asatel 22.02.2009 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Witam wszystkich na forum i podziwiam osoby mające tak ogromną wiedzę. Moj problem polega na doborze pieca zasypowego. Po 2 tygodniowej lekturze w necie boję się zrobić dalszy krok. Dom z poddaszem użytkowym o powierzchni 160m. Styropian 12 na zewnątrz a na dachu 20 wełny. Teraz chyba najważniejsze z czego wcześniej nie zdawałem sobie sprawy. Komin murowany długości 6 metrów i przekroju 28 x 14cm. Mogę jeszcze domurować 1m chociaż ciężko teraz będzie bo jest już blachodachówka. Wyższego nie chcę bo głupio dom będzie wyglądał z takim kikutem. Marzy mi się piec który wystarczy na 24 godziny. Miał węgiel to jest obojętne. Wymyśliłem sobie LOGICA 18,5 ale mam mały komin i mogą być problemy. Potem wpadłem na WARMET 200 CERAMIK ale doczytałem się że kopci się jak cholera i nie można zbytnio dorzucić opału, SAS też chce 8 metrowego komina. Ręce mi opadają i w głowie mam już mętlik dlatego bardzo proszę o pomoc. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 22.02.2009 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Witam.Co tu jest małe? - przekrój komina na mój gust dobry a co do wysokości to też dużo zależy od warunków lokalnych. A że SAS chce 8 m. to nie należy się tym przejmować. Sam mam SASA i jak go kupowałem 7 lat temu to nigdy by mi nie przyszło do głowy sprawdzać długość komina. Przecież te piece są zasypowe więc mają dmuchawę i ona wymusi ciąg kominowy który najwyżej może być za mały przy rozpalaniu /szczególnie 1-sze rozpalenie i każde 1-sze w nowym sezonie grzewczym/. Producenci kotłów to podają te parametry troszkę do mocy pieca, jego konstrukcji /oporów/ a resztę to biorą z sufitu. Proszę tylko sprawdzić jaka jest pojemność zasypowa komory aby dobrać kocioł do zapotrzebowania dobowego na ciepło i z jakich grubych blach ten kocioł jest wykonany - życzę trafnego wyboru kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asatel 22.02.2009 22:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Dzięki kolego sacha. Przekrój poprzeczny ma prawie 400cm a o długości dowiedziałem się właśnie na tym forum czytając opinię ludzi którzy kupili lub chcieli kupić kocioł Logica. Ja jestem nowicjuszem ale po czytance dmucham już na zimne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 24.02.2009 00:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Fakt że można się troszkę wystraszyć czytając na tym forum, szczególnie gdy to , ale nie jest tak tragicznie - zawsze można dołożyć kawałek rury i nie trzeba dobudowywać komina /dobrze jest gdy komin jest nie niższy niż kalenica dachu/ - mam nadzieję że nie będzie problemów - pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asatel 24.02.2009 01:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Masz rację kolego. Winą jednak trzeba obarczyć cudownych specjalistów którzy wykonują usługi a nie mają pojęcia no i internet bo 10-15 temu na pewno bym się nad tym się nie zastanawiał. Mają też racje ci którzy mówią że dopiero drugi dom wybudujesz dobrze ale skąd wziąć tyle chęci i zapału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts