SUSPENSER 04.08.2010 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2010 Zapraszam do nowego tematu o dostępnych ekogroszkach:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164725-Ranking-paliwa-typu-ekogroszek.&p=4231830#post4231830 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loricaria 08.11.2010 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 No to teraz ja się podzielę swoimi doświadczeniami z tym czeskim ekogroszkiem. Piec jaki posiadamy to Buderus Silver 18 kW. Mozliwe, że piec ten jest za mały na ten groszek, bo piszecie, że w 25 kW spalanie już idzie mu nieźle. Piec ma zadaną temperaturę 60 stopni, której na tym groszku nigdy nie osiągnął. Dopiero jak mieszamy z naszym rodzimym to jest coś koło 55 stopni. Zaczęłam przeglądać ten dział ponieważ prawdopodobnie przez dużą ilość miału jaka znalazła się w worku z tym czeskim eko groszkiem piec przestał poprawnie albo lepiej mówiąc - przestał w ogóle funkcjonować. Ja się na tym nie znam, ale mój mąż mówił że gdzieś na wysokości ślimaka z tego miału zrobił się czop i mimo, że piec pracował to groszku przez ten miał nie był w stanie podawać dalej. Piec ciągle się wygaszał. Dziś w nocy zrobił to po raz kolejny. Wątek trochę ucichł, ale może jeszcze ktoś z Was podzieli się swoimi doświadczeniami z tym paliwem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 09.11.2010 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Czeski ekogroszek z miałem to jakaś nowość - ten, którego już tu nie polecano był bez miału i już był kiepski. Loricaria - polecam Ci dokupić polskiego Peklorza z Bytomia (Bobrek) i mieszać go pół na pół z tym czeskim (do zasobnika na zmianę raz worek jednego raz drugiego - wymiesza się sam) aż do skończenia się czeskiego, a potem kupować węgiel u pewnego dostawcy (np. Angora, Resover). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 09.11.2010 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Czeski ekogroszek z miałem to jakaś nowość - ten, którego już tu nie polecano był bez miału i już był kiepski. Loricaria - polecam Ci dokupić polskiego Peklorza z Bytomia (Bobrek) i mieszać go pół na pół z tym czeskim (do zasobnika na zmianę raz worek jednego raz drugiego - wymiesza się sam) aż do skończenia się czeskiego, a potem kupować węgiel u pewnego dostawcy (np. Angora, Resover). No faktycznie nowość, przeważnie jest suchutki i czysty musiałaś trafić na wyjątkowych paproków i oszustów. Żeby go spalić zrób jak pisze SUSPENSER albo zerknij do działu do działu ogrzewanie, napisałem tam troszkę jak to spalić w podobnym temacie. Pal tym teraz bo jak mróz przyciśnie to będziesz mieć problem, resztę zostaw na wiosnę albo lato do podgrzania CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loricaria 09.11.2010 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Dziękuję Wam za odpowiedzi. Tak chyba będziemy robic jak piszecie. Tylko że piec nie osiaga tych magicznych 60 stopni, a to podobno nie wpływa pozytywnie na sam piec. Można prosić o linka do tego działu ogrzewanie? Ja dopiero sie tu rozglądam i jestem jak by nowa, mimo że od stycznia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 10.11.2010 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Proszę najnowszy chyba temat o ekogroszkach:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164725-Ranking-paliwa-typu-ekogroszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 11.11.2010 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 Dziękuję Wam za odpowiedzi. Tak chyba będziemy robic jak piszecie. Tylko że piec nie osiaga tych magicznych 60 stopni, a to podobno nie wpływa pozytywnie na sam piec. Można prosić o linka do tego działu ogrzewanie? Ja dopiero sie tu rozglądam i jestem jak by nowa, mimo że od stycznia Spokojnie wystarcza, żeby piec osiągał 50 st i nie schodził poniżej 45 (można to osiągnąć ustawiając minimalną temperaturę załączenia pomp na 45 st). U mnie np. temperatura zadana na piecu to 50 st. PS czy macie w instalacji zawór 3 lub 4 drogowy i jest nastawiony w zakresie 3 do 5 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loricaria 11.11.2010 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 Mmy zawór 4 drożny i jest ustawiony w odpowiednim zakresie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 11.11.2010 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 Loricaria napisz jakie macie nastawy na sterowniku tzn. czas podawania, między podawaniem, jak duży nadmuch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loricaria 11.11.2010 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 Nadmuch: 40, czas podawania 5 sekund, odstęp między podawaniem 45 sekund Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 11.11.2010 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 Nadmuch: 40, czas podawania 5 sekund, odstęp między podawaniem 45 sekund Spróbuj zwiększyć podawanie do 8 sekund a nadmuch zmniejsz do 20. Jeśli masz przesłonę na dmuchawie to przymknij ją na 90%. Nie może ci fuczeć na palniku, musi się normalnie palić płomieniem. Czeski eko ma to do siebie że trzeba nie można na niego bardzo dmuchać bo wtedy gaśnie. Te 45 między podawaniem zostaw. Zobacz co się będzie działo po jakimś czasie i daj znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loricaria 11.11.2010 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 Dziękuję za radę, jutro będziemy próbować i sie odezwiemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 11.11.2010 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 Jak nie macie przesłony na dmuchawie to jest możliwe że jeszcze więcej trzeba będzie zmniejszyć nadmuch. Ciężko coś szybko i dobrze doradzić jak się tego nie widzi. Męczyłem się tak samo jak wy żeby opanować sztukę palenia czeskim eko, ale powiem że przy takiej temp. nie powinno być żadnego problemu żeby osiągnąć 60 stopni a nawet dużo więcej. No i sadzy w kotle będzie sporo, taka uroda tego groszku. Dużo tego kupiliście ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loricaria 11.11.2010 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 Na szczęście nie dużo, 3 tony. Teraz czym palisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 12.11.2010 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Teraz Ekoresem 26 MJ/kg. A trzy tony to nie tak mało, w niedużym domku można opalić całą zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loricaria 12.11.2010 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Mój domek jest średni ma 150 m kw pow. użytkowej. W całym domu jest podłogówka, a to też pozwoli na zaoszczędzenie paliwa. Słuchaj, przy tych ustawieniach, które podałeś gwałtownie zaczęla spadać temperatura na piecu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 12.11.2010 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 napisz jak to wygląda w kotle tzn. nie dopala, przygasa, jak wygląda płomień itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 12.11.2010 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 I jak z tą przesłoną ? Jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 12.11.2010 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 A jak tak kocioł zareagował to może delikatniej zmienić nastawy np. 6 podawanie, 45 między i nadmuch 30 i zobaczyć co się będzie działo. Trzeba próbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loricaria 12.11.2010 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Płomeń zrobił się taki malutki, mało nie wygasł całkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts