Seluch 25.02.2009 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 daggulka czy masz już jakieś info od sprzedającego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 25.02.2009 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 cisza jak makiem ... nie raczył odpisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seluch 26.02.2009 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 hm ciekawe jeśli się odezwie to zadaj pytanie czy jest to eko z węgla kamiennego a nie brunatnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 27.02.2009 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Gdyby tak było, że ten czeski w tej super cenie odpowiada parametrom polskiego, to byśmy mieli tego pełno. Bo jeżeli coś jest o połowę tańsze i nawet koszty transportu nie podnoszą tak znacząco ceny (w oferowanej aukcji 30zł/tonę), to dlaczego nie jest to w obrocie. Coś pewnie jest, że nie ma tego węgla wszędzie i kupujemy polski. Ja jak pisałęm miałem złe doświadcenia z jakimś brunatno podobnym ekogroszkiem. W moim piecu nie chciał się palić. Często wywalał cały zasobnik. Po powrocie do polskiego muszę się tylko martwić, żeby dosypać na czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcel 2005 27.02.2009 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 Z drugiej strony popytać nie zaszkodzi a może akurat się uda kupić taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 28.02.2009 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 aukcja się skończyła, ale wystawił nową ...nie odpisał zadzwonię do niego w poniedziałek i se pogodomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 02.03.2009 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 zagadałam ... jest to ekogroch z węgla brunatnego a może ktoś ma dokładniejsze info co jest nie halo z węglem brunatnym że nie trza go brać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 02.03.2009 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 zagadałam ... jest to ekogroch z węgla brunatnego a może ktoś ma dokładniejsze info co jest nie halo z węglem brunatnym że nie trza go brać?Informacja od mojego hydraulika: "Groszek z węgla brunatnego wymaga mocniejszego palnika. Na moim 20KW nie będzie się palił, a na 25KW już może bez większych problemów." Ciekawi mnie też kwestia kaloryczności. Z tego co się orientowałem, to brunatny jest w tej kwestii słabszy niż kamienny. Niby w opisie aukcji pisze, że - kaloryczność stan analityczny (Qia) 26-27MJ - kaloryczność stan oryginalny (Qir) 22-23MJ tylko jak pisał już Jarecki, jest to wątpliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 02.03.2009 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 ok, dzięki jest mnóstwo ogłoszeń na allegro o ekogrochu w cenie 300-400zł/tonę ... w większości nic nie pisza o tym, że węgiel jest brunatny (choć cena ewidentnie na to wskazuje) choc znalazłam taką perełkę ... i na dwoje babka wróżyła http://allegro.pl/item565420613_wegiel_eko_groszek_najtaniej_z_dostawa_slaskie.html zapytałam ....ciekawe co odpiszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 02.03.2009 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 ale w tej perełce też nie piszą że jest to groch węgla kamiennego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 02.03.2009 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 ale w tej perełce też nie piszą że jest to groch węgla kamiennego... Ale to śląskie trochę sugeruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 02.03.2009 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 ale w tej perełce też nie piszą że jest to groch węgla kamiennego... Ale to śląskie trochę sugeruje.No - mają bliżej do Czech niż na przykład wielkopolskie więc i cena dowozu jest tańsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 02.03.2009 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 zadzwoniłam bo nie raczyli odpisać ... oczywiście, że brunatny ...i to czeski braunatny - pewnie ten sam co w poprzednim linku był za 290 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 02.03.2009 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 No gdzieś muszą mieć zysk - kupują od tego poprzedniego za 290, a sami sprzedają po 400... I biznes się kręci. Zwłaszcza, że na fotce do aukcji jest wungiel kamienny, a w opisie nigdzie nie ma skonkretyzowanego typu. I ciemna masa kupuje w ciemno :/ Dzięki, Daggulka, za rozeznanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 02.03.2009 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Tak, że kochani ...jesli bedzie ekogroch w superextraniskiej cenie , to pierwsze pytanie jakie zadajemy: czy brunatny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 02.03.2009 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 byłem osobiście w zabrzu i BRUNATNY Z CZECH !!!!!! jego wilgotność jest bardzo duza wiec bym nie ryzykował ale jesli ktos chce eksperymentowac to Prosze bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seluch 03.03.2009 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 no to ładnie nas w rogi chcę walić gdyby nie solidarność i doświadczenia forumowiczów to byśmy się nacinali się na każdym kroku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bernas 29.03.2009 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 To co teraz napiszę z pewnością wielu osobom pomorze (taką mam przynajmniej nadzieję) Odrazu mówię że nie jestem żadnym z handlarzy węgla brunatnego ja po prostu sobie mieszkam kilkanaście km od Czech ( i na czeskim składzie węgiel kupuje) Przyznam się szczerze że pierwsze moje doświadczenia z tym węglem były negatywne jak się okazało przyczyną tego była nadmierna wilgotność. Ale gdy kilka worków przeleżało kilka tygodni w garażu a potem przez pomyłke zostalo załadowanych do zasobnika to sie zaskoczyłem i to bardzo miło Od tamtej pory przywożę sobie węgiel odpowiednio wcześniej żeby zdążył wyschnąć i palę nim cały czas . Posiadam domek ponad 150mkw w tym 70mkw podłogówka i spalam go miesięcznie około 700-750kg(powiedzmy worek 50kg na 2 dni) nie jest to może mało ale przy cenie 2120koron (350zł )za tonę daje mi miesięczny koszt ogrzewania około 250zł więc chyba się opłaca. A teraz fakty:) Piec mam 15 KW czeskiego węgla spala sie więcej od dobrych gatunków PL ale biorąc pod uwagę kiepskie gatunki różnica jest znikoma WAŻNE !!! węgiel musi być suchy jak jest mokry (w przeciwieństwie do polskiego) nie pali się. częściej musimy czyścić piec bo wytwarza się sporo sadzy. A na koniec ciekawostka , pytałem sie na czeskim składzie o węgiel kamienny i sprzedająca tam Pani odpowiedziała mi owszem maja kopalnie takowego ale wszystko sprzedają za granice bo ze względów ekologicznych nie mogą nim palić (z podobnym zjawiskiem spotkałem sie na bawari w Niemczech ) Ja uważam że warto a Wy zrobicie i tak po swojemu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 29.03.2009 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 No to my może sąsiadami jesteśmy ... ja do Czech to mam za darmo ...znaczy 20 minut piechotą możesz na priv napisać mi namiary gdzie się znajduje ten skład ? wezme se na próbe kilka worków, se wysusze , se wypale i obadamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sigurd 30.03.2009 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Co do brunatnego, mogę potwierdzić na próbie kilku worków, ze gdy jest mokry, nie pali się wcale, gdy poleży parę dni w garażu i podeschnie, pali się całkiem dobrze. Gdybym ja miał taką alternatywę jak wy to bym się nie zastanawiał i brał brunatny za taką cenę, u mnie niestety ( Białystok ) są sami naciągacze i ździercy i za eko brunatny wołają 600 zł !!! Kamienny już po 800 zł i więcej, zazdroszczę wam, że mieszkacie tam, gdzie mieszkacie... Jedyna nadzieja, ze ten ruski, który brałem rok temu luzem nadal będzie latem po 500 zł/t. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts