krzysztofh 24.02.2009 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Ale nie w przypadku gdy musze wstawić rozgałęzienie na kablu po drodze bo ten kabel idzie do lampy na słupku ganku (klinker). Od tego kabla chciałem puścic teraz jeszcze jedna lampe na ogrod do furtki. Dlatego takie kombinacje z uszczelnieniem. Dzięki za porady OK ale skąd idzie? Czy to jest jedyna lampa na tym kablu? Jeżeli nie to taniej i bardziej ze sztuką będzie dać od innej lampy nawet jak daleko drugi kabel niż rozgałęzienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 25.02.2009 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Mam w ziemi zwykłą puszkę z PCW, rozgałęzienie na szybkozłączkach WAGO. Puszka zalana w środku żywicą epoksydową. Wago zalane żywicą??? Przecież cały (wątpliwy) sens Wago polega na wykorzystaniu sprężystości kontaktów, a Ty je tej sprężystości pozbawiłeś Ciekawe, jak to będzie działać po kilku sezonach lato-zima. (Myślę, że pojawią się niekontakty). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 25.02.2009 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Mam w ziemi zwykłą puszkę z PCW, rozgałęzienie na szybkozłączkach WAGO. Puszka zalana w środku żywicą epoksydową. Wago zalane żywicą??? Przecież cały (wątpliwy) sens Wago polega na wykorzystaniu sprężystości kontaktów, a Ty je tej sprężystości pozbawiłeś Ciekawe, jak to będzie działać po kilku sezonach lato-zima. (Myślę, że pojawią się niekontakty). z tym "watpliwy" się nie zgadzam. Nie spotkałem się z reklamacją na połączenia oryginalnymi wago nawet przy 20A, przy zachowaniu zasad dot. kształtu końcówki. Ale może to za mało lat upłyneło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 25.02.2009 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 z tym "watpliwy" się nie zgadzam. Nie spotkałem się z reklamacją na połączenia oryginalnymi wago nawet przy 20A, przy zachowaniu zasad dot. kształtu końcówki. Ale może to za mało lat upłyneło... Hehe, już kiedyś rozmawialiśmy na ten temat (chyba nawet nie raz) Myślę, że lat upłynęło wystarczająco i przypuszczam, że masz rację Po prostu nie lubię Wago za ich pierwsze wersje, które kiedyś pojawiły się na rynku, i teraz nie mogłem się powstrzymać Taki złośliwiec jestem Co nie zmienia faktu, że zalanie Wago żywicą uważam za ewidentny błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 25.02.2009 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Co nie zmienia faktu, że zalanie Wago żywicą uważam za ewidentny błąd. a to prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 25.02.2009 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Kabel idzie z domu bezpośrednio do lampy na słupku klinkierowym, nie ma nic po drodze. Takie rozgałęzienie na mufie schowane bezpośrednio pod płytą tarasową nie będize wystarczjące??? Płyta duża 60x40 na piasku (ganek z tych płyt będzie zrobiony) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 10.04.2009 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Mam prośbe do wszystkich (fachowców) w tym wątku. Czy kabel YKY 3x2,5 wystarczy do zasilenia oświetlenia ogrodu tj: - dwie lampy ogrodowe (moc żarówki max 100W) - dwa kinkiety na słupach od bramy (moc max 40W)Oświetlenie to jedna sprawa, ale na końcu kabla ok. 80m zasilić jeszcze trzeba będzie automatyke brame, tu jak się nie myle potrzeba będzie jakieś 500W Czy ten przekrój i ilość żył wystarczy do odpalenia tych wszystkich urządzeń.Jeszcze nurtuje mnie pytaniem, czy będe mógł niezależnie sterować oświetleniem ogrodu i bramą. Pozdrawiam i dzięki z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 10.04.2009 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Mam prośbe do wszystkich (fachowców) w tym wątku. Czy kabel YKY 3x2,5 wystarczy do zasilenia oświetlenia ogrodu tj: - dwie lampy ogrodowe (moc żarówki max 100W) - dwa kinkiety na słupach od bramy (moc max 40W) Oświetlenie to jedna sprawa, ale na końcu kabla ok. 80m zasilić jeszcze trzeba będzie automatyke brame, tu jak się nie myle potrzeba będzie jakieś 500W Czy ten przekrój i ilość żył wystarczy do odpalenia tych wszystkich urządzeń. Jeszcze nurtuje mnie pytaniem, czy będe mógł niezależnie sterować oświetleniem ogrodu i bramą. Pozdrawiam i dzięki z góry Bez problemu starczy. Tylko oddzielnie poprowadzisz zasilanie do bramy (prad caly czas) od zasilania oswietlenia ogrodu (prad tylko gdy ma swiecic)?, wtedy do bramy YKY 3x2,5 a do swiatla spokojnie YKY 3x1,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 10.04.2009 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Bez problemu starczy. Tylko oddzielnie poprowadzisz zasilanie do bramy (prad caly czas) od zasilania oswietlenia ogrodu (prad tylko gdy ma swiecic)?, wtedy do bramy YKY 3x2,5 a do swiatla spokojnie YKY 3x1,5. a skąd ty to wiesz? jesteś może projektantem elektrykiem i wyliczyłeś??? "spokojnie" to możesz się wykasztanić, a nie udzielać takich porad. Przekrój kabli zasilających nalezy wyliczyć, bo przy tej długości (do bramy podałeś 80 m , do lamp nie podałeś) i przy 1,5 mm przekroju, mogą byc za duże spadki napięcia i zbyt duża wartość impedancji pętli zwarcia. Nalezy uważać z zabezpieczeniami, aby dać tylko tyle ile trzeba i nie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 10.04.2009 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Bez problemu starczy. Tylko oddzielnie poprowadzisz zasilanie do bramy (prad caly czas) od zasilania oswietlenia ogrodu (prad tylko gdy ma swiecic)?, wtedy do bramy YKY 3x2,5 a do swiatla spokojnie YKY 3x1,5. Czyli ze skrzynki domowej idą dw kable w tym samym rowie zakopane 3x1,5 i 3x2,5 Myślałem, że można to z jednego kabla openkać, bo zamierzam kopać w lini oświetlenia i zostawiać zapas na podpięcie lamp. Pierwsza lampa od skrzynki jakieś 25m, druga 50m i na końcu brama z oświetleniem kinkietowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts