Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dziś udało mi się poskręcać wszystkie elementy w kotłowni, w skrzynce do podłogówki założyłem zawory kulowe, i napompowałem 4 bary powietrza.

Na końcu instalacji w kotłowni , mam wkręcony manometr i za nim zawór kulowy1/2 cala.

Moje pytanie jest takie:

1. ile powinna taka instalacja stać z tym powietrzem by było mozna stwierdzić że wszystko jest szczelne?

2. jaka jest dopuszczalna norma zejścia cisnienia przez powiedzmy dobe?

3. czy jest możliwe że jeśli powietrze schodzi z prędkością 0,2 -0,3 bara na dobę to po zalaniu instalacji nic nie będzie ciekło.

wszystkie połączenia skręcane były na nić hydrauliczną locktite.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/117351-pr%C3%B3ba-ci%C5%9Bnieniowa-instalacji-co-kilka-pyta%C5%84/

Dziś udało mi się poskręcać wszystkie elementy w kotłowni, w skrzynce do podłogówki założyłem zawory kulowe, i napompowałem 4 bary powietrza.

Na końcu instalacji w kotłowni , mam wkręcony manometr i za nim zawór kulowy1/2 cala.

Moje pytanie jest takie:

1. ile powinna taka instalacja stać z tym powietrzem by było mozna stwierdzić że wszystko jest szczelne?

2. jaka jest dopuszczalna norma zejścia cisnienia przez powiedzmy dobe?

3. czy jest możliwe że jeśli powietrze schodzi z prędkością 0,2 -0,3 bara na dobę to po zalaniu instalacji nic nie będzie ciekło.

wszystkie połączenia skręcane były na nić hydrauliczną locktite.

Pozdrawiam

Dlaczego powietrzem - jak oglądałeś nieszczelności.

Instrukcje firmowe mówią różnie: np.: Kisan mówi 2x ciśnienie robocze i max o,6 bara spadku po dwóch godz., a 0,2 bara po następnych dwóch. Ale w innych mówią, że 6 barów.

Chętnie poznałbym też opinię fachowców praktyków.

Z mojego doświadczenia wynika, że instalacja aluminowa się układa. Po skręceniu grzejników alu na pexie nabiłem 4 bary i po pierwszej dobie spadło ciśnienie do 3, ale po drugiej już tylko do 3,5 - żadnych przecieków.

Też nie wiem czy tak może być.

Fachowcy odezwijcie się :D