Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kocioł

Recommended Posts

Witam wszystkich na forum i podziwiam osoby mające tak ogromną wiedzę. Moj problem polega na doborze pieca zasypowego. Po 2 tygodniowej lekturze w necie boję się zrobić dalszy krok. Dom z poddaszem użytkowym o powierzchni 160m. Styropian 12 na zewnątrz a na dachu 20 wełny. Teraz chyba najważniejsze z czego wcześniej nie zdawałem sobie sprawy. Komin murowany długości 6 metrów i przekroju 28 x 14cm. Mogę jeszcze domurować 1m chociaż ciężko teraz będzie bo jest już blachodachówka. Wyższego nie chcę bo głupio dom będzie wyglądał z takim kikutem. Marzy mi się piec który wystarczy na 24 godziny. Miał węgiel to jest obojętne. Wymyśliłem sobie LOGICA 18,5 ale mam mały komin i mogą być problemy. Potem wpadłem na WARMET 200 CERAMIK ale doczytałem się że kopci się jak cholera i nie można zbytnio dorzucić opału, SAS też chce 8 metrowego komina. Ręce mi opadają i w głowie mam już mętlik dlatego bardzo proszę o pomoc.

pozdrawiam

Witam.Co tu jest małe? - przekrój komina na mój gust dobry a co do wysokości to też dużo zależy od warunków lokalnych. A że SAS chce 8 m. to nie należy się tym przejmować. Sam mam SASA i jak go kupowałem 7 lat temu to nigdy by mi nie przyszło do głowy sprawdzać długość komina. Przecież te piece są zasypowe więc mają dmuchawę i ona wymusi ciąg kominowy który najwyżej może być za mały przy rozpalaniu /szczególnie 1-sze rozpalenie i każde 1-sze w nowym sezonie grzewczym/. Producenci kotłów to podają te parametry troszkę do mocy pieca, jego konstrukcji /oporów/ a resztę to biorą z sufitu. Proszę tylko sprawdzić jaka jest pojemność zasypowa komory aby dobrać kocioł do zapotrzebowania dobowego na ciepło i z jakich grubych blach ten kocioł jest wykonany - życzę trafnego wyboru kotła.

Fakt że można się troszkę wystraszyć czytając na tym forum, szczególnie gdy to , ale nie jest tak tragicznie - zawsze można dołożyć kawałek rury i nie trzeba dobudowywać komina /dobrze jest gdy komin jest nie niższy niż kalenica dachu/ - mam nadzieję że nie będzie problemów - pozdrawiam.

Masz rację kolego. Winą jednak trzeba obarczyć cudownych specjalistów którzy wykonują usługi a nie mają pojęcia no i internet bo 10-15 temu na pewno bym się nad tym się nie zastanawiał. Mają też racje ci którzy mówią że dopiero drugi dom wybudujesz dobrze ale skąd wziąć tyle chęci i zapału.