Trociu 29.06.2009 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Ale przecież nikt nigdy nie mówił, że eko jest od ekologii... Eko = ekonomiczny tylko to chyba już też coraz mniej zaczyna pasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcel 2005 30.06.2009 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 WitamPodoba mi się tłumaczenie eko-ekonomiczny tylko sotatni sezon niewiele miał z ekonomią> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 01.07.2009 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Ano niestety. Nazwa pochodzi z czasów, gdy ten rodzaj paliwa był na prawdę ekonomiczny. Teraz tego już nikt nie zmienia, bo taka nazwa się już utarła w środowisku, a tendencja do kojarzenia z ekologią (z którą nota bene niewiele ma wspólnego ) napędza koniunkturę. Zwłaszcza tam, gdzie gazu nie uświadczysz. No, a że gwarki kupią się w związkach zawodowych i siłą wymuszają różne przywileje, to i ceny węgla idą w górę, bo "rosną koszta produkcji" Do tego dochodzą różne spekulacje, pośrednicy, transporterzy, cła, myta, łapówki i inne subsydia niezbędne do "uczciwego" handlu, tak też i cena jest windowana do dzisiejszego poziomu Bo te złotówki dla gwarków związkowych to skąd mają się wziąć? Pan płaci, Pani płaci, my płacimy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcel 2005 02.07.2009 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 U mnie klamka już zapadła węgiel w piwnicy . Razem kupiłem 6260kg. Mam nadzieję, że do zimy podsuszy się bo ostatnio dolało u nas fest.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 31.08.2009 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 UP. Czy ktoś testował w końcu tak na poważniej te groszki z Czech? Bo jestem na kupnie i mam zagwozdkę, czy szarpać się na 800 zł /t za polski, czy testować za 470 zł/t czeski (ponoć kamienny, 26 MJ wg sprzedawcy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcel 2005 31.08.2009 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 WitamJa kupiłem ale brunatny. Przed kupnem spaliłem worek na próbę i wyszło dobrze palił się ładnie bez problemów na moje oko więcej popiołu ale cena zachęcająca 390 z dowozem do domu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seluch 23.10.2009 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Witam, No i jak Panowie i Panie czy ktoś oprócz Marcela2005 kupił czeski ekogroszek? Jak się pali zadowoleni? Rozmawiałem z jednym z dostawców i podobno jest to węgiel z pokładów najwyżej położnych dlatego też nie ma tak dobrych parametrów jak krajowy. Pytanie tylko czy ma racje (sprzedaje krajowy) odezwijcie się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seluch 23.10.2009 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Witam, No i jak Panowie i Panie czy ktoś oprócz Marcela2005 kupił czeski ekogroszek? Jak się pali zadowoleni? Rozmawiałem z jednym z dostawców i podobno jest to węgiel z pokładów najwyżej położnych dlatego też nie ma tak dobrych parametrów jak krajowy. Pytanie tylko czy ma racje (sprzedaje krajowy) odezwijcie się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkkwiat 24.10.2009 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2009 Witam, ja również kupiłem czeski ekogroszek, powiem krótko nie polecam, bynajmiej w Toruniu, kontakt znalazłem na allegro. Węgiel jest w foliowych workach duża część jest mokra w środku, pali się go więcej niż polskiego. Wg mnie za cenę 550/t nie warto taka bynajmniej jest cena w Toruniu. Jak zadzwoniłem do sprzedawcy to oczywiście powiedział że nie możliwe żeby był mokry i jak chcę to mogę odwieźć węgiel a komu by się chciało! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seluch 24.10.2009 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2009 A jak spalanie jakie ilości idą na 24h? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcel 2005 24.10.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2009 WitamStaram się prowadzić rejestrację ile mi pali na dobę a właściwie ile mi pali od napełnienia do napełnienia zasobnika. Wczoraj o 15ej nasypałem do pełna to dzisiaj o 17ej dosypałem 4 wiadra po emulsji 10l. Temperatura zadana na kotle 40st. Jak na razie jestem zadowolony. Węgiel mam luzem w piwnicy ale suchy bo już od czerwca leży w piwnicy. A i najważniejsza rzecz jak kupowałem wiedziałem że kupuję brunatny a nie kamienny. Będę się starał w miarę na bieżąco zamieszczać raporty ze spalania.A to jest kocioł w jakim palę KWSP-25http://www.marmetpol.pl/oferta/kwsp/kwsp.htmlPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 26.10.2009 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 40 stopni zadana?? Nie boisz się, że Ci zeżre kocioł kondensat powstały z rosy? U mnie zadana nie schodzi poniżej 60 stopni. Choć palę kamiennym grochem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcel 2005 26.10.2009 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Wiem o tym że powinna być temperatura zadana min 60st ale nie szłoby w domu wytrzymać. Poza tym bardzo wzrasta zużycie opału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 26.10.2009 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Czasami warto zapłacić tę cene tony więcej przez 1 zimę, aby kocioł dłużej posłużył Do kontroli temperatury w domu nie ma służyć kocioł, ale sterowniki różnej maści, oraz zawory n-drogowe, które pozwolą uzyskać odpowiednią temperaturę zasilania, aby w domu nie było za gorąco. Na grzejnikach natomiast montujesz głowicę termostatyczną i problem rozwiązany. Jak się chajcuje na maxa non stop bez żadnych ograniczników temperaturowych, to nie dziwota, że pali Ci 10 t przez zimę, a w domu sauna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 26.10.2009 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Wiem o tym że powinna być temperatura zadana min 60st ale nie szłoby w domu wytrzymać. Poza tym bardzo wzrasta zużycie opału. hmm zdawało mi się, że to 56 stopni i tyle ustawiłem u siebie na kotle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seluch 26.10.2009 15:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 ja mam na piecu 56-58stC eko ktory obecnie kupilem pali sie bardzo ladnie. A ile idzie Tobie Marcel2005 na dobę? i jakie masz nastawy. Jeśli możesz daj znać na priv-a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcel 2005 26.10.2009 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Na razie przy temperaturze 40st zadanej piec dochodzi do 52-53 stopni i przechodzi w nadzór. Przy takich ustawieniach pali około 4 wiadra po emulsji 10l na dobę. Jak było zimniej ustawiłem na 55st wtedy dochodził do 66-67 i przechodził w nadzór wtedy palił 6 wiader na dobę. Metodą prób i błędów doszedłem że czas podania mam na 480s. Histerezę mam 2,5st. Jedyne parametry jakie ustawiam w zależności od temperatury na zewnątrz to temperatura zadana w zimie maksymalnie 65st oraz Onp o 5st niższa niż zadana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAPROCIAK 26.10.2009 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Wiem o tym że powinna być temperatura zadana min 60st ale nie szłoby w domu wytrzymać. Poza tym bardzo wzrasta zużycie opału. Taka temp to trzeba utrzymać na wymienniku tzn w kotle. Za nim (kotłem) montujemy zawór tzw. 3lub 4 drogowy mieszajacy , za którym osiagamy temp zadaną CO np 30 stopni celcjusza ( miesza wode z wymiennika z ta wracajacą z obiegu ). A przed tym zaworem mamy dalej nasze 60 stopni. Czyli nie musimy robic tropików z całkiem przyjemnej polskiej jesieni pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcel 2005 26.10.2009 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Mam zawór czterodrogowy i w tym sezonie mam zamiar też poeksperymentować z jego ustawieniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bernas 28.10.2009 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Tak jak pisałem wyżej pale czeskim groszkiem juz 2 sezon. W formie ciekawostki powiem ze w zeszłym roku przetestowałem tani polski wegiel z czeskim i sie okazało ze zasobnik czeskiego wystarczył mi na 5 dni a polskiego na 6 dni wiec to mówi samo za siebie. W czechcach wegiel kilka tygodni temu podrożał do 2400koron za tone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts