Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zaprawa do Porothermu

Recommended Posts

Witam

Jakieś 2godz. poświęciłem na przeglądnięcie forum w temacie zaprawy do porothetmu i niby dużo znalazłem, ale tak naprawdę to nadal nic nie wiem.

Więc proszę o wypowiedzi na temat zapraw.

Czy stosujecie gotowe zaprawy "ciepłe", czy zwykłe zaprawy workowane, a może Wasi wykonawcy sami mieszają zaprawę na budowie.

Oczywiście jak można to chciałbym się od razu dowiedzieć na temat ilości, które Wam poszły do budowy ścian i oczywiście kosztów z tym związanych.

Na stronie Wienerbergera jest podana zaprawa Porotherm TM w cenie 0.82zł/litr

Jak przeliczę, że mam 220m2 muru - wg kosztorysu do tego trzeba 16.64 m3 zaprawy to wychodzi 13 644zł za zaprawę - to mnie rozwala na łopatki.

Napiszcie proszę jak to u Was wygląda.

Pozdrawiam

Tlobo

Chłopie do ceramiki użyj zaprawy M7 i będzie OK.

Dam przepis od razu.

Zaprawa cementowo wapienna M7

worki 25 kg

wiadro 10 l

woda zdatna do picia

cement 42.5

1 worek cementu + 1 wiadro wapna hydratyzowanego + 9 wiader piachu + około 18 litrów wody = 9 wiader zaprawy

Inaczej rzecz ujmując proporcje 1 : 0,5 : 4,5.

Na 16,5 m3 potrzebujesz około:

185 worków cementu

1.85 m3 wapna

16.5 m3 piachu

3.3 m3 wody

Policz sobie ile wyniesie Cię koszt tych materiałów. Ale gwarantuje, że zaoszczędzisz kupę kasy.