pit79 22.02.2009 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Dziś udało mi się poskręcać wszystkie elementy w kotłowni, w skrzynce do podłogówki założyłem zawory kulowe, i napompowałem 4 bary powietrza. Na końcu instalacji w kotłowni , mam wkręcony manometr i za nim zawór kulowy1/2 cala. Moje pytanie jest takie:1. ile powinna taka instalacja stać z tym powietrzem by było mozna stwierdzić że wszystko jest szczelne?2. jaka jest dopuszczalna norma zejścia cisnienia przez powiedzmy dobe?3. czy jest możliwe że jeśli powietrze schodzi z prędkością 0,2 -0,3 bara na dobę to po zalaniu instalacji nic nie będzie ciekło. wszystkie połączenia skręcane były na nić hydrauliczną locktite. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BigPiotr 23.02.2009 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Dziś udało mi się poskręcać wszystkie elementy w kotłowni, w skrzynce do podłogówki założyłem zawory kulowe, i napompowałem 4 bary powietrza. Na końcu instalacji w kotłowni , mam wkręcony manometr i za nim zawór kulowy1/2 cala. Moje pytanie jest takie: 1. ile powinna taka instalacja stać z tym powietrzem by było mozna stwierdzić że wszystko jest szczelne? 2. jaka jest dopuszczalna norma zejścia cisnienia przez powiedzmy dobe? 3. czy jest możliwe że jeśli powietrze schodzi z prędkością 0,2 -0,3 bara na dobę to po zalaniu instalacji nic nie będzie ciekło. wszystkie połączenia skręcane były na nić hydrauliczną locktite. Pozdrawiam Dlaczego powietrzem - jak oglądałeś nieszczelności. Instrukcje firmowe mówią różnie: np.: Kisan mówi 2x ciśnienie robocze i max o,6 bara spadku po dwóch godz., a 0,2 bara po następnych dwóch. Ale w innych mówią, że 6 barów. Chętnie poznałbym też opinię fachowców praktyków. Z mojego doświadczenia wynika, że instalacja aluminowa się układa. Po skręceniu grzejników alu na pexie nabiłem 4 bary i po pierwszej dobie spadło ciśnienie do 3, ale po drugiej już tylko do 3,5 - żadnych przecieków. Też nie wiem czy tak może być. Fachowcy odezwijcie się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 23.02.2009 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 możecie zobaczyć przykładowo tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 23.02.2009 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 na początku 4bary po dobie 3,95 Chyba jest nieźle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts