Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Eko groszek ale nie z naszego kraju

Seluch

Recommended Posts

• Odpowiedzi 146
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ano niestety. Nazwa pochodzi z czasów, gdy ten rodzaj paliwa był na prawdę ekonomiczny. Teraz tego już nikt nie zmienia, bo taka nazwa się już utarła w środowisku, a tendencja do kojarzenia z ekologią (z którą nota bene niewiele ma wspólnego ;)) napędza koniunkturę. Zwłaszcza tam, gdzie gazu nie uświadczysz.

No, a że gwarki kupią się w związkach zawodowych i siłą wymuszają różne przywileje, to i ceny węgla idą w górę, bo "rosną koszta produkcji" :x Do tego dochodzą różne spekulacje, pośrednicy, transporterzy, cła, myta, łapówki i inne subsydia niezbędne do "uczciwego" handlu, tak też i cena jest windowana do dzisiejszego poziomu :x

Bo te złotówki dla gwarków związkowych to skąd mają się wziąć? Pan płaci, Pani płaci, my płacimy...

• 1 month później...
  • 1 month później...

Witam,

No i jak Panowie i Panie czy ktoś oprócz Marcela2005 kupił czeski ekogroszek?

Jak się pali zadowoleni?

Rozmawiałem z jednym z dostawców i podobno jest to węgiel z pokładów najwyżej położnych dlatego też nie ma tak dobrych parametrów jak krajowy.

Pytanie tylko czy ma racje (sprzedaje krajowy) :)

odezwijcie się :)

Witam,

No i jak Panowie i Panie czy ktoś oprócz Marcela2005 kupił czeski ekogroszek?

Jak się pali zadowoleni?

Rozmawiałem z jednym z dostawców i podobno jest to węgiel z pokładów najwyżej położnych dlatego też nie ma tak dobrych parametrów jak krajowy.

Pytanie tylko czy ma racje (sprzedaje krajowy) :)

odezwijcie się :)

Witam, ja również kupiłem czeski ekogroszek, powiem krótko nie polecam, bynajmiej w Toruniu, kontakt znalazłem na allegro. Węgiel jest w foliowych workach duża część jest mokra w środku, pali się go więcej niż polskiego. Wg mnie za cenę 550/t nie warto taka bynajmniej jest cena w Toruniu. Jak zadzwoniłem do sprzedawcy to oczywiście powiedział że nie możliwe żeby był mokry i jak chcę to mogę odwieźć węgiel a komu by się chciało! Pozdrawiam

Witam

Staram się prowadzić rejestrację ile mi pali na dobę a właściwie ile mi pali od napełnienia do napełnienia zasobnika. Wczoraj o 15ej nasypałem do pełna to dzisiaj o 17ej dosypałem 4 wiadra po emulsji 10l. Temperatura zadana na kotle 40st. Jak na razie jestem zadowolony. Węgiel mam luzem w piwnicy ale suchy bo już od czerwca leży w piwnicy. A i najważniejsza rzecz jak kupowałem wiedziałem że kupuję brunatny a nie kamienny. Będę się starał w miarę na bieżąco zamieszczać raporty ze spalania.

A to jest kocioł w jakim palę KWSP-25

http://www.marmetpol.pl/oferta/kwsp/kwsp.html

Pozdrawiam

Czasami warto zapłacić tę cene tony więcej przez 1 zimę, aby kocioł dłużej posłużył ;) Do kontroli temperatury w domu nie ma służyć kocioł, ale sterowniki różnej maści, oraz zawory n-drogowe, które pozwolą uzyskać odpowiednią temperaturę zasilania, aby w domu nie było za gorąco. Na grzejnikach natomiast montujesz głowicę termostatyczną i problem rozwiązany. Jak się chajcuje na maxa non stop bez żadnych ograniczników temperaturowych, to nie dziwota, że pali Ci 10 t przez zimę, a w domu sauna.

Na razie przy temperaturze 40st zadanej piec dochodzi do 52-53 stopni i przechodzi w nadzór. Przy takich ustawieniach pali około 4 wiadra po emulsji 10l na dobę. Jak było zimniej ustawiłem na 55st wtedy dochodził do 66-67 i przechodził w nadzór wtedy palił 6 wiader na dobę. Metodą prób i błędów doszedłem że czas podania mam na 480s. Histerezę mam 2,5st. Jedyne parametry jakie ustawiam w zależności od temperatury na zewnątrz to temperatura zadana w zimie maksymalnie 65st oraz Onp o 5st niższa niż zadana

Wiem o tym że powinna być temperatura zadana min 60st ale nie szłoby w domu wytrzymać. Poza tym bardzo wzrasta zużycie opału.

:D Taka temp to trzeba utrzymać na wymienniku tzn w kotle. Za nim (kotłem) montujemy zawór tzw. 3lub 4 drogowy mieszajacy , za którym osiagamy temp zadaną CO np 30 stopni celcjusza ( miesza wode z wymiennika z ta wracajacą z obiegu ). A przed tym zaworem mamy dalej nasze 60 stopni. Czyli nie musimy robic tropików z całkiem przyjemnej polskiej jesieni :)

pozdrawiam

Tak jak pisałem wyżej pale czeskim groszkiem juz 2 sezon. W formie ciekawostki powiem ze w zeszłym roku przetestowałem tani polski wegiel z czeskim i sie okazało ze zasobnik czeskiego wystarczył mi na 5 dni a polskiego na 6 dni wiec to mówi samo za siebie. W czechcach wegiel kilka tygodni temu podrożał do 2400koron za tone.