Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Eko groszek ale nie z naszego kraju


Seluch

Recommended Posts

  • 3 months później...
  • Odpowiedzi 146
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to teraz ja się podzielę swoimi doświadczeniami z tym czeskim ekogroszkiem. Piec jaki posiadamy to Buderus Silver 18 kW. Mozliwe, że piec ten jest za mały na ten groszek, bo piszecie, że w 25 kW spalanie już idzie mu nieźle. Piec ma zadaną temperaturę 60 stopni, której na tym groszku nigdy nie osiągnął. Dopiero jak mieszamy z naszym rodzimym to jest coś koło 55 stopni. Zaczęłam przeglądać ten dział ponieważ prawdopodobnie przez dużą ilość miału jaka znalazła się w worku z tym czeskim eko groszkiem piec przestał poprawnie albo lepiej mówiąc - przestał w ogóle funkcjonować. Ja się na tym nie znam, ale mój mąż mówił że gdzieś na wysokości ślimaka z tego miału zrobił się czop i mimo, że piec pracował to groszku przez ten miał nie był w stanie podawać dalej. Piec ciągle się wygaszał. Dziś w nocy zrobił to po raz kolejny. Wątek trochę ucichł, ale może jeszcze ktoś z Was podzieli się swoimi doświadczeniami z tym paliwem?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czeski ekogroszek z miałem to jakaś nowość - ten, którego już tu nie polecano był bez miału i już był kiepski.

 

Loricaria - polecam Ci dokupić polskiego Peklorza z Bytomia (Bobrek) i mieszać go pół na pół z tym czeskim (do zasobnika na zmianę raz worek jednego raz drugiego - wymiesza się sam) aż do skończenia się czeskiego, a potem kupować węgiel u pewnego dostawcy (np. Angora, Resover).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czeski ekogroszek z miałem to jakaś nowość - ten, którego już tu nie polecano był bez miału i już był kiepski.

 

Loricaria - polecam Ci dokupić polskiego Peklorza z Bytomia (Bobrek) i mieszać go pół na pół z tym czeskim (do zasobnika na zmianę raz worek jednego raz drugiego - wymiesza się sam) aż do skończenia się czeskiego, a potem kupować węgiel u pewnego dostawcy (np. Angora, Resover).

 

No faktycznie nowość, przeważnie jest suchutki i czysty musiałaś trafić na wyjątkowych paproków i oszustów. Żeby go spalić zrób jak pisze SUSPENSER albo zerknij do działu do działu ogrzewanie, napisałem tam troszkę jak to spalić w podobnym temacie. Pal tym teraz bo jak mróz przyciśnie to będziesz mieć problem, resztę zostaw na wiosnę albo lato do podgrzania CWU.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Wam za odpowiedzi. Tak chyba będziemy robic jak piszecie. Tylko że piec nie osiaga tych magicznych 60 stopni, a to podobno nie wpływa pozytywnie na sam piec. Można prosić o linka do tego działu ogrzewanie? Ja dopiero sie tu rozglądam i jestem jak by nowa, mimo że od stycznia :)

 

Spokojnie wystarcza, żeby piec osiągał 50 st i nie schodził poniżej 45 (można to osiągnąć ustawiając minimalną temperaturę załączenia pomp na 45 st).

 

U mnie np. temperatura zadana na piecu to 50 st.

 

PS czy macie w instalacji zawór 3 lub 4 drogowy i jest nastawiony w zakresie 3 do 5 ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nadmuch: 40, czas podawania 5 sekund, odstęp między podawaniem 45 sekund :)

 

Spróbuj zwiększyć podawanie do 8 sekund a nadmuch zmniejsz do 20. Jeśli masz przesłonę na dmuchawie to przymknij ją na 90%. Nie może ci fuczeć na palniku, musi się normalnie palić płomieniem. Czeski eko ma to do siebie że trzeba nie można na niego bardzo dmuchać bo wtedy gaśnie. Te 45 między podawaniem zostaw. Zobacz co się będzie działo po jakimś czasie i daj znać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak nie macie przesłony na dmuchawie to jest możliwe że jeszcze więcej trzeba będzie zmniejszyć nadmuch. Ciężko coś szybko i dobrze doradzić jak się tego nie widzi. Męczyłem się tak samo jak wy żeby opanować sztukę palenia czeskim eko, ale powiem że przy takiej temp. nie powinno być żadnego problemu żeby osiągnąć 60 stopni a nawet dużo więcej. No i sadzy w kotle będzie sporo, taka uroda tego groszku. Dużo tego kupiliście ?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...