prostu nie do wiary jak ludziom mózgi wietrzeją :o że już nawet nie pamiętają czego się tak wystraszyli, że truchtem pobiegli do urn wybrać kogoś innego do sprawowania władzy.

Pewnie jak sie dowiedzą ,że ustawa jest to czapek nie zdejmą i na siedząco spiewać będą z petem w ustach :wink:

:) A tak swoją drogą to PiS zrobił poważny błąd z tym projektem. Powinien po prostu ZAKAZAĆ wieszania flag w jakiekolwiek święta !

Spowodowałoby to niesłychany wybuch patriotyzmu (tak na złość by odmrozić sobie uszy) sądząc po wypowiedziach niektórych przedmówców...